MEKSIKO, BRAZIL, PAKISTAN, BELORUSIJA... Državljani Srbije mogu bez uslova u 18 zemalja na šest kontinenata
Bez uslova u 18 zemalja, Foto: Ilustracija/ Emilija Jovanovic

PROVERITE

MEKSIKO, BRAZIL, PAKISTAN, BELORUSIJA... Državljani Srbije mogu bez uslova u 18 zemalja na šest kontinenata

Iako se broj novozaraženih polako smanjuje, nove odluke se donose preko noći

Objavljeno:

Situacija sa korona virusom u našoj zemlji i u svetu se menja iz dana u dan, pa se samim tim i granice za srpske državljane svakodnevno otvaraju i zatvaraju.

Iako se broj novozaraženih polako smanjuje, nove odluke se donose preko noći, tako da je neophodno da se pre polaska na put dobro raspitate. Postoji nekoliko opcija: možete ući bez uslova, biće vam potreban PCR test, smestiće vas u karantin ili vas nikako neće pustiti u zemlju.

Kada je reč o zemljama za koje vam neće biti potreban ni negativan PCR test, sa Bugarskom koja nam je ponovo dala zeleno svetlo, ukupno ih ima 18.

Evropa

Albanija

Što se ulaska u Albaniju tiče, prema uputstvima na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, građanima naše zemlje je potreban pasoš, čiji je rok važenja duži od tri meseca. Viza nije potrebna.

foto: Profimedia, Printscreen

Belorusija

Sa Republikom Srbijom na snazi je bezvizni režim (za sve vrste pasoša) do 30 dana. Za slučajeve kada je potrebna viza (školovanje, stručno usavršavanje, zapošljavanje i dr.) viza je besplatna i dobija se u Ambasadi Republike Belorusije u Beogradu. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti za 90 dana duži od trajanja planirane posete, što važi i za regulisanje boravka. Prilikom ulaska u Republiku Belorusiju na graničnom prelazu obavezno se popunjava emigraciona karta (služi za registraciju) koju treba nositi sa sobom u pasošu sve do izlaska iz Belorusije, kada se vraća pograničnom službeniku, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

foto: RINA

Bosna i Hercegovina

Državljani Republike Srbije mogu ulaziti na teritoriju cele Bosne i Hercegovine bez viza i nesmetano boraviti do 90 dana, sa pasošem ili ličnom kartom na svim graničnim prelazima između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, izuzev aerodroma, gde je za ulazak u Bosnu i Hercegovinu potreban pasoš. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 3 meseca prilikom ulaska na teritoriju BiH, dok se dužina boravka, prilikom odobravanja boravka, vezuje za dužinu roka važenja pasoša.

foto: EPA/ FEHIM DEMIR, Ilustracija

Bugarska

Odlukom Ministarstva zdravlja Bugarske, od danas za ulazak u tu zemlju nije potreban negativan PCR test na korona virus za državljane Srbije, Turske, Belorusije i Češke Republike.

Istom odlukom ukida se i karantin za osobe koje su u Bugarsku stigle iz pomenutih zemalja u periodu od 20. do 31. avgusta 2020. godine, prenela je agencija BTA.

Državljani Srbije su za ulazak u Bugarsku do sada morali da poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata od momenta testiranja.

foto: Profimedia

San Marino

Viza nije potrebna za boravak do 90 dana, ali je državljanima Srbije još uvek zabranjen ulazak u Italiju.

foto: Stock/Shutterstock

Transkontinentalna Turska

Građani Srbije mogu bezuslovno da letuju u Turskoj, budući da za ulazak u ovu zemlju nije potreban test, a granice su uveliko otvorene. Ova zemlja na dva kontinenta bila je i prethodnih godina popularna destinacija za srpske turiste, tako da je mnoge obradovala vest da nam nisu spustili rampu.

foto: Profimedia

Azija

Maldivi

Posetiocima će na aerodromu biti vršeno merenje temperature i opšti pregled, ukoliko se utvrde simptomi kovid 19, biće urađen PCR test.

Državljani Republike Srbije koji turistički putuju na Maldive, besplatnu vizu važeću za period do 30 dana dobijaju na maldivskom aerodromu.

foto: ap

Oman

Prilikom sletanja se meri telesna temperatura putnika i eventualno se upućuju u karantin oni putnici sa simptomima bolesti.

Državljani Republike Srbije, počevši od septembra 2017. godine, mogu dobiti turističku vizu direktno na graničnom prelazu sa Sultanatom Oman. Cena takse vize sa rokom važenja jedan mesec iznosi 60 evra. Važnost pasoša mora biti najmanje šest (6) meseci na dan ulaska u Oman.

foto: EPA-EFE/AARON UFUMELI

Pakistan

Na aerodromu se kontroliše temperatura; za lica koja pokažu simptome medicinsko osoblje na aerodromu odlučuje da li će zahtevati test na koronu; u slučaju pozitivnog testa, obavezna je mera izolacije.

