Krvava beba sa sekirom u glavi zgrozila Srbiju! Otkrivena je istina o fotografiji koja je zapalila internet (FOTO)
Crtež sa izložbe underground stripa, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/JAWAD JALALI

KENJKAVAC

Krvava beba sa sekirom u glavi zgrozila Srbiju! Otkrivena je istina o fotografiji koja je zapalila internet (FOTO)

Kada kupite kartu za horor film sigurno ste spremni da na platnu vidite i rasuta creva, jer je to odlika žanra

Objavljeno:

Društvene mreže “Tviter” i “Fejsbuk” zaljuljao je ovih dana jedan crtež za izložbe andergraund stripa u zemunskoj galeriji “Stara kapetanija”.

U okviru međunarodnog festivala “Novo doba” predstavljena je postavka koja je ponovo okupila grupu “Momci”, aktivnu na ovoj sceni pre dve i po, tri decenije, a iz toga doba je i sporni crtež “Kenjkavac”. Na njemu se okrvavljeno novorođenče u čijoj je glavi hladno oružje, a prati ga tekst: “Bebac koji mnogo kenja pa dobije sikiru u glavu.”

Lavina reakcija pokrenuta je sa “Tvitera”, na kome je uz sporni crtež, objavljeno: “Kakav je ovo bedni pokušaj humorističke umetnosti? Deo trenutne postavke u galeriji “Stara kapetanija” u Zemunu.” Na šta je usledilo: “Bolesno”, “Radikalizam”, “Opasan humor. Posle, ko je kriv za nasilje među decom… Užas”, “Ko je autor ove morbidnosti?”, “Moderna umetnost je bila greška”…. Ništa manje žestoki nisu bili ni korisnici “Fejsbuka“, gde se pominjala i masonerija, psihijatrijsko veštačenje i krivične prijave.

– U pozadini ove izložbe ne stoje, ni masoni, ni balije, ni ustaše, ni satanisti, već je reč o radovima koji stilski brutalno prikazuju brutalnost vremena u kome su stvarani, a to su bile devedesete godine 20. veka – kaže kustos izložbe Ivana Đorđević, istoričarka umetnosti, dodajući da je ista grupa u Staroj kapetaniji izlagala pre 24 godine i da tada, kao i nikada do sada, nije bilo reakcija na radove koji žanrovski pripadaju andergraund stripu.

I sporni crtež, koji je nevelikih dimenzija, osam puta 15 centimetara, a reč je o nekoj vrsti kolaža, jer je tekst (“Bebac koji mnogo kenja pa dobije sikiru u glavu”), preuzet iz štampe toga doba, dodaje Đorđević. Svaki žanr, prema mišljenju sagovornice, ima svoje zakonomernosti, pa i andergraund strip.

– Kada kupite kartu za horor film sigurno ste spremni da na platnu vidite i rasuta creva, jer je to odlika žanra – nastavlja Ivana Đorđević.

foto: Printscreen/Twitter

Kustoskinja priča i da članovi grupe “Momci” više ne pripadaju andergraund sceni i kako su se na aktuelnoj izložbi u Zemunu ponovo okupili posle mnogo godina, sada kao zreli i ozbiljni ljudi, koji su predstavili radove iz svog mladalačkog bunta.

– Mi smo (bili) strip-eksponenti opšte pomame omladine Jugoslavije početkom devedesetih za agresivnijim i grafički eksplicitnijim sadržajima, podizanje praga tolerancije na šok, hrljenje da se što pre prepustimo svim porocima zapadne pop/kontra/kulture koje smo propustili dok su nam kulturu krojili urednici pregaženi vremenom – piše između ostalog u saopštenju koje su juče izdali nekadašnji “Momci”.

– Takođe, nikada se nismo povinovali normama bilo kakvog mejnstrima, dolazio on sa zapada ili Marsa. Ako danas, dvadeset i kusur godina kasnije bilo koja od naših tvorevina izaziva gađenja, sablažnjavanje ili protest, onda smo ili bili daleko ispred vremena, ili su kritičari teško zaostali.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.