UVEK NAS JE ZANIMALO ZAŠTO SE KAŽE 'GLUP KAO K****'! Sve je počelo zbog OVE ŽIVOTINJE - psovke nisu srpski izum!
Ljudi u Beogradu, Foto: Zorana Jevtić

NIKAD NEĆETE POGODITI

UVEK NAS JE ZANIMALO ZAŠTO SE KAŽE 'GLUP KAO K****'! Sve je počelo zbog OVE ŽIVOTINJE - psovke nisu srpski izum!

Bilo kako bilo, jezik je „živa stvar“, menja se, usklađuje u skladu sa vremenom i istorijskim okolnostima, ali psovanje je oduvek bila odlika izražavanja

Objavljeno:

Srpski jezik bogat je najrazličitijim izrazima, za koje se ponekada pitamo odakle uopšte potiču i kako je moguće da je nekada nekome palo na pamet da nešto smisli, a onda da narod to prihvati.

Posebno je zanimljiv svakodnevni jezik. Psovanje i upotreba takozvanih „ružnih reči“ nije „srpski izum“. Psuje se svuda na planeti, negde u većoj, negde u manjoj meri. Ono što nas zanima je – psovanje u srpskom jeziku.

Kada govorimo o psovkama, treba reći da reč „psovka“ dolazi od praslovenske reči „pьsovati“.

To se odnosilo na to da se kada tako govorimo i izražavamo „odnosimo prema nekome kao prema psu“. Bilo kako bilo, jezik je „živa stvar“, menja se, usklađuje u skladu sa vremenom i istorijskim okolnostima, ali psovanje je oduvek bila odlika izražavanja.

Psujemo u različitim situacijama. Verovatno da ne postoji čovek na svetu koji bar jednom u životu nije opsovao, pa koliko god sebe smatrao kulturnim. Psovanjem se, veoma često, oslobađamo stresa, tenzije. Psovanje može čoveku pomoći, kao jedan vid oslobađnja nakupljene tenzije. I koliko kod psovanje bilo ružno, nekulturno i loša navika psiholozi kažu da može pomoći čoveku i da se onaj koji psuje na taj način oslobađa loše energije, tenzije, bola, kada se svađamo...

U srpskom jeziku postoji mnogo psovki. Ono što je zanimljivo i što retko ko zna je upotreba polnih organa u funkciji psovki. E tu smo bili veoma maštoviti.

Zašto se kaže „Glup kao k*rac“? Reči koje označavaju muški i ženski polni organ koriste se u frazama za loše osobine, navike, odlike. Postoje razna tumačenja zašto se kaže "glup kao k*rac" i sva tumačenja su uglavnom šaljiva. S obzirom da je izraz nasao u narodu, među narodom i treba tražiti odgovor za ovu frazu.

Pored ovog izraza postoje izrazi poput: za koji k*rac, kada se pitamo zašto se nešto desilo, čemu, svirati k*urcu, kada hoćemo da kažemo da neko govori besmislice, skinuti se (nekome) sa k*rca, fraza koja se upotrebljava kada želimo da nas neko ostavi na miru i pregršt sličnih izraza.

Počećemo, da bismo objasnili, od pitanja odakle uopšte potiče reč „k*rac“.

Prema dostupnim podacima reč „k*rac“ vodi poreklo od praslovenske reči „kur“, a koja je bila reč koja je označavala, verovali ili ne, PETLA. Takođe, što je posebno zanimljivo reč „kur“ javljala se i u mnogim slovenskim jezicima.

Postoji zanimljivost da se i na engleskom jeziku petao kaže „rooster“, „chantry“, ali i „cock“.

Takođe, u mnogim pesmama koje je zapisao Vuk Stefanović Karadžić postoje izrazi koji su u vezi sa rečju „k*rac“. „Crven ban“ je zbirka narodnih erotskih pesama koje je sakupio i zabeležio Vuk Stefanović Karadžić, a koja je oduvek izazivala pažnju javnosti upravo zbog psovki koje sadrži. Takođe, reč „k*rac“ se javlja u Srpskom rječniku Vuka Stefanovića Karadžića, iz 1818. ali je kasnije izbačena „kao nešto što se ne sme ni spominjati”.

Bilo kako bilo, psuje se svuda. Svakako, nemojte psovati, jer to je odraz nekulture ili možda i nije uvek.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.