AKO VAS SNIMI SOKOLOVO OKO OPET MOŽETE IZBEĆI KAZNU! Imate samo pet minuta i morate uraditi brzo jednu stvar
Da li se lisice, odnosno "kandža", postavlja samo vozilima sa stranim tablicama?, Foto: Grad Beograd

OKO Sokolovo

AKO VAS SNIMI SOKOLOVO OKO OPET MOŽETE IZBEĆI KAZNU! Imate samo pet minuta i morate uraditi brzo jednu stvar

Zato smo odlučili da najveću dilemu razjasnimo jednom zauvek.

Objavljeno:

"Oko sokolovo" već mesec dana snima i kažnjava nepropisno parkirana vozila po prestonici, a od pre nekoliko dana sajber vozila sa močnim softverom dobila su novi zadatak: kontrolu automobila koji su parkirana u zoniranim delovima Beograda, odnosno proveru da li je za njih plaćen parking ili je eventualno isteklo dozvoljeno vreme zauzimanja parking mesta.

Još mnogo pre nego što se pojavilo "Oko sokolovo" beogradski vozači su imali dosta dilema kada je način naplate parkiranja u pitanju, a sada ih je, čini se, još više. Godinama unazad najveća nedoumica je bila oko toga da li kontrolori odmah naplaćuju kaznu ako vide da za neko vozilo nije plaćen parking ili vozači imaju pet ili čak 15 minuta "lufta" dok pošalju SMS poruku, odu do trafike, ili iskoriste novu opciju plaćanja preko aplikacije.

Zato smo odlučili da najveću dilemu razjasnimo jednom zauvek.

- Od trenutka opažaja od strane kontrolora, odnosno prolaska "Oka sokolovog", korisnik, odnosno vozač, ima mogućnost da u roku od pet minuta plati parkiranje. Konkretno, to znači da ako neko, na primer, parkira i uđe u prodavnicu ili ode do table da proveri u kojoj je zoni ili odlazi do trafike da dopuni kredit ili kupi e-parking satnu kartu, i u nekom trećem-četvrtom minutu, dakle pre isteka roka od pet minuta, pošalje SMS, plati parkiranje preko aplikacije ili e-kartom, on neće dobiti kaznu, odnosno elektronsku dnevnu kartu - objašnjavaju iz "Parking servisa".

Naravno, tu ostaje dilema kako će "Oko sokolovo", odnosno kontrolor, znati kada je neki vozač parkirao automobil, odnosno kada počinje da teče tih čuvenih pet minuta.

Sistem funkcioniše tako da kontrolor ili sistem "Oko sokolovo" prolaze ulicom, kontrolišu tablice i ukoliko za određeno vozilo nije plaćen parking ili je isteklo vremensko ograničenje u datoj zoni, sistem (na isti način kao i kontrolor) ga "usnimi" i odmah formira elektronsku dnevnu kartu (kaznu). Međutim, ona se ne izdaje do isteka roka od pet minuta. Ukoliko u tom roku, korisnik plati parkiranje, neće mu biti izdata elektronska dnevna karta! Ali, ako ne plati, elektronska dnevna karta koja je formirana u prvom minutu prilikom opažaja, automatski se izdaje i može se proveriti na sajtu "Parking servisa" - kažu iz ovog gradskog preduzeća.

Dakle, teoretski se može desiti da vas "Oko sokolovo" usnimi odmah nakon što ste se parkirali i tada kreće da teče tih pet minuta "lufta", a može da se desi i da vas opazi tek naknadno prilikom prolaska. Međutim, čak i tada ostaje tih pet minuta fore za plaćanje.

Nakon što je nedavno uveden e-Parking, informaciju o izdatim kaznama ili elektronskim dnevnim kartama, osim na sajtu, korisnici dobijaju i putem nove mobile aplikacije „Parking servis“. Dovoljno je da se registruju i „Parking servis“ će im slati obaveštenje da li je za to vozilo izdata elektronska dnevna parking karta, kao i kada im ističe plaćeno vreme parkiranja.

Da li se lisice, odnosno "kandža", postavlja samo vozilima sa stranim tablicama?

- Blokada lisicama vrši se samo za vozila sa stranim registarskim oznakama - jasni su iz "Parking servisa".

Da li "Oko sokolovo" istovremeno snima i propisno i nepropisno parkirana vozila?

- Vozilo istovremeno snima i obrađuje i propisno i nepropisno parkiranje - kažu iz "Parking servisa".

Šta je sa satnim parking kartama u papiru, koje imaju građani, a nisu ih iskoristili?

- Kako je „Parking servis“ krenuo putem digitalizacije usluga i u raznim segmentima prešao na elektronsko poslovanje, sugrađani koji još uvek imaju neiskorišćene satne papirne karte mogu da ih vrate u poslovnicama Korisničkog servisa i za tu vrednost biće im isplaćen novac. Vozači mogu parkiranje da plaćaju putem SMS-a, kao i do sada, ali i putem nove mobilne aplikacije „Parking servis“ ili kupovinom elektronske satne parking karte.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.