ZAMENSKI VAUČERI NE GARANTUJU SIGURNO PUTOVANJE: Biće neizvesno i sledeće godine
Sto hiljada građana Srbije letovalo je početkom septembra uprkos epidemiološkoj situaciji, Foto: EPA-EFE/ DIMITRIS TOSIDIS

PAŽLJIVO PROČITAJTE

ZAMENSKI VAUČERI NE GARANTUJU SIGURNO PUTOVANJE: Biće neizvesno i sledeće godine

Prema uredbi o zamenskim putovanjima (vaučerima) koja je doneta u Srbiji, putnici koji nisu uspeli da realizuju svoja putovanja imaju pravo da to učine do kraja sledeće godine, dok oni koji ne otputuju tek tada mogu da traže povraćaj novca

Objavljeno: 10:16h

Zamenski vaučeri ne znače sigurno putovanje jer evropske države traže moratorijum za plaćanje svojih obaveza prema stranim turističkim partnerima i postavlja se pitanje da li to ugrožava turističke agencije i potrošačka prava u Srbiji, piše Politika.

“I u slučaju da agencije ostanu bez novca, putnici će biti pokriveni garancijama putovanja koje su važile u trenutku sklapanja ugovora o putovanju, bez obzira na to da li u trenutku isplate imaju važeću licencu”, objašnjava Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Yuta.

U udruženju YUTA podsećaju i da su agencije u obavezi da isplate novac za neralizovane aranžmane od 1. januara 2022. godine, a podsećaju da je zbog moratorijuma problem veći za agencije.

TURISTIČKA SEZONA JOŠ NIJE GOTOVA

Ovogodišnja turistička sezona, još nije gotova, a od 400.000 aranžmana koji su uplaćeni, više od 300.000 građana odložilo je put do kraja 2021. godine. Grčka, Italija i Španija su tražile moratorijum na otplatu obaveza, koji bi trajao tri do pet godina.

Ukoliko bi Grčka, na primer, uspela da dobije moratorijum na obaveze prema stranim partnerima, domaće turističke agencije bi morale građanima da vrate novac u tom roku i to je ono što njih sada brine.

Prema uredbi o zamenskim putovanjima (vaučerima) koja je doneta u Srbiji, putnici koji nisu uspeli da realizuju svoja putovanja imaju pravo da to učine do kraja sledeće godine, dok oni koji ne otputuju tek tada mogu da traže povraćaj novca.

Problem je, navodno, što su agencije deo novca uplatile partnerima u inostranstvu koji, u slučaju odobravanja moratorijuma, ne bi morali da vraćaju novac u predviđenom roku, što znači da bi i naši turisti teško došli do novca, jer su agencije na rubu egzistencije.

Podsećamo, do 15. marta za celu Evropu uplaćeno je između 140 i 150 miliona evra, a 90 odsto aranžmana nije realizovano. Najveći deo uplaćenog novca dalje je uplaćemno kao avans grčkim partnerima, oko 90 miliona evra.

Evropska unija je turističke agencije i avio-prevoznike podsetila da u direktivi jasno stoji da onaj ko ne želi zamenski vaučer ima pravo da odbije takvu ponudu i da u propisanom roku od 14 dana od otkaza putovanja dobije novac, i to kompletan uplaćeni iznos. Evropska komisija je pokrenula postupak zbog kršenja prava putnika protiv deset zemalja članica Evropske unije, a protiv Grčke i Italije su već dva puta pokretani postupci.

U Srbiji je početkom leta doneta posebna uredba po kojoj putnik za otkazana putovanja, koje je uplatio delimično ili potpuno, dobija vaučer uz koji aranžman može da realizuje na istoj ili drugoj destinaciji, najkasnije do 31. decembra 2021.

Onima koji ne žele putovanje nego insistiraju na novcu, prema istoj uredbi, organizator putovanja je dužan da vrati novac do 14. januara 2022.

Početkom septembra oko 100.000 građana Srbije boravilo je na letovanju u zemljama u okruženju.

Bonus video:

(Espreso/Daljine.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.