KONTROLA PODRAZUMEVA I KAŽNJAVANJE, NEĆEMO SEDETI SKRŠTENIH RUKU: Dr Kon otkrio šta najviše FRUSTRIRA KRIZNI ŠTAB
Kontrola podrazumeva i kažnjavanje, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

ČINJENICE

KONTROLA PODRAZUMEVA I KAŽNJAVANJE, NEĆEMO SEDETI SKRŠTENIH RUKU: Dr Kon otkrio šta najviše FRUSTRIRA KRIZNI ŠTAB

Voditelj je pročitao pismo jedne majke koja kaže da ona nije mogla da ode na prvu utakmicu sina dok su klubovi puni

Objavljeno:

Doktor Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa kazao je da se iskreno nada da neće doći do zaključavanja gradova, ali i istakao da neće sedeti skrštenih ruku ukoliko se situacija pogorša, što se već dešava prvenstveno u Beogradu. Kazao je da su maske u petak na otvorenom na kratko postale obavezne, a zatim opet preporuka jer je to nemoguće kontrolisati. Naveo je i da je obavezan PCR za ulazak u Srbiju rešen, samo da to treba da počne da se sprovodi, i naglasio da struku frustrira situacija u klubovima u kojima se mere ne poštuju.

- Ja se iskreno nadam da zaključavanje neće biti na dnevnom redu, ali je činjenica da moramo da poštujemo mere da bismo tako nešto izbegli. Naglo pogoršanje virusa nije nemoguće. Vidimo da je potencijal prenošenja virusa u Evropi trostruko veći. Mi i dalje imamo bolju situaciju nego ostali, ali vidimo da se pogoršava, prvenstveno u Beogradu - objašnjava dr Kon za RTS.

Voditelj je pročitao pismo jedne majke koja kaže da ona nije mogla da ode na prvu utakmicu sina dok su klubovi puni, a dr Kon je kazao da je zbog toga velika zabrinutost u medicinskom delu Kriznog štaba.

- Svesni smo da postoje neki nedodirljivi ljudi, bar se tako ponašaju, kao da virus ne postoji, i to nas frustrira. Mislim da je oko toga dosegnut koncenzus, da je kontrola nešto što mora da ide uz sprovođenje mera. Sa druge strane, preporuke se za sada ne shvataju značajno za one koji hoće da štite i sebe. Postoji obaveza maski na otvorenom tamo gde ne postoji distanca od jedan i po metar. Vi na raznim šetalištima, pešačkim zonama, kao što je Knez Mihailova, treba da nosite masku. Tu ne može u svakom trenutku da se obezbedi distanca - kazao je dr Kon.

Na pitanje zašto je prof. dr Darija Kisić Tepavčević prvo rekla da su maske na otvorenom obavezne, a zatim je ta obaveza par sati kasnije postala preporuka, dr Kon je rekao:

- To je posledica toga što se shvatilo da ne može kontrola da se sprovede do kraja. Kontrola podrazumeva i kažnjavanje. Ako ne može da se sprovede ono što je zahtevano, da bismo usporili virus i da ne vidimo scenario kao u Evropi, onda dolazimo u situaciju ubrzanog prenošenja virusa. I tada ne može niko da očekuje da ćemo stajati skrštenih ruka. Zatvaranje trenutno nije opcija, ali ne treba da se desi da dođemo u situaciju da to mora da se desi.

Vanredna situacija je sve vreme

Dr Kon je kazao da je obavezan negativan PCR test za one koji ulaze u Srbiju rešena priča, i da to samo treba da počne da se sprovodi.

Podsetio je da se vanredna situacija u Beogradu ne može ponovo uvesti jer ona nije ni odjavljena.

- Kada govorim o vanrednoj situaciji, govorim o epidemiološkoj proceni. Vanredna situacija je sve vreme, od onog momenta kada je proglašena epidemija, međutim, ona se epidemiološki procenjuje. Mi mo već sada u nepovoljnoj situaciji, prešli smo iz nesigurne u nepovoljnu. Beograd vuče i povlači ostale - kaže on.

Kazao je i da postoje procene da je 15 odsto stanovništva preležalo korona virus, a u nekim delovima Srbije i 20.

- Tamo gde je više bilo korone, sasvim sigurno je i veći kolektivni imunitet - rekao je dr Kon.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.