ISPRAVKA: Nestorović je izneo netačnu tvrdnju da je kupus najbolji lek za čir na želucu i Helicobacter pylori
Ne postoji bolji lek, Foto: Printscreen

DOMAĆA RADINOST

ISPRAVKA: Nestorović je izneo netačnu tvrdnju da je kupus najbolji lek za čir na želucu i Helicobacter pylori

Nestorović je rekao i da je za alergiju na ambroziju veoma dobra kopriva, ali nikako čaj

Objavljeno: 15:20h

Na portalu Espreso 15. 9. 2020. objavljena je netačna informacija da je kupus najbolji lek za čir na želucu i infekciju bakterijom Helicobacter pylori. U ovom tekstu su na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba izmenjeni sporni delovi, a promenjen je i naslov prvobitnog teksta:

"Bivši član kriznog štaba, pulmolog dr Branimir Nestorović povukao se pre izvesnog vremena iz javnosti. Prekinuo je svoju medijsku tišinu, a sada je podelio svoj domaći recept.

Dr Nestorović je, naime, u jutrošnjem gostovanju na Happy televiziji rešio da objasni gledaocima kako mogu da sami izleče čir na želucu, helikobakteriju ili alergiju na ambroziju.

“Iseckajte kupus, prelijte ga vodom, neka bude pola kupus, pola voda i neka odstoji dva dana u frižideru. Posle toga pijete po jednu času ujutru i uveče dve nedelje,” rekao je Nestorović u Jutarnjem programu Happy televizije, dodavši da i sam već dve decenije koristi ovaj recept i da su rezultati odlični.

– Ispostavilo se da kupus ima određene materije koje obnavljaju sluzokožu u želucu. U kombinaciji sa sladićem deluje i na helikobakteriju, i to na one rezistentne oblike – pojasnio je doktor.

Nestorović je rekao i da je za alergiju na ambroziju veoma dobra kopriva, ali nikako čaj.

– Najbolje da se listovi koprive samelju sa medom, ili da se drži kopriva u zamrzivaču dve nedelje, pa se ona sama pretvori u prah. Čaj nije dobar jer voda ubija korisne sastojke u koprivi – objasnio je doktor."

Ovako je glasio tekst, ali portal Raskrinkavanje.ba donosi pravu istinu:

U članku objavljenom 16.8.2017. godine na Healthlineu navodi se da postoje studije koje pokazuju da sok od kupusa pomaže u tretiranju čireva na želucu. Studije su objavljene 1949. i 1952. godine.

Kod ljudi, rane studije su zapazile da dnevna konzumacija soka od svežeg kupusa pomaže u lečenju čira na želucu efikasnije od konvencionalnog lečenja korištenog u to vreme. U jednoj studiji, 13 učesnika koji su patili od čira na želucu i gornjem delu digestivnog trakta dobijalo je oko jednu litru (946 ml) svežeg soka od kupusa tokom dana. U proseku, čirevi ovih učesnika su zacelili nakon 7-10 dana liječenja. Ovo je 3,5 do 6 puta brže od prosječnog vremena izečenja zabieženog u prethodnim studijama kod onih koji su slijedili konvencionalni tretman. U drugoj studiji, 100 učesnika sa čirevima na želucu je konzumiralo istu količinu svežeg soka od kupusa. Većina njih je prethodno bez uspeha primila konvencionalni tretman. 81% je bilo bez simptoma u roku od sedmicu.

Ipak, u članku je naglašeno da ne postoje skorije studije, a da nijedna od ovih starih studija nije imala placebo grupu, zbog čega je teško utvrditi sa sigurnošću da je sok od kupusa izazvao ljekoviti učinak. Isti autor je, osim dve navedene studije, proveo i studiju u zatvoru San Quentin ‘50-ih godina prošlog veka.

Studijama je zaključeno da je sok od kupusa bio efektivnija metoda od tadašnje konvencionalne terapije za tretman čireva na želucu, što je važno naglasiti s obzirom na činjenicu da su rađene pre oko 70 godina.

Kako se navodi u članku portala Web MD, Helicobacter pylori (H. pylori) je tip bakterije koja uđe u ljudsko telo i živi u probavnom traktu. Nakon nekoliko godina, može uzrokovati čireve na želucu ili gornjem delu tankog creva, a u nekim slučajevima može izazvati i rak želuca.

Kako se navodi u članku, otprilike dve trećine svetske populacije ima ovu bakteriju u telu i većini ona ne uzrokuje čireve ili druge simptome. Ovom bakterijom se možemo zaraziti unosom hrane i vode, preko posuđa ili kontaktom sa pljuvačkom ili drugim telesnim tečnostima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Zena.blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.