ONI BRINU O SVOJIM LJUDIMA: Pančevo je PRVI GRAD U SRBIJI koji finansira priključenje na gasnu mrežu
Prvi grad u Srbiji koji finansira priključenje na gasnu mrežu, Foto: Grad Pančevo

KAPA DOLE

ONI BRINU O SVOJIM LJUDIMA: Pančevo je PRVI GRAD U SRBIJI koji finansira priključenje na gasnu mrežu

Grad Pančevo je prepoznao brojne prednosti smanjenja broja domova koji koriste čvrsto gorivo za grejanje

Objavljeno: 14:23h

Pančevo je prvi grad u Srbiji koji je odvojio sredstva u budžetu za priključenje domaćinstava na teritoriji grada na gasnu mrežu. Ova akcija, koja se sprovodi od 2016. godine, kao jedan od ciljeva ima poboljšanje ekoloških uslova u ovom gradu.

Dragan Majkić iz naselja Misa nakon više od deset godina grejanja na drva prešao je na gas. Na to su ga navele, kako kaže, brojne prednosti ovog energenta.

foto: Grad Pančevo

- Neuporedivo je drugačije. Za nas koji smo trideset i više godina ložili drva ili ugalj, prve godine nismo mogli da verujemo da sada imamo grejanje koje funkcioniše na dugme. Na termostatu se našteluje na primer dnevna temperatura na 22, noćna na 18 stepeni. Sve ostalo termostat radi sam. U zadnjih desetak godina sam ložio drva i za jednu grejnu sezonu nam je trebalo oko 90.000 dinara. Otkako smo uveli gas, pre tri grejne sezone, nijednom nisam premašio iznos veći od 70.000 dinara. Čak je i finansijski isplativije, smatra Dragan Majkić.

Grad Pančevo je prepoznao brojne prednosti smanjenja broja domova koji koriste čvrsto gorivo za grejanje.

foto: Grad Pančevo

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva kaže da je unapređenje kvaliteta života svih građana kao i buđenje društveno ekološke svesti jedan od osnovnih i strateških ciljeva koje Grad Pančevo realizuje prethodnih godina.

- Sufinansiranje individualnog gasnog priključka je jedna od kratkoročnih mera koja je predviđena Planom kvaliteta vazduha koji je Grad Pančevo donela po osnovu Zakona o zaštiti vazduha. Pančevo je prva lokalna samouprava koja je i sprovela ovu meru, a to je sufinansiranje gasnog priključka, izjavio je gradonačelnik Stevanović.

foto: Grad Pančevo

Katarina Banjai, članica gradskog veća za ekologiju i održivi razvoj kaže da su prednosti značajne i za Pančevce i za kvalitet vazduha u Pančevu.

- U cilju poboljšanja kvaliteta vazduha u našem gradu u zimskom periodu Grad Pančevo je i ove godine nastavio sa subvencionisanjem gasnih priključaka. Ove godine obezbedili smo 4 miliona dinara. To je dovoljno za refundiranje dela sredstava u iznosu od 30.000 dinara za 117 domaćinstava. Ova mera je izuzetno pozitivna i izuzetno lepo prihvaćena od građana. Neophodno je da ovo sprovodimo u kontinuitetu kako bi dala vidljive rezultate na stanje životne sredine, kaže Katarina Banjai.

Gradonačelnik Stevanović podseća da su najveći problem u gradu Pančevu povećane koncentracije suspendovanih čestica u vazduhu u zimskom periodu.

- Upravo u tom periodu najveći emiteri čestica su individualna kućna ložišta koja koriste čvrsto gorivo. Zbog toga je ova mera izuzetno važna kako bismo povećali broj korisnika čistih energenata i kako bi se koncentracije čestica u toku zime smanjile, kaže Aleksandar Stevanović.

foto: Grad Pančevo

Na javni poziv za refundiranje novca za uvođenje gasnog priključka do 1. decembra mogu se prijaviti vlasnici individualnih objekata sa teritorije Mesne zajednice Gornji Grad, Strelišta, Starog Tamiša, Vojlovice, Topole, Tesle, dela Mise, dela Koteža i dela MZ Centar u kojima je izgrađena i u upotrebi ulična gasna infrastruktura čiji je vlasnik mreže i distributer JP “Srbijagas”.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran od strane Grada Pančeva.

foto: Grad Pančevo

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.