OVO JE MOJA OAZA MIRA SA 25 KOZA I 15 PASA: Upoznajte Nebojšu (59), koji usred grada čuva koze, ONE SU MU SVE!
Nebojša Novaković je vlasnik koza, Foto: Emilija Jovanović

divljina usred grada

OVO JE MOJA OAZA MIRA SA 25 KOZA I 15 PASA: Upoznajte Nebojšu (59), koji usred grada čuva koze, ONE SU MU SVE!

Otkrivamo otkud koze u Bloku 72?

Objavljeno: 22:51h
Jovana Jovanović

Neobičan prizor iznenadio je mnoge prolaznike, ali i stanare Ulice Mileve Marić Ajnštajn na Novom Beogradu! Naime, sve je počelo od toga kada su se pojavile četiri koze u Bloku 72, a jedna od njih se popela na automobil koji je bio parkiran ispred zgrade, što je mnoge mališane koji su se tu našli navelo da se fotografišu sa njima!

1 / 15 Foto: Emilija Jovanović

Inače, prvobitno je slika na kojoj se vide koze objavljena na Instagramu, te je mnoge navela na razmišljanje kako su ove životinje dospele tu i ko im je vlasnik.

Kako bismo saznali odakle koze usred grada uputili smo se ka datoj lokaciji, a u tome su nam pomogla dva prolaznika koja su kombijem krenula alternativnim putem kroz šumu u romsko naselje, a nama dali smernice kako da pronađemo Nebojšu, koji je vlasnik.

Mileve Marić Ajnštajn

A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad) on

Iza novobeogradskih zgrada, nikada ne biste pomislili da se tu negde nalazi pravo životinjsko carstvo. Na početku šume, zapažamo staru, trošnu kuću, u čijem dvorištu se nalazi mnogo pasa, a potom saznajemo da je vlasnik upravo Nebojša Novaković (59), kojeg tražimo. Nebojša ima 25 koza, kao i 15 pasa o kojima se svakodnevno brine.

Stao je pred naš objektiv, a potom razjasnio pozadinu priče koja je krenula od te jedne fotografije sa društvenih mreža o kojoj smo pisali na početku teksta.

Nebojša Novaković
Nebojša Novaković foto: Emilija Jovanović

Živim ovde preko dvadeset godina, brinem se o kozama, kao i o psima. Ja ih hranim, a oni me čuvaju. Kada sam pre dvadeset godina ostao bez posla u struci, počeo sam da se bavim ovim poslom. Dobro mi ide. Svi se čude otkud koze u ovom delu grada. Volim prirodu, životinje- ovde je moj mir i spokoj. Deluje kao da sam u divljini, štaviše niko nikada ne bi pomislio da je preko puta urbani deo grada. Moji roditelji su živeli ovde, a nakon njih sam ostao samo ja od članova naše porodice. Pored moje kuće živi jedan komšija, koji voli da šeta po ovim proplancima. Kao što vidite, svuda je blato i trava, a trava je veoma zdrava za koze", počinje priču Nebojša Novaković za Espreso.co.rs

Napominje da planira da proširi posao jer mu dobro ide, a ujedno i prodaje kozji sir i mleko, tako da ima svoje dugogodišnje mušterije. Dodaje, da su ljudi veoma zainteresovani za kozje proizvode jer su kako kaže, veoma zdravi za ljudski organizam, a pre svega za imunitet.

foto: Emilija Jovanović

Kupuju od mene kozji sir, kao i mleko jer znaju da je veoma zdravo. Može lepo da se zaradi, ali ovaj posao pre svega morate raditi sa ljubavlju, a ja ga volim. Volim ove životinje, sa njima živim, a vole i one mene, kao i psi koji stalno idu za mnom i veoma su pitomi, kao što vidite. Planiram da proširim svoje životinjsko carstvo i da nabavim nove koze, ali nažalost sada je sve to stalo zbog korone. Najlepše su ove što imaju crnu dlaku jer je u pitanju sorta alpina, koja je nastala ukrštanjem bele francuske autohtone koze i švajcarske sanske koze i one se uglavnom nalaze na području švajcarsko-francuskih Alpa. Veoma su mlečne, a takođe se ova rasa pojavljuje i u nekoliko boja, a najčešće su smeđe", objašnjava nam Novaković.

foto: Emilija Jovanović

Novaković kroz smeh kaže da ponekad neka od njegovih koza zaluta u Blok 72, da ih deca obožavaju, dok su stariji kivni na njega i često se bune.

foto: Emilija Jovanović

Deca se oduševe kada ih vide i vole sa njima da se slikaju. Ne čudi me to uopšte jer su one veoma pitome, ali i plašljive. Tu je blizu i dečji vrtić, tako da se deca oduševe kada neka od njih zaluta sa proplanka u naseljeniji deo. Stariji me često vređaju, bune se i sl. Ah, šta da vam kažem kada glume tu neku nadobudnu gospodu i sve im smeta jer su isfrustrirani zbog svojih privatnih problema. Nikada se nisam medijski eksponirao, a Vama hvala što ste se potrudile da me pronađete u ovoj divljini, zaključuje Novaković.

Inače, osim koza i divlje svinje vole ponekad da posete Novi Beograd, o čemu smo ranije pisali, više o tome čitajte OVDE.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.