OVO SMO ČEKALI, OGLASILA SE DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Zna se da li će biti SANKCIJA za one koji se ne vrate do petka
Kisić Tepavčević istakla da kažnjavanje nije cilj, Foto: Printscreen/Kurir

APEL

OVO SMO ČEKALI, OGLASILA SE DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Zna se da li će biti SANKCIJA za one koji se ne vrate do petka

Darija Kisić Tepavčević je rekla da Krizni Štab ima i obavezu i dužnost da građanima ukaže na rizike pod kojima se nalaze.

Objavljeno:

Zamenica direktora Intituta za javno zdravlje Srbije dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da neće biti sankcija za one koji se ne vrate sa odmora iz okolnih zemalja u Srbiju do petka, već da je reč o upozorenju "za njihovo dobro" kako bi se pratilo njihovo zdravstveno stanje i ne bi došlo do drastičnog skoka broja zaraženih.

"Kažnjavanje nije cilj, cilj nadzora je da se prate i zdrave osobe koje mogu biti prenosioci i da se skrene pažnja građanima koji se vraćaju na koje simptome da obrate pažnju i kome da se jave kao bi se brzo sprovelo lečenje", rekla je dr Kisić za Tv Prva.

Takođe je rekla da su svako okupljanje, i svaka proslava faktori rizika.

"I boravak u nekom našem turističkom mestu jeste faktor rizika, ne samo van granica Srbije, ali kada smo sagledali u prethodne dve nedelje kakav je bio rizik, 20 puta je veća verovatnoća zaraze u nekoj iz okolnih zemalja", rekla je ona.

Kisić Tepavčević je kazala da je poslata jasna poruka građanima Srbije koliko je rizik veći u okolnim zemljama, te da su zato apelovali da se građani vrate.

Ona je rekla da Krizni štab ima i obavezu i dužnost da građanima ukaže na rizike pod kojima se nalaze.

Dodala je da je iskakanje u broju zaražnih prethodnih dana uobičajeno kada je u pitanju epidemijski tok.

Dan kada smo imali više od 100 novozaraženih je dan kada je virus otkriven u Sremčici u domu za decu i mlade ometene u razvoju, navela je dr Kisić.

Istakla je da je važno da nemamo nijedno novo žarište i da je reč o pojedinačnim slučajevima, ali da se, ako jedan dan imamo 100, a drugi dan 20 novozaraženih, ne može reći da je situacija pet puta bolja.

Navela je da je intenzivan nadzor nad decom školskog uzrasta i da se pokazalo da je funcionisanje nastave uspešno.

"Imamo rešenje za svaki potencijalni scenario koji može da se dogodi", rekla je Kisić Tepavčević i dodala da je bilo sporadičnih slucajeva oboljevanja.

Govoreći o školi "20. oktobar" ona je kazala da je bila reč o lokalnoj transmisiji i da je zato celo odeljenje u izolaciji.

Istakla je da nam sledi period respratornih infekcija i sezonska vakcinacija od oktobra.

Govoreći o vakcini za korona virus Kisić je kazala da je ceo svet željno išcekuje i da zemlja porekla nije bitan faktor već da je ona bezbedna.

Istakla je da taj posao nije jednostavan i da se sprovodi fazno.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.