ALARMANTNI PODACI: Maltene svaki srednjoškolac zna GDE MOŽE DA NABAVI DROGU! To nije ono najcrnje...
Ključ rešavanja problema je u porodici, Foto: Profimedia

ŠOKANTNO

ALARMANTNI PODACI: Maltene svaki srednjoškolac zna GDE MOŽE DA NABAVI DROGU! To nije ono najcrnje...

Istraživanje je pokazalo da naši srednjoškolci najviše koriste alkohol i marihuanu

Objavljeno:

Svaki treći srednjoškolac u Srbiji pije alkohol, svaki peti svakodnevno zapali cigaretu, četvrtina učenika probala je marihuanu, pokazalo je najnovije istraživanje, koje je obuhvatilo 3.488 srednjoškolaca.

Zabrinjava i podatak da najveći broj srednjoškolaca zna kako i gde da nabavi drogu, ali ne zna kako ona sve može da utiče na zdravlje.

Ključ u rešavanju ovog problema je u porodici, kažu autori studije.

Onlajn akneta među srednjoškolcima prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda iz ruralnih i gradskih sredina u Srbiji pokazala je da učenici imaju vrlo skromna znanja o štetnom učinku droga i potpuno zanemaruju posledice korišćenja psihoaktivnih supstanci.

"Učenici su loše ili pogrešno informisani o štetnosti droga, ali zato vrlo dobro znaju gde se droga može nabaviti i otvoreno priznaju da im je nuđena. Recimo, u prvom razredu srednje škole 20 odsto dece je reklo da im je ponuđena droga, a u četvrtom razredu čak 80 odsto dece", rekla je prof. dr Mirjana Jovanović, direktorka Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Kragujevac i jedna od autorki studije.

Dr Jelena Janković iz Ministarstva zdravlja kaže da više od godinu dana vladina Kancelarija za borbu protiv narkomanije u školama na trebinama, radionicama i predavanjima edukuje učenike, ali i roditelje, nastavnike, socijalne radnike.

"Treba reći da je porodica jedan od ključnih zaštitnih faktora za prevenciju i zbog toga je naš akcenat je na jakoj porodici, na odnosu poverenja i međusobnom uvažavanju roditelja i dece i naravno, na zajedničkom rešavanje problema", ocenila je dr Janković.

Alkohol i marihuana najrasprostranjeniji

Istraživanje je pokazalo da naši srednjoškolci najviše koriste alkohol i marihuanu.

"Alkohol je probalo oko 80 odsto učenika. Duvan takođe koriste svakodnevno, a marihuana je na trećem mestu po tome koliko često se koristi. Deset odsto mladih koristi je svakodnevno, a veći broj vikendom", kaže dr Jovanović.

Ona dodaje da roditelji treba da imaju posebno razumevanje za decu srednjoškolskog uzrasta, jer je reč o periodu kada im se razvijaju emocije, što ih čini vrlo ranjivim.

Srednjoškolci imaju pogrešne idole

Dr Jovanović smatra da je sadašnje vreme zahteva praćenje drugačijih trendova u edukaciji, odnos.

"Moramo da decu informišemo putem društvenih mreža, blogova. Bitan je i monitoring, praćenje svoje dece, njihovih prijatelja, poznavanje roditelja dece sa kojima se deca druže, dakle svakodnevna aktivnost ako želimo da deca pređu tranziciju do odraslog doba bez većih problema", navela je Jovanović.

Dr Janković dodaje da među decom ima mnogo pogrešnih idola i da su zato u edukaciju uključeni sportisti i mladi uspešni studenti kao pozitivni primeri koji su bliski tinejdžerima.

"Očekujemo da će ti pozitivni primeri takođe mlade malo probuditi, da će shvatiti da mogu na mnogo bolji način da se zabave osim što koriste drogu", istakla je Janković.

U svetu registrovano 700 novih psihoaktivnih supstanci

Istraživanje je pokazalo da mladi nisu znali da je kokain stimulativna droga, da je marihuana nelegalna i da izaziva zavisnost.

Veliki problem predstavlja podatak da srednjoškolci misle da dizajnirane droge nemaju štetan efekat, a od njih se najviše treba plašiti, jer o njima ne znamo dovoljno.

"U svetu je registrovano oko 700 novih psihoaktivnih supstanci, a njihovo dejstvo je nepoznato. Dokazano je da je jače sto puta od marihuane, ali svako unošenje je ekperiment", ocenila je Janković.

Korona virus i onlajn nastava su novi izazov za prevenciju narkomanije u školama.

Iako su mogućnosti za redovno viđanje ograničene, iz Ministarstva zdravlja poručuju da se program prevencije nastavlja onlajn, preko aplikacije i drušvenih mreža.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.