SRBIJA UVOZI NOVU VRSTU TESTA NA KORONU: Dr Tiodorović otkrio nešto VAŽNO, a tiče se SVIH NAS
Đaci se dobro pokazali, vakcina za lekare obavezna, Foto: Printscreen

Test

SRBIJA UVOZI NOVU VRSTU TESTA NA KORONU: Dr Tiodorović otkrio nešto VAŽNO, a tiče se SVIH NAS

Uskoro će doći do situacije kada ćemo imati razne viruse i respiratorne infekcije, zbog čega bi nam ova vrsta testa bila dragocena, kaže lekar

Objavljeno:

Pre nego što počne sezona gripa, postoji mogućnost da Srbija uveze novu vrstu testova koji tačno pokazuju da li pacijenet ima kovid, grip ili neku drugu virozu, uz pomoć samo jednog testiranja, saznaje Objektiv.rs.

“Dok ne počne sezona gripa, razmišljamo što pre da uvezemo “mulipleks” test na koronu, sa kojim ćemo samo jednim testiranjem tačno znati da li pacijent ima koronu ili druge vrstu infekcije, kao i o kojoj se tačno infekciji radi. Tako ćemo odvojiti šta je grip, a šta su druge viroze”, kaže za naš portal epidemiolog dr Branislav Tiodorović, epidemiolog.

Uskoro će doći do situacije kada ćemo imati razne viruse i respiratorne infekcije, zbog čega bi nam ova vrsta testa bila dragocena, kaže lekar.

“Često ne možemo ni da znamo da li su simtomi posledica nekog virusa ili ne. Multipleks testove većina zemalja još nema, iako su važni zbog takvog razdvajanja. Iako se još ne koriste, razmišljamo da treba da ih uvedemo što pre. Oni neće biti namenjeni za široku upotrebu, već kada to odluči kliničar ili infektolog. Iako pacijenti često zahtevaju da odmah idu na testove, skenere, magnete ili rendgene, ipak kliničar treba da odlučuje o tome”, objašnjava Tiodorović za Objektiv.rs

Testovima se otkriva i vreme zaraze

Za sada, u Srbiji se koriste provereni testovi koje je odobrilo Ministarstvo zdravlja i koji uključuju jedan PCR i dva serološka testa, kaže profesor.

“Serološki su senzitivni i pouzdani do 50 odsto, To nije odgovarajuće, zbog čega sam lično podržao PCR. Bilo bi dobro kada bi se serološkim testovima koji su visoko senzitivni, otkrivalo da li postoje antitela, da li je infekcija “sveža” ili je pri kraju. To su takođe testovi koji mnogo pomažu u dijagnostici”, objašnjava Tiodorović.

Matematičari nisu skroz u pravu

Na pitanje kada možemo da očekujemo sudar virusa gripa i možemo li da predvidimo tačne datume, Tiodorović kaže da su sva predviđanja na tu temu samo varijacije.

“Neki matematičari pokušavaju da predvide kada će biti sledeći najveći nalet epidemije, ali i njihova predviđanja zapravo zavise od naših podataka koje objavljujemo. Matematičko predviđanje jeste prihvaćeno i dobrodošlo, ali nije rešenje ovog pitanja. Kod predviđanja situacije moramo da uzmemo u obzir stanje među građanima, činjenicu da se maske sve manje nose u prevozu i objektima, ali i druge faktore”, kaže član Kriznog štaba za naš portal.

Đaci se dobro pokazali, vakcina za lekare obavezna

Neki kažu da je situacija trenutno povoljna, ali ja ne bih tako rekao. Ipak, povoljnija je nego što je u okolini, čak i u poređenju sa Mađarskom, kaže epidemilog.

“Nesigurna je dokle god imamo virus, a imamo ga. Sada je najvažnije ponašanje studenata i srednjoškolaca. Do sada su se osnovci, roditelji i prosvetni radnici pokazali dobro, šta god neko mislio, brojke u odnosu na ukupan broj đaka nisu loše. Naravno, kada krene hladno vreme, povećaće se i broj slučajeva. Nadamo se vakcini, koja će biti preporučena za đake, prosvetne radnike, novinare i sve koji dolaze u kontakt sa velikim brojem ljudi. Za zdravstvene radnike koji su u najvećem riziku, najverovatnije će biti obavezna.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.