SPREMNI ZA BORBU SA GRIPOM: Stižu NAJMOĆNIJE vakcine protiv sezonskog virusa
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, Foto: Printsxcreen/Kurir TV

dobro je

SPREMNI ZA BORBU SA GRIPOM: Stižu NAJMOĆNIJE vakcine protiv sezonskog virusa

Lončar je dodao da će biti ukupno oko 500.000 vakcina

Objavljeno:

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da su nabavljene četvorovalentne vakcine iz uvoza, dok Institut Torlak pravi trovalentne vakcine, koje će biti spremne za ovu sezonu.

Lončar je dodao da će biti ukupno oko 500.000 vakcina, između 150.000 do 200.000 Torlakovih vakcina, uz vakcine stranih proizvođača. Kako je rekao imunolog dr Srđa Janković, reč je o vakcinama "Abot" i "Sanofi Paster".

Dr Janković je pojasnio da su te dve vakcine ekvivalentne, prolaze istu kontrolu kvaliteta, a domaća Agencija za lekove sprovodi svoju kontrolu i nakon Evropske agencije.

"Obe su uporedive, identičene po mehanizmu delovanja, i zaštiti koju prižaju. Štite od dva tipa influence A i influence B", rekao je Janković.

On je dodao da Torlakova vakcina, trovalentna, štiti od samo jednog tipa influence A i dva B, ali je, kaže četvrti tip dosta redak u našoj sredini, pa se očekuje da i Torlakova vakcina pruži ekvivalentnu zaštitu.

"Prve količije uvoznih vakcina su ušle u zemlju, a Torlakova će nešto kasnije na tržište, dok se završe tehnički i regulatorni postupci, ali biće spremne za ovu sezonu", rekao je dr Janković.

Bonus video:

(Espreso,rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.