KREĆU HLADNI DANI, RESPIRATORNE INFEKCIJE ĆE DIVLJATI! Infektolog Preveden: ZNAMO DOKLE ĆE SVE TO DA NAS DOVEDE
Infektolog Tomislav Preveden, Foto: Espreso.co.rs

SUDAR GRIPA I KORONE

KREĆU HLADNI DANI, RESPIRATORNE INFEKCIJE ĆE DIVLJATI! Infektolog Preveden: ZNAMO DOKLE ĆE SVE TO DA NAS DOVEDE

Dokazano je da neki antibiotici dovode do većeg rizika od nastanka antibiotskih proliva

Objavljeno:

O dolaku jeseni i čuvenom "sudaru korone i gripa" piše se i priča gotovo svakodnevno.

Tomislav Preveden, infektolog i predsednik Udruženja infektologa Srbije kaže da infektološki gledano sada ulazimo u period kada kreću hladni meseci što samim tim znači da ćemo se ponovo susretati sa respiratornim infekcijama, novim bolesnicima sa korona virusnom infekcijom i da će to sve zajedno dovesti do povećane upotrebe antibiotika.

- S obzirom na to da su antibiotici, naročito oni širokog spektra delovanja, najveći neprijatelj normalne crevne flore (crevne mikrobiote) i da zbog njenog narušavanja može doći do proliva, mi sad moramo da razmišljamo da pacijentima uz antibiotike dajemo i probiotike. Ranije se probiotici nisu povezivali sa antibiotskom terapijom.

- Poslednjih dvadesetak godina se crevna mikroflora mnogo proučava i poremećaj crevne flore se povezuje sa mnogim bolestima. Saznalo se da usled uzimanja antibiotika može doći do dijareje izazvan disregulacijom crevne flore, kolonizacijom creva gljivicama roda Candida i infekcijom creva bakterijom Clostridium difficile koja predstavlja najteže komplikaciju antibiotske terapije.

- To može biti teška bolest koja zahteva dugotrajno bolničko lečenje, ponekad sa neizvesnim ishodom, pogotovo kod starijih pacijenata koji imaju druge udružene bolesti. Zbog svih tih saznanja, sada se uz svaki antibiotik savetuje upotreba probiotskih preparata kako bi se sprečila Klostridijum dificile infekcija creva i postantibiotski prolivi. Dokazano je da neki antibiotici dovode do većeg rizika od nastanka antibiotskih proliva, kao i da oni češće nastaju kod starijih pacijenata, kod pacijenata koji duže vreme uzimaju antibiotike, koji uzimaju više antibiotika u isto vreme, koji imaju neke druge.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.