ŠTA SE DESILO SA STRŠLJENIMA U SRBIJI? Ove godine se desila jedna VELIKA PROMENA, budite veoma, veoma oprezni!
Otrovniji su, Foto: Profimedia, Dado Đilas, Ilustracija

BUDITE OPREZNI

ŠTA SE DESILO SA STRŠLJENIMA U SRBIJI? Ove godine se desila jedna VELIKA PROMENA, budite veoma, veoma oprezni!

Možda će minuti ili čak sekunde odlučivati o životu pacijenta

Objavljeno:

Stršljeni su najveći predstavnici porodice osa koji žive u regionu Srednje Evrope. Matica je dugačka do 35 mm, radilice 18-25 mm, a trutovi 21-28 mm. Životni ciklus stršljensko društva počinje u proleće. Mlada matica koja je jedina preživela zimu iz prošlogodišnjeg društva gradi novo gnezdo, obično na skrivenim mestima, tavanima, rupama, šupljim stablima, šupama. Matica u početku gradi gnezdo sama i podiže sama prvu generaciju radilica. Nakon toga izlegle radilice preuzmaju svu brigu o izgradnji gnezda i podizanju sledećih generacija.

Dr Milutin Milošević, hirurg, objasnio je da su stršljenovi ove godine promenili nešto u svojoj genetici i samim tim savetovao da ne treba čekati sa razvojem simptoma nakon ujeda.

Njegov tekst prenosimo u celosti:

,,Stršljenovi su ove godine promenili nešto u svojoj genetici. Postali su mnogobrojniji, agresivniji i otrovniji. Neobično je veliki broj ujeda stršljena ovog leta i to sa izraženim alergijskim reakcijama, uključujući i anafilaktički šok. Zašto je to tako, ne znam.

Šta je tu bitno znati? Ako je pacijent alergičan na otrov stršljena, ta se alergija može manifestovati u lakoj formi, sa lokalnim bolom, otokom i crvenilom. Međutim, postoje teže forme, koje su ovog leta značajno učestale, a simptomi su: pad krvnog pritiska, hladan znoj, mučnina, vrtoglavica, usporavanje pulsa, nesvestica, gubitak svesti, pa i smrt.

Juče sam imao dečaka od oko 10 godina, koji je doveden sa znacima gubitka krvnog pritiska, gubitka boje u licu i postepenim malaksavanjem. Dečak je odbijao da primi injekcije (antišok terapiju), a otac je insistirao da se sa dečakom mora taktički, tako da on pristane dobrovoljno. Na moje upozorenje kako nemamo mnogo vremena za ubeđivanje, otac me je prekorno pogledao, smatrajući da ja negde žurim i da nemam strpljenja. Kada je dečak izgubio snagu, otac je smatrao kako je sada pristao, pa mi je odobrio da pristupim dečaku. Uopšte nije bio svestan da možda minuti dele dečaka od smrti, a ja sam pokušavao da ne izazovem paniku kod oca, jer tek tada ne bih mogao da radim. Sve u svemu, ishod je bio dobar.

Moj savet onima koji ovo čitaju: ako vas stršljen ujede, nemojte da čekate razvoj simptoma! Ako se pokrenu mehanizmi anafilakse, može biti kasno. Možda će minuti ili čak sekunde odlučivati o životu pacijenta. Čim vas stršljen ujede, zaputite se u najbližu zdravstvenu ustanovu! U slučaju da se radi o detetu, ne insistirajte da budete uz njega! To nisu male boginje. Situacija je vrlo urgentna i ako se ekipa koja sprovodi reanimaciju bude spoticala o uspaničenog roditelja, šanse za spasavanje pacijenta će biti manje.

I još nešto bih vam napomenuo. Još pre neki dan sam vam pričao da u Srbiji više nema Synopen-a, koji na Zapadnom Balkanu proizvodi samo Pliva, a lek je broj dva u reakcijama anafilakse. Ja sam juče potrošio svoju zadnju ampulu i moraću da odem u neku drugu državu kako bih nabavio ovaj neophodni element antišok terapije, a koji je neko nerazumnim potezom uklonio iz Srbije.''

foto: Pixabay

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.