NE, OVO NIJE SCENA IZ IGRE PRESTOLA: Ovo se nalazi USRED SRBIJE, i ako niste bili tamo, POHITAJTE! (VIDEO)
Ramska tvrđava je dunavski biser, Foto: Printscreen Youtube

SRPSKA BOGATSTVA

NE, OVO NIJE SCENA IZ IGRE PRESTOLA: Ovo se nalazi USRED SRBIJE, i ako niste bili tamo, POHITAJTE! (VIDEO)

Kule su raspoređene u uglovima, tri na istočnom i dve na zapadnom bedemu

Objavljeno:

Legenda kaže da je Romulov mlađi brat, Rem, posle jedne svađe sa bratom, krenuo sa svojom ženom Leticijom pored Dunava da sebi traži novi dom. Tako se zaustavio na prelepom brežuljku i zasenjen njegovom lepotom rešio je da tu sebi sagradi dom.

Tvrđava Ram nalazi se na desnoj obali Dunava u istoimenom selu. U izvorima se prvi put spominje 1128. godine, kada su u njegovoj blizini Vizantijci pobedili Mađare. Nekoliko kilometara uzvodno od antičkog vizantijskog utvrđenja 1483. godine podignuta je nova tvrđava po nalogu Bajazita II. Bila je važno uporište turske odbrambene linije prema Ugarskoj. Tvrđava Ram imala je strateški značaj do 1521. godine kada se granica turske imperije pomerila ka severu. U periodu od 1718. do 1739. godine privremeno je bila u posedu Austrije.

Kako stići do tvrđave Ram?

Do Rama se obično stiže iz pravca Požarevca, ali i Kovina – u zavisnosti od toga odakle krećete do utvrđenja.

Svakako najlepši način da stignete do ramske tvrđave je da Dunav pređete skelom koja prevozi putnike i vozila iz Banatske Palanke. Uživanje u Dunavu na ovom mestu, gde je veoma širok, nateraće vas da pomislite da su mostovi zapravo nepotrebni, a da treba imati što više skela.

Ništa bez Žike

S obzirom na to da je Ramska tvrđava i turska kulturna baština, Turska je preko svoje Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) uložila više od 1,5 miliona evra u obnovu ramske tvrđave. Naravno u obnovi je učestovala i država Srbija, ali anegdota kaže da je na ideju da se obnovi Ramska tvrđava došao Žika Sekulić, ramski kafedžija i vlasnik skele, ali i diplomirani ekonomista.

Tako je Žika, nakon petooktobarskih promena i otvaranja zemlje prema svetu, pisao mnogim institucijama i na kraju je o Ramu pisao Ambasadi Turske u Beogradu. Pomak je nastupio tek 2013, godine, a tvrđava Ram je svečano otvorena nekoliko dana nakon našeg dolaska, krajem februara 2020. godine.

Glavni arhitekta obnove tvrđave je Kalbije Nojan koji je naveo da se Ram obavljao autentičnim materijalima. To znači da je korišćen kamen iz lokalnih kamenoloma koje su korstili i Turci, a korišćeni malter se pravio od kreča, gašenog po recepturi staroj šesto godina. Pri tome, recept za kreč utvrdili su stručnjaci u Turskoj, gde je proizveden i dopremljen do Rama, a specifičnost ovakvog maltera ogleda se u tome da vremenom postaje sve čvršći.

“U tvrđavu nismo ugradili ni kašiku cementa ni gram gvožđa”, rekao je Nojan u izjavi dok je obnova još trajala i dodao da je svaki kamen iz ruševine ručno je očišćen od biljaka i nataložene zemlje, te ispran vodom i vraćen u zidine, navodi portal Daljine.rs.

Vojničko artiljerijsko utvrđenje

Kada dolazite do ramske tvrđave prvo što ćete odgledati jeste rov sa dva manja spoljna bedema. U neposrednoj blizini tvrđave nalazi se karavan saraj koji je sagrađen istovremeno sa utvrđenjem, kao i istoimeno naselje sa pravoslavnom crkvom.

Tvrđava Ram je petostranog nepravilnog oblika. Veličina unutrašnjeg prostora iznosi 25×35 metara. Ulazi se kroz donžon, a pored njega tvrđava ima još pet kula koje su skoro ravnomerno raspoređene. Po jedna se nalazi u svakom od temena - odnosno tri na istočnom i dva na zapadnom bedemu, svaka sa po tri sprata na kojem se nalazi otvor za top i prizemljem.

Ovo utvrđenje je, inače, građeno kao tipično vojničko artiljerijsko utvrđenje od lomljenog kamena u dobrom krečnom malteru, dok je za svodove korišćena opeka. Bedemi su različite širine i kreću se od 187 cm do 335 cm. U centralnom delu ramske tvrđave nalaze se ostaci džamije iz vremena kada su njome upravljali Turci, ali ona nije obnovljena.

Inače, najobimniji i najsloženiji radovi su bili na donžon kuli zbog rešavanja statičkih problema, složenog sistema glavnog ulaza u tvrđavu sa dve kapije i mašikulom, spleta kamenih stepenica i prolaza, velikog broja topovskih otvora i ognjišta, kao i same njene veličine.

Dunav je kod Rama širok pet kilometara i pogled sa tvrđave je od milion dinara iako košta samo 300. Tu je Dunav i najmirniji pošto ga presecaju četiri reke – Karaš, Nera, Morava i Mlava, te je iz tog razloga na tom mestu najpogodniji za prelazak. Možda se baš zato i Trajan odlučio da na ovom mestu prvi put pređe Dunav, iako je most sagradio kod Kladova.

Obnova tvrđave

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, 2. marta ove godine zvanično je otvorila obnovljenu Ramsku tvrđavu na Dunavu, koju je krajem 15. veka podigao tuski sultan Bajazit Drugi (1430-1512). Otvaranju su prisustvovali i ambasador Turske u Beogradu, Tandžu Bilgič, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić. U obnovu tvrđave, sprovedene u pet faza, ukupno je uloženo dva miliona evra, od čega je 1,3 miliona uložila turska agencija TIKA.

- Za samo 12 meseci završene su obnove i Golubačke i Ramske tvrđave, dva bisera Podunavlja, koje Evropa i svet tek treba da upoznaju. U našem investicionom planu „Srbija 2025“, planiramo ulaganje 375 miliona evra za gradnju brze saobraćajnice od auto-puta E-75 do „Koridora 10“, koja će prolaziti kroz ovo područje i za koju se sada rade prostorni plan i studija izvodljivosti – napomenula je premijerka i dodala da je u prošloj godini devizni priliv od turizma iznosio 1,4 milijarde evra.

Pogledajte kako Ramska tvrđava izgleda iz vazduha:

Jeste li je ikada posetili? Ukoliko jeste, kako vam se dopala? Pišite nam u komentarima...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.