SKORO NAM NIJE STIGLA OVAKO DOBRA VEST! Srbija je na korak od terapije koja MOŽE DA SPASI OBOLELE OD TEŠKE BOLESTI
Cistična fibroza, otkazivanje pluća, Foto: Profimedia

KONAČNO!

SKORO NAM NIJE STIGLA OVAKO DOBRA VEST! Srbija je na korak od terapije koja MOŽE DA SPASI OBOLELE OD TEŠKE BOLESTI

Tri leka u sastavu Laftria (Trikafta) povećavaju broj tih proteina i poboljšavaju njihovu provodljivost za jone hlora

Objavljeno:

Evropska agencija za lekove (EMA) je 21. avgusta konačno odobrila lek Kaftrio (Trikafta) za bezbedno korišćenje i u Evropi, čime je u našoj zemlji olakšan put do ove inovativne terapije.

Kaftrio je trenutno jedina nada obolelima jer konačno postoji genska terapija koja im može pomoći da imaju dug i normalan život. U Srbiji je trenutno nekoliko pacijenata sa CF životno ugroženo, a kako transplantacija pluća u Srbiji nažalost nije opcija, Trikafta (novi naziv Kaftrio) je njima jedina nada.

CF borci umiru u godinama kada treba da osnivaju porodice i zato apelujemo na nadležne organe da obrate pažnju da i oni dobiju šansu za život.

Kod obolelih od cistične fibroze, zbog mutacije gena, stvara se defektan protein na ćelijskoj membrani. Proteina nema dovoljno i oštećena mu je funkcionalnosr (protein je u stvari "kanal" za jone hlora).

Tri leka u sastavu Laftria (Trikafta) povećavaju broj tih proteina i poboljšavaju njihovu provodljivost za jone hlora, zahvaljujući čemu je sekret koji se stvara (na primeru pluća) manje gust i može da se iskašlje, ređe su infekcije i upale pluća, funkcija pluća biva duže očuvana, poboljšava se kvalitet života i produžuje život obolelih od cistične fibroze.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Svet medicine.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.