ALEKSANDAR IMA 2 MESECA I DVA PUTA JE BIO NA RESPIRATORU: Mama mu je umrla od korone, LEKARI HEROJI GA SPASILI
Beba / Ilustracija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ Attila Balazs

BRAVO

ALEKSANDAR IMA 2 MESECA I DVA PUTA JE BIO NA RESPIRATORU: Mama mu je umrla od korone, LEKARI HEROJI GA SPASILI

Lekari KC NIš kažu da je ovo poseban dan i za sve njih

Objavljeno:

Pošto je smogao snage da diše samostalno, bez respiratora i dostigao 2.150 grama, mali Aleksandar, koji je 27. jula na svet došao carskim rezom, sa svega 920 grama, bez spontanog disanja, bez pokreta, sa izrazito sporom srčanom akcijom, a čija je majka izdahnula iste večeri usled komplikacija sa kovidom, u četvrtak napokon ide kući.

Iako je bio negativan na koronu, mali Aleksandar odmah po rođenju priključen je na respirator i inkubator, gde je proveo nešto manje od dva meseca. Sestre su ga danima učile da se hrani na flašicu. Ipak, ovaj hrabri mališa, uspeo je da, uz nadljudske napore niških lekara, pobedi u ovoj borbi, da se oporavi i da u četvrtak napusti KC NIš i ode kući, svom ocu.

Lekari KC NIš kažu da je ovo poseban dan i za sve njih.

- Poseban dan za sve one koji su učestvovali, uopšte, u zbrinjavanju kovid pacijanata, a posebno u dramatičnim situacijama koje smo imali u julu i junu. Odlazak bebice kući svom ocu je poseban trenutak za nas i stvarno bih posle ove dvomesečne bitke iskoristio priliku da se zahvalim celokupnom osoblju koje je tog kasnog popodneva i večeri učestvovalo u zaista epskoj bici, kao i doktorima anesteziolozima koji su vodili ogromnu bitku za život majke, ali i da daju šansu za život bebi - kaže direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapijudr Radmilo Janković.

Dr Janković je posebno zahvalio ekipi ginekologa, akušera koje je predvodio profesor Milan Stefanović, neonatologu Ivici Nakevu i profesorki anestezije Ivani Budić, koji su odradili zaista veliki posao.

- Uz sva predviđanja da će bitka biti teška, ekipa naših neonatologa, intenzivista, pedijatara je nadljudskim naporima posle dosta dana na mehaničkoj ventilaciji i u inkubatoru, uz dosta nege, dosta angažovanja, uspela da spase bebin život – kaže dr Radmilo Janković.

Bonus video:

(Espreso,rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.