TATA MALE SOFIJE SE OGLASIO IZ LOS ANĐELESA: Sjajna vest, sjajna!
Sofija je stigla u Los Anđeles 23. avgusta, gde će ostati nekoliko meseci na terapiji, Foto: Luka Stojanović

TERAPIJA SLEDEĆE NEDELJE

TATA MALE SOFIJE SE OGLASIO IZ LOS ANĐELESA: Sjajna vest, sjajna!

Sofija je 23. avgusta stigla u Los Anđeles, gde je očekuje najvažnija životna bitka i gde će provesti 3 do 4 meseca

Objavljeno: 10:54h

Jednogodišnja Sofija Markuljević, koja boluje od retke i teške bolesti, spinalne mišićne atrofije tip 1, stigla je 23. avgusta u Los Anđeles, gde će ostati nekoliko meseci na terapiji posle koje će biti zdrava i nasmejana devojčica.

Svoje prve dane u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), malena Sofija provela je na pregledima gde su joj odrađene analize.

Njen otac, Stefan Markuljević, kaže za portal "Telegraf" da je prvi pregled obavljen 24. avgusta kod doktora Šija na Univerzitetu u Kaliforniji (UCLA).

- Bolnica je zaista ogromna i fina, a doktor je veoma ljubazan i korektan. Konstatovao je da je Sofija odličan kandidat za Zolgensmu (lek koji se uzima jednom u životu). Odradili smo analize u laboratoriji, rezultati će biti gotovi najkasnije do ponedeljka - navodi Markuljević.

Kako kaže, procedura je takva da, ako sve bude kako treba, sledi naručivanje leka koji Sofija treba da primi, a koji košta neverovatnih 2 miliona i 100.000 dolara.

- Terapija će onda biti za dva do tri dana u Los Anđelesu. Očekujemo da tu terapiju primi tokom sledeće nedelje - navodi Sofijin tata.

Sabirajući svoje utiske iz Los Anđelesa, Stefan navodi da su njegovu porodicu u tom američkom gradu Srbi dočekali veoma srdačno.

Velika podrška Srba iz Amerike

- Ovim putem želim da se zahvalim porodici Sonje Orlović i Andreja Jonovića koji su nas zaista ugostili srdačno, kupili nam sve što je potrebno od kolica, auto-sedišta, kadica... Moram da kažem da, i pored njih, jako veliki broj Srba nam se javlja iz ovog dela i pita da li treba bilo kakva pomoć. Zaista osećamo veliku podršku - kaže Stefan Markuljević.

Podsetimo, Sofija je 23. avgusta stigla u Los Anđeles, gde je očekuje najvažnija životna bitka i gde će provesti 3 do 4 meseca.

Rođena kao zdrava beba

Inače, ova preslatka devojčica rodila