DOKTOR JANKOVIĆ UPOZORAVA SRBIJU: Shvatite OVU STVAR najozbiljnije, inače NEĆE DA BUDE DOBRO!
Imunolog dr Srđa Janković gostovao je za TV Pink, Foto: Printscreen/Youtube

pridržavajte se mera

DOKTOR JANKOVIĆ UPOZORAVA SRBIJU: Shvatite OVU STVAR najozbiljnije, inače NEĆE DA BUDE DOBRO!

Svako veće okupljanje ujedno je i potencijalno veći rizik da se virus prenese.

Objavljeno:

Trenutna epidemiološka situacija u Srbiji je takva da nas najozbiljnije upozorava da je važno da se poštuju i dosledno sprovode sve donete mere u cilju prevencije i sprečavanja daljeg masovnijeg zaražavanja, izjavio je danas imunolog dr Srđa Janković.

On je rekao da nije fokus samo na uvođenju rigoroznijih mera već upravo na doslednom sprovođenju već donetih, budući da se do sada pokazalo da je ono bilo dosta relaksirano.

"Situacija je takva da nas najozbiljnije upozorava da ako mere ne sprovedimo dosledno preti porast broja obolelih", rekao je Janković za Tv Pink.

Na pitanje da li pored Beograda, gde je najviše novozaraženih i gde je trenutno najnepovoljnija situacija, postoji u Srbiji još neko zarište, on je rekao da ga srećom za sada nema, ali da se to može desiti svuda gde dozvolimo.

"Moramo biti oprezni i posmatrati situaciju kao takvu da smo svi u riziku i da se sami ne zarazimo i ne prenesmo drugima. Samo tako možemo smanjiiti potencijal da se bolest širi", rekao je Janković.

On je upozorio da je svako veće okupljanje ujedno i potencijalno veći rizik da se virus prenese.

Objasnio je da je rizik za zaražavanje na otvorenom prostoru značajno manji nego otvorenom, ali da kada su veća okupljanja, odnosno kada ima više ljudi i bez dovoljne fizičke udaljenosti, i maski-rizik svakako raste.

Upitan da li Krizni štab razmatra ponovno uvođenje ranijih mera poput policijskog časa, on je rekao da se to ne razmatra trenutno i da naglasak nije toliko na tome već kako sprovoditi i striktno se pridržavati već donetih mera.

"Lično nisam siguran da bi to bilo svrsishodno u ovoj fazi epidemije. Takve mere su odigrale ulogu proletos, nije sada naglasak na tome toliko koliko kako poštovati donete mere, ali se prati situacija... Važnije je i svrsishodnije to, nego uvoditi drastične mere", kaže Janković.

Istakao je da je da je imajući u vidu da sledi sezona u kojoj ima i drugih virusa, naročito gripa važno da se što više građana vakciniše vakcinom za sezonski grip, naročito grupe koje su u faktorima rizika.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.