VOJVODO, HOĆU PUŠKU! MILUNKA SAVIĆ JE OD HEROINE POSTALA ČISTAČICA: Bila je sjajan bombaš, i NE SAMO TO!
Milunka Savić, Foto: Print Screen Youtube

SRPSKA JOVANKA ORLEANKA

VOJVODO, HOĆU PUŠKU! MILUNKA SAVIĆ JE OD HEROINE POSTALA ČISTAČICA: Bila je sjajan bombaš, i NE SAMO TO!

Njena zalaganja nastavila su se i u Drugom svetskom ratu, a tek nakon njega dobila je penziju i mali stan od grada Beograda.

Objavljeno:

Na današnji dan preminula je najodlikovanija ratnica u istoriji Srbije Milunka Savić.

Ona se pridružila vojsci 1912. tokom Balkanskih ratova i pretvarala se da je muškarac pa je sebi dala ime Milun. Već naredne godine, u Bregalničkoj bici je ranjena je ćak 9 puta i tada su otkrili da je zapravo žena.

Iako tada žene nisu išle u rat ona je zbog velikog zalaganja odlikovana činom kaplara. Tokom Prvog svetskog rata raspoređena je u najčuveniji "Gvozdeni puk", a za borbu u Kolubarskoj bici odlikovana je zlatnom medaljom "Miloš Obilić".

Ona je bila izuzetno dobar bombaš i brza kada su juriši u pitanju, što je doprinelo dobijanju ordenja i nagrada. Njena zalaganja nastavila su se i u Drugom svetskom ratu, a tek nakon njega dobila je penziju i mali stan od grada Beograda.

U tom stanu je kasnije i umrla u 84. godini, a iako je trebala da bude sahranjena u Aleji velikana to se nije dogodilo. Niko do sada nije napisao biografiju o ovoj čuvenoj ratnici, a slabo se pominje i u istorijskim udžbenicima.

Bonus video:

Espreso.co.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.