DAČIĆ: Ostajemo posvećeni rešavanju izbegličkog pitanja
Ivica Dačić, Foto: TANJUG

lepo

DAČIĆ: Ostajemo posvećeni rešavanju izbegličkog pitanja

On je zahvalio lokalnoj samoupravi, koja je obezbedila zemljište i prateću infrastrukturu za izgradnju stanova

Objavljeno: 14:18h

U Kruševcu su danas uručeni ključevi 40 stanova porodicama izbeglih sa prostora bivše Jugoslavije. Ceremoniji u Kruševcu, prisustvovali su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, šef Delagacije EU u Srbiji Sem Fabrici, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, predstavnici UNHCR i lokalne samouprave.

Dačić je tom prilikom poručio da Vlada Srbije ostaje snažno opredeljena i posvećena rešavanju izbegličkog pitanja koje je jedna od najvažnijih moralnih obaveza Srbije i međunarodne zajednice.

On je istakao da Regionalni stambeni program u Srbiji nije stao, uprkos izazovima koje je pred sve nas stavila pandemija Kovida 19.

"Zadovoljstvo mi je što mogu danas, sa vama i vašim porodicama, da obeležim nov početak i novu etapu u vašim životima", rekao je Dačić, a saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić, koji je i predsednik Komisije za koordinaciju procesa stalne integracije izbeglica, ukazao je na značaj Potprojekta 5, s obzirom da je planirana dodela 1.847 stambenih rešenja, od kojih 827 stanova u 25 lokalnih samouprava.

"Program na čijem ostvarivanju svi zajedno vredno radimo primer je uspešne regionalne saradnje i dokaz da je moguće uzajamno sarađivati na bazi poštovanja, razumevanja i saglasnosti o zajedničkim interesima", rekao je Dačić.

Cilj Regionalnog stambenog programa u Srbiji je da stambeno zbrine i obezbedi oko 7.000 najugroženijih porodica sa prostora bivše Jugoslavije koje imaju status izbeglih lica.

Pored Srbije, program se sprovodi i u Hrvatskoj, BiH, kao i u Crnoj Gori.

Finansiran je donatorskim sredstvima, a njegovi najveći donatori su zemlje članice EU i SAD i drugi međunarodni partneri. Fondom Programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, za sprovođenje je zadužen Komesarijat za izbeglice, dok se proces izbora korisnika sprovodi u saradnji sa lokalnim samoupravama uz nadzor UNHCR -a i OEBS- a.

Stanovi koji su danas podeljeni, izgrađeni su kao deo Potprojekta 5, čija je vrednost 52 miliona evra, pri čemu je 38 miliona prikupljeno iz donacija, a ostatak je nacionalna kontribucija, rekao je Dačić.

On je zahvalio lokalnoj samoupravi, koja je obezbedila zemljište i prateću infrastrukturu za izgradnju stanova.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.