AKO KORONA NASTAVI DA DIVLJA, ŠKOLE SU SPREMNE! Šarčević sve objasnio
Mladen Šarčević, Foto: Tanjug

JASAN JE

AKO KORONA NASTAVI DA DIVLJA, ŠKOLE SU SPREMNE! Šarčević sve objasnio

U naredne dve nedelje zaista može očekivati ozbiljno povećanje broja obolelih

Objavljeno:

- Za sada nema razloga da se zatvaraju škole i fakulteti i nadamo se da će tako i ostati. Međutim, ukoliko se epidemiološka situacija pogorša, Ministarstvo prosvete ima spremljena sva scenarija i u dogovoru sa Kriznim štabom ćemo preći na model nastave koji garantuje zdravstvenu bezbednost - kaže za "Blic" ministar prosvete Mladen Šarčević.

Epidemiološka situacija u školama i na fakultetima je zadovoljavajuća i pod kontrolom. Ministar dodaje da, primera radi, među studentima koji su smešteni u domovima, a što Ministarstvo može da proprati, nema nijednog obolelog.

- Nadamo se da će tako i ostati na svim nivoima. Kontroliše se nošenje maski, poštovanje antiepidemioloških mera i mogu da kažem da su i profesori i đaci za pohvalu - kaže on.

Ipak, ukoliko, što epidemiolozi najavljuju, dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, Šarčević kaže da su pripremljeni sve modeli nastave i da je Ministarstvo spremno za sva scenarija.

- To znači mogućnost da ne moramo zatvarati sve škole već u određenom regionu gde je situacija pogoršana. Za sada je sve pod kontrolom i sve odluke će biti donošene u skladu sa preporukama stručnjaka - poručuje ministar.

Šarčević navodi primere koji govore koliko je pridržavanje antiepidemioloških mera značajno.

- Imali smo slučaj vozača za decu sa posebnim potrebama, za koga se utvrdilo da je pozitivan na kovid 19. Sva deca su negativna jer je vozač nosio masku i pridržavao se mera. Dakle, sve mere koje je propisao Krizni štab deluju i na nama je da ih poštujemo kako bi sačuvali sebe i druge - poručuje Šarčević.

Doktor Predrag Kon kaže da "sada ulazimo u situaciju kada će sve češće da se pominju restriktivne mere, jer se u naredne dve nedelje zaista može očekivati ozbiljno povećanje, pa i proširenje ovog virusa ne samo na teritoriji Beograda nego i na teritoriji cele Srbije".

Kon dodaje da ako import virusa u škole bude iznenadno vrlo veliki, tada nastaju i ozbiljni problemi vezano za obolevanje nastavnika, pa će u jednom trenutku u novembru možda biti racionalnije razmišljati i o privremenom prekidu rada škola.

- Ono što nas očekuje u prirodnom toku, a od sprovođenja preventivnih mera zavisi da li ćemo moći taj prirodni tok da usporimo - napominje Kon.

Ministar Šarčević za "Blic" kaže da je maksimum kapaciteta u pogonu, ali i da je sistem spreman da svakog trenutka može da pređe i na onlajn.

- Celog leta smo radili kako bismo bili spremni na sve. Snimljena je nastava unapred. Uključen je RTS, regionalne televizije, dobili smo i od Unicefa još jedan portal. Imamo i nastavu za manjine, dnevno već stavljamo preko 200 časova za predmete srednjih stručnih škola - kaže ministar I dodaje:

"Svi scenariji su razrađeni. Sve je pod kontrolom, ukoliko se situacija bude menjala u dogovoru sa Kriznim štabom će se reagovati. Ono što je najbitnije je da deca neće biti uskraćena za nastavu".

Trenutno preko 50 odsto starijih osnovaca i srednjoškolaca imaju nastavu uživo svakodnevno.

- Međutim, ako odluka bude da se pređe na onlajn sada imamo i dodatne alate za nastavu i mogu slobodno da kažem da je u Srbiji sistem podignut na viši nivo i od mnogo bogatijih država. Radne liste nastavnika su već prilagođene i za uslove nastave uživo i onlajna – kaže ministar.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.