Državljani Srbije, nosioci običnih pasoša, treba da pribave pakistansku vizu u Ambasadi Pakistana u Beogradu pre polaska na put u Pakistan. Posetioci koji u Pakistanu borave duže od 30 dana treba da regulišu dozvolu boravka u roku od 30 dana od dana ulaska u Pakistan.

foto: Youtube printscreen

Afrika

Demokratska Republika Kongo

Za ulazak u zemlju potrebna je viza koja se može pribaviti u Ambasadi DR Kongo u Beogradu i posedovanje zdravstvenog (žutog) kartona o vakcinacijama. Prilikom izlaska iz zemlje sa međunarodnog aerodroma N'Djili (Ndjili International Airport, Kinshasa) naplaćuje se izlazna aerodromska taksa u iznosu od 50 $.

foto: EPA-EFE/SIPHIWE SIBEKO / POOL

Republika Kongo

Za ulazak u zemlju potrebna je viza. Za vize i informacije potrebno je obratiti se Ambasadi Republike Kongo u Rimu. Državljani Srbije koji putuju u Republiku Kongo u obavezi su da imaju žute kartone kao dokaz da su vakcinisani od žute groznice.

foto: EPA/Maria Santto

Sudan

Državljani Srbije mogu da uđu ili tranzitiraju kroz Sudan bez testova. Putnici sa simptomima se upućuju u karantin.

Nosioci pasoša Republike Srbije moraju pribaviti vizu. Zahtev se može podneti u bilo kojoj ambasadi Sudana u svetu. Naši građani, koji u pasošu imaju izdatu izraelsku vizu, ne mogu dobiti vizu Sudana.

foto: AP

Centralnoafrička republika

Državljani Srbije mogu uz važeću vizu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju u Centralnoafričku Republiku. Nije potrebno testiranje. U slučaju simptoma bolesti treba se obratiti najbližoj medicinskoj ustanovi. Dozvoljava se ulazak svim stranim državljanima koji imaju važeću vizu ili stalni boravak da uđu u CAR.

foto: Vikipedija

Okeanija

Palau

Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju. Neophodno je da prilikom ulaska popune formular o zdravstvenom stanju i da budu podvrgnuti zdravstvenom pregledu. Zabranjen je ulazak za one državljane Srbije koji su prethodnih 14 dana boravili ili tranzitirali u NR Kini (uključujući Hong Kong i Makao) ili su boravili na putničkim kruzerima koji su pristajali u luke zemalja koje su pogođene bolešću COVID-19.

Navedeno se odnosi na sve strane državljane.

foto: Profimedia

Severna Amerika

Jamajka

Državljani Srbije mogu da uđu na Jamajku. Pre putovanja, neophodno je prijaviti se na sledećem sajtu: visitjamaica.com

foto: Youtube printsreen

Meksiko

Državljani Srbije mogu, uz posedovanje odgovarajuće vize, bez posebnih ograničenja da uđu u Meksiko. Meksiko nije usvojio ograničenja ulaska stranaca u zemlju, ali se preduzimaju odgovarajuće mere ukoliko osobe ispoljavaju simptome na korona virus.

foto: Profimedia

SAD

Državljani Srbije mogu da uđu u SAD.

U SAD ne mogu da uđu lica koja su tokom prethodnih 14 dana boravili u NR Kini (osim Hong Konga i Makao), Iranu, 26 zemalja Šengen zone, V. Britaniji i Brazilu. Pod boravkom se smatra i tranzitiranje kroz međunarodnu zonu. Izuzetak su državljani SAD i lica koja imaju stalni boravak u SAD, strane diplomate (vize A, G), članovi porodica građana SAD (supruge, neoženjena/neudata deca mlađa od 21 godine, roditelji, neudata/neoženjena braća i sestre mlađi od 21 godinu, posade aviona i brodova (vize C, D, C1/D). Imajući u vidu da savezne države imaju pravo donošenja sopstvenih propisa, uglavnom su sve države relaksirale zabrane ulaska tj. obaveze karantina ili negativnog testa.

Lica koja putuju u Portoriko moraju da imaju negativan test, ne stariji od 72 sata. Ukoliko se isti ne poseduje, test može biti urađen po dolasku, s tim što lice u tom slučaju ima obavezu karantina do prijema rezultata testa. Ukoliko test bude pozitivan, karantin se produžava ili se lice upućuje u zdravstvenu ustanovu ukoliko ima teže simptome.

Za ulazak na Virgin Islands nije potreban test. Ukoliko se po dolasku utvrde simptomi određuje se karantin od 14 dana ili se lice upućuje u zdravstvenu ustanovu ukoliko ima teže simptome.

foto: EPA-EFE/ ERIK S. LESSER

Južna Amerika

Brazil

Državljani Srbije mogu da uđu u Brazil vazdušnim putem, na kraći period (do 90 dana), uz neophodnu potvrdu o zdravstvenom osiguranju za sve vreme trajanja boravka u Brazilu. Zabranjeni su internacionalni letovi sa krajnjim odredištem u federalnim državama: Mato Groso do Sul, Paraiba, Rondonia, Rio Grande do Sul i Tokantis.

Strani državljani ne mogu da uđu u Brazil kopnenim i vodenim putevima do 29. avgusta 2020.g, ali mogu da uđu vazdušnim putem, sa ciljem kratkotrajnog boravka do 90 dana (uz važeću vizu, ukoliko je potrebna), kao i uz neophodnu potvrdu o zdravstvenom osiguranju za sve vreme trajanja boravka u Brazilu. Zabranjeni su internacionalni letovi sa krajnjim odredištem u federalnim državama: Mato Groso do Sul, Paraiba, Rondonia, Rio Grande do Sul i Tokantis.

foto: Ilustracija, EPA-EFE/ JOEDSON ALVES

Jeste li putovali van Srbije od početka pandemije korona virusa? Planirate li da posetite neku od zemalja sa ove liste?

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.