STIGLO VAŽNO POJAŠNJENJE O NOŠENJU MASKI NA OTVORENOM: Nije sve onako kako su mediji prvo preneli!
Maske obavezne u zatvorenom, Foto: Printskrin

OBRATITE PAŽNjU

STIGLO VAŽNO POJAŠNJENJE O NOŠENJU MASKI NA OTVORENOM: Nije sve onako kako su mediji prvo preneli!

Podsetimo, na danas odžanoj sednici Kriznog štaba donesene su neke nove odluke

Objavljeno: 13:34h

Zamenica direktora Instituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević precizirala je u izjavi za Tanjug da je nošenje maski na otvorenom ipak preporuka Kriznog štaba, a ne obaveza.

Kisić je dodala da su maske obavezne svuda, kao što je i rekla ranije danas nakon sednice Kriznog štaba, ali ne i na otvorenom.

Maske na otvorenom ostaju preporuka, ponovila je Kisić.

Mere koje ostaju kao obavezne su zabrana lokalnim samoupravama da izdaju dozvole za različita okupljanja i da svi uslužni objekti moraju da imaju odgovorno lice, čiji je zadatak striktno sprovođenje preventivnih mera, dok će Arena od ponedeljka ponovo biti spremna za prijem pacijenata obolelih od Kovida 19.

Podsetimo, danas je zasedao krizni štab. Posle zasedanja je saopšteno sledeće:

- Pooštravamo sve dosadašnje mere, u smilsu njihovih primena, na lokalu više neće moći da izdaju dozvole za okuplanja. Maske treba da nosimo svi, stalno i na otvorenom prostoru, to je isto nova mera - rekla je dr Darija Kisić Tepavčevič.

Dodala je da Arena ponovo postaje privremana kovid bolnica.

Krizni štab za borbu protiv kovida 19 održao je danas sednicu na kojoj se raspravljalo o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

- Želimo preventivno da delujemo, da ne reagujemo tek kad imamo ozbiljno popunjenje kapacitete, premorene ljude, kroz to smo prošli i nemamo razloga da ne učimo i na svojim i tuđim primerima koji nisu dali dobre rezultate. Kad smo se ponašali odgovorno, imali smo rezultat, zato molim za jedinstvo i solidarnost - rekao je Ministar Lončar danas u Palati Srbija pre početka sednice Kriznog štaba i najavio pooštravanje mera, ali izbalansirano.

Lončar je jutros za RTS rekao da se pre sednice, koja je počela oko 9 sati, čuo sa nekim članovima Kriznog štaba i da su oni mišljenja da ne treba čekati da se desi scenario sa ogromnim brojem obolelih.

- Stav je da preventivno delujemo, nađemo balans, pooštrimo mere, ali da bude izbalansirano i da smo sigurni da će dati rezultat - rekao je Lončar.

Srbija je inače već ušla u treći talas epidemije korona virusa, ranije nego što se očekivalo. Prve prgoznoze bile su da se će se to desiti krajem ovog i početkom sledećeg meseca, ali od utorka brojke u Srbiji skaču iz dana u dan, a u sredu i juče imali smo više od 200 novozaraženih za 24 časa.

Osim toga, iz dana u dan povećava se broj hospitalizovanih zbog korona virusa.

Cela situacija podseća na onu od kraja juna i počekta jula kada smo u Srbiji, nakon prvog pouštanja mera, imali početak drugog talasa iz kog smo izašli u septembru.

Ovaj, treći talas, predviđaju epidemiolozi, traćaje duže nego što je to bio slučaj sa prethodna dva, možda čak do marta, aprila sledeće godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.