OGNJENKA JE POLETELA! Nakon dobijanja dozvole, ORAO ZMIJAR je krenuo na SEOBU: Pružiće nam BITNE INFORMACIJE!
Orao zmijar Ognjenka, Foto: Printscreen Google maps, Facebook printscreen

srećno!

OGNJENKA JE POLETELA! Nakon dobijanja dozvole, ORAO ZMIJAR je krenuo na SEOBU: Pružiće nam BITNE INFORMACIJE!

Ovo gnezdo na Vršačkim planinama već duže od decenije prati rendžer Milivoj Vučanović

Objavljeno:

Fondacija za zaštitu ptica grabljivica je u saradnji sa upravljačem zaštićenog prirodnog dobra “Predeo izuzetnih odlika Vršačke planine” i na osnovu dozvole Ministarstva zaštite životne sredine postavila odgovarajući satelitski odašiljač na mladunca orla zmijara Circaetus gallicus, koji je u svom prirodnom gnezdu i pred izletanje.

Odašiljač je finansiralo preduzeće “Telekom Srbija” a.d.

Naime, orao zmijar je migratorna vrsta, koja zimu provodi u podsaharskoj Africi. Ovo gnezdo na Vršačkim planinama već duže od decenije prati rendžer Milivoj Vučanović.

- Do sada su postojali podaci o aktivnostima para zmijara, uspešnosti gnežđenja, ali ćemo sada imati mogućnost da pratimo njihovog mladunca i ako uspešno prebrodi izletanje iz gnezda i njegov put do Afrike i nazad, sa svim podacima i mogućnostima koje pruža ova metodologija, naveli su iz Fondacije.

Mladunac je veliki, u dobroj je kondiciji i već gotovo pred izletanjem. Stručno je obrađen, prstenovan metalnim prstenom Centra za markiranje životnja Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, kao i plastičnim prstenom.

- Satelitski odašiljač kompanije “Ornitela” od 25 grama, sa solarnim napajanjem je takođe postavljen i ptica je bezbedno vraćena u gnezdo. Sada pratimo sva dešavanja i očekujemo trenutak kada će izleteti iz gnezda, objasnili su juče iz Fondacije na svom Fejsbuk nalogu.

- Danas, 27.09.2020. godine oko 10h mlada ženka orla zmijara koja je dobila ime "Ognjenka" je krenula na seobu. Preletela je nešto više od 200 km. Najveća zabeležena visina je 1513 mnv, a brzina kretanja 93 km/h. Poželimo joj sreću na ovom opasnom i neizvesnom putu, napisali su dodavši:

- Ptica se izlegla na Vršačkim planinama ove godine i u programu je satelitske telemetrije od 29.07.2020. godine. Satelitski odašiljač kojim je orao opremljen rezultat je dobre saradnje Fondacije za zaštitu ptica grabljivica, upravljača PIO "Vršačke planine" i Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković", a na osnovu dozvole Ministarstva zaštite životne sredine. Odašiljač je finansiralo preduzeće “Telekom Srbija” a.d. Beograd.

Danas, 27.09.2020. godine oko 10:00, mlada ženka orla zmijara koja je dobila ime "Ognjenka" je krenula na seobu!...

Posted by Fondacija za zaštitu ptica grabljivica on Недеља, 27. септембар 2020.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.