FOND ZA NAUKU: Program istraživanja korona virusa finansira 14 projekata sa DVA MILIONA
Projekat, Foto: EPA / LESZEK SZYMANSKI

ISTRAŽIVANJE

FOND ZA NAUKU: Program istraživanja korona virusa finansira 14 projekata sa DVA MILIONA

Početak realizacije projekata se očekuje u drugoj polovini oktobra 2020. godine

Objavljeno:

Fond za nauku će u okviru specijalnog programa istraživanja kovid-19 finansirati 14 naučnih projekata - 11 iz oblasti biomedicinskih nauka, dva iz oblasti ekonomskih i jedan projekat iz oblasti tehničko-tehnoloških nauka, sa ukupnim budžetom od skoro dva miliona evra, saopšteno je danas iz tog fonda.

Na odabranim projektima koji treba da doprinesu efikasnom globalnom odgovoru na aktuelnu pandemiju i da omoguće bolju spremnost i reagovanje društva, učestvovaće ukupno 131 istraživač iz 19 različitih naučnoistraživačkih organizacija.

Vršilac dužnosti direktorka Fonda za nauku Milica Đurić Jovičić kaže da je ova godina na teži način pokazala koliko je nauka bitna i nezamenljiva, i to u svim sferama života, kako u rešavanju medicinskih i farmaceutskih problema, tako i u organizaciji ekonomije i života u promenjenim uslovima.

Kaže da će se u okviru projekata raditi na pitanjima poput pružanja novih dijagnostičkih metoda u borbi protiv kovida-19, očuvanja mentalnog zdravlja, pružanje novog ekonomskog modela u borbi protiv siromaštva.

Početak realizacije projekata se očekuje u drugoj polovini oktobra 2020. godine.

Konačna lista odobrenih projekata nalazi se na zvaničnom sajtu Fonda za nauku.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.