MISTERIOZNA SMRT SVETOZARA MARKOVIĆA: Verovalo se da je umro od tuberkoloze, DOKAZI POKAZUJU NEŠTO DRUGO!
Svetozar Marković bio je čuveni srpski filozof i socijalista, Foto: Vikipedija

POSLE 140 GODINA

MISTERIOZNA SMRT SVETOZARA MARKOVIĆA: Verovalo se da je umro od tuberkoloze, DOKAZI POKAZUJU NEŠTO DRUGO!

Svetozar Marković se kao borac za klasnu i nacionalnu emancipaciju u 19. veku brzo zamerio kralju Milanu Obrenoviću zalaganjem za ukidanje feudalizma

Objavljeno:

Misterija smrti čuvenog srpskog filozofa i socijaliste Svetozara Markovića možda će, posle 140 godina, biti razjašnjena.

Profesor Dragan Simeunović pronašao je dokument koji ukazuje na to da Marković nije umro od tuberkuloze, nego da je otrovan po nalogu kralja Milana Obrenovića. Detalje stvaralaštva znamenitih Srba Simeunović otkriva u knjizi “Istorija srpske političke misli”.

Svetozar Marković se kao borac za klasnu i nacionalnu emancipaciju u 19. veku brzo zamerio kralju Milanu Obrenoviću zalaganjem za ukidanje feudalizma.

“On je objavljivao na naslovnim stranama glasnika Prve internacionale, pored toga je bio osnivač i vođa tajne Socijalističke stranke”, kaže politikolog Dejan Jovanović.

Kažnjen je zatvorom, gde mu se zdravlje toliko pogoršalo da je ranije oslobođen. Tražeći lek odlazi u Trst, gde je i umro. Sumnje da je trovan još tada izražava đakon srpske crkve u Trstu u pismu beogradskoj Patrijaršiji.

“Za to kratko vreme isključivo se viđao sa đakonom SPC Bogoljubom Toponovskim. Imao je više susreta i vrlo poverljive razgovore s njim. Na kraju se ispovedio, a umro je u Tršćanskoj bolnici. Ono što ukazuje da je moguće da je bio trovan u zatvoru, govori i to da je Svetozar Marković sahranjen na brzinu iako je bila ideja đakona Toponovskog da se oglasi smrt tako važne ličnosti kao što je Svetozar Marković, kako bi Srbi iz Trsta i okoline došli na sahranu. Predsednik Srpske crkvene zajednice je na opšte iznenađenje to odbio”, ukazuje profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simeunović.

Uveren da je Svetozar otrovan, njegov brat Jevrem naredio je da se telo prenese u Beč kako bi se tamo uradila obdukcija.

“Srpska vlast nije želela to da dopusti. Tako da je telo Svetozara Markovića, koje je krenulo iz Trsta, zaustavljeno u Austriji, došlo je do Beča, ali nikada nije moglo da uđe u državnu bonicu. Tako da je telo Svetozara Markovića što stajalo, što putovalo vozom preko više zemlja da bi tek posle 18 dana stiglo u Srbiju, tu je pokopano uz ogroman narodni bol”, dodaje Simeunović.

Nedugo zatim Jevrem je, kao član tajne Socijalističke partije, osuđen na smrt i streljan.

Osvetu je pokušala njegova supruga Ilka, kada je pucala na kralja, ali ga je promašila, a zatim je stradala u zatvoru.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.