DOKTORKA ZDRAVKOVIĆ JE 2 PUTA PRELEŽALA KORONU: Primio me je dr Stevanović, NISAM MOGLA DA VERUJEM ŠTA SE DEŠAVA
Marija Zdravković i Goran Stevanović, Foto: Youtube printscreen, Printscreen/Kurir TV

ŽENA BORAC

DOKTORKA ZDRAVKOVIĆ JE 2 PUTA PRELEŽALA KORONU: Primio me je dr Stevanović, NISAM MOGLA DA VERUJEM ŠTA SE DEŠAVA

Bolela me je svaka kost, osećala sam se veoma umorno, malaksalo, nisam mogla da dišem! Imala sam strašne, jezive bolove, i ja i moja deca, tako nešto ne bih poželela ni najcrnjem neprijatelju. Od ovog opakog virusa umrla mi je majka...

Objavljeno:

Zarazila sam se na poslu, prvi put za Vaskrs, pa ponovo u junu. Imala sam strašne, jezive bolove, i ja i moja deca, tako nešto ne bih poželela ni najcrnjem neprijatelju. Molim sve da se čuvaju koliko god mogu.

Bolela me je svaka kost, osećala sam se veoma umorno, malaksalo, nisam mogla da dišem! Imala sam strašne, jezive bolove, i ja i moja deca, tako nešto ne bih poželela ni najcrnjem neprijatelju. Od ovog opakog virusa umrla mi je majka…

Ovako u ispovesti za Informer, nakon što je dva puta uspela da pobedi koronavirus, priča direktorka KBC “Bežanijska kosa” dr Marija Zdravković.

Kako kaže, najveći strah medicinara u ovoj epidemiji, između ostalog, jeste da li će sa sobom doneti virus kući. Bez obzira na sve mere predostrožnosti i zaštite njoj se desilo upravo ono čega se najviše plašila, a to je da joj se zarazi cela porodica!

“Shvatila sam da sam bolesna na Vaskrs kada je prvo mene, a potom i celu porodicu uhvatio virus! Boli svaka kost, malaksali ste, iscrpljeni, umorni. Svako od nas u kući je imao različite muke. Mene je je bolela kičma i imala sam malu temperaturu. Kasnije su se javili kratak dah, teško disanje i jak kašalj. Srednjeg sina je bukvalno bolela koža dok se tuširao, stariji je imao temperaturu i probleme sa stomakom, dok je ćerka imala jaku upalu grla uz temperaturu preko 39. Nažalost i moj suprug, koji je takođe lekar, bio je pozitivan na kovid-19, ali zbog ozbiljnije kliničke slike morao je da bude hospitalizovan na Infektivnu kliniku”, započinje svoju priču doktorka Zdravković, i nastavlja:

“Na sreću, svi smo se brzo oporavili i prošli smo bez posledica. Testirala sam se PCR testovima dva puta i radila test na antitela. Bilo je sve kako treba”, objašnjava dr Zdravković.

Tada je, kaže, odlučila da se vrati na posao. Mislila je da je sa koronom završila, ali to je bilo kratkog daha.

“Samo mesec dana kasnije, negde u junu, ponovo sam se osećala loše. Umor, znojenje, slabost… Verovali ili ne, opet sam dobila virus! U prvi mah, priznajem da sam pomislila da je ova moja korona “hronična“. Prijatelj s fakulteta, naš prvi infektolog dr Goran Stevanović, ipak me je uverio da nije. I bio je u pravu”, objašnjava lekarka svoju borb.

Kako kaže, uz pravu terapiju, ubrzo se opet oporavila.

“Doktor Stevanović mi je dao najbolju terapiju. Drugi put mi je bilo malo lakše. Nisam imala temperaturu. I što je dobro, oba puta sam izbegla upalu pluća. Ali, zaista nisam mogla da verujem da ću dva puta imati koronu. I to sam je, drugi put, otkrila sasvim slučajno, prilikom pregleda, jer su mi antitela bila visoka. Ne smemo da živimo u strahu od korone, jer to je bolest koja se ipak u najvećem broju slučajeva leči, ali moramo da se štitimo. Neki pacijenti stvarno iz bolnice izlaze bez ijedne posledice, ali ne svi. Dakle, čuvajte se, maske i druge mere prevencije su obavezne, ovo nije šala“, upozorava direktorka KBC “Bežanijska kosa”.

Najgori virus dosad

Na pitanje da li se u svojoj karijeri ikad susrela sa ovakvim virusom, bez razmišljanja kaže:

“Dugo smo se školovali i učili, ali ovako nešto nikada nije prošlo kroz naše knjige. Ovaj virus promenio je sve zakone medicine. Jednostavno, to je bolest sa hiljadu lica, koja svaki dan ima novi simptom, i što je najgore od svega – bolest koja napada sve organe, a najviše pluća “, objašnjava doktorka Marija.

Majka joj umrla od korone

Dr Zdravković otkriva i da su joj se, nažalost, virusom zarazili roditelji, koji su bili smešteni na intenzivnoj nezi.

“Prvo mi se zarazio otac, a onda i majka. I to sumnjamo da je dobio virus negde na placu, a tamo su otišli da se sklone od korone! Pobegli su od gužve i ljudi. Nažalost, klinička slika je postala ozbiljna kod oboje i morali smo da ih smestimo u bolnicu. Oboje su bili na intenzivnoj nezi, majka na respiratoru. Ona, nažalost, nije uspela da se izbori. Ocu je mnogo teško. Sve ovo mnogo boli”, ispričala je sa knedlom u grlu doktorka.

Prva žena sa titulom Vitez humanosti

Doktorka Marija Zdravković u nedelju je dobila nagradu Vitez humanosti. Ona je prva žena koja je ponela ovu vrednu i sjajnu titiulu, posle Arnoa Gujona, Jovana Simića, Novaka Đokovića, Milorada Čavića, Gorana Bregovića…

“Nisam to sama zaslužila, pogotovo ne jer sam dva puta obolela! Ovu nagradu sam posvetila svim svojim kolegama zdravstvenim radnicima. Svima onima koji su lečili zaražene pacijente, koji su preležali koronu, ali i onima koji su, nažalost, izgubili živote u ovoj epidemiji. Za mene to je bio jedan od najemotivnijih trenutaka u životu. Onaj osećaj kada vam se pomešaju i tuga i sreća, i ponos i čast”, kaže dr Marija. Ona ističe da se u njihovoj ustanovi od 1.435 pacijenata, oko 92,4 odsto izlečilo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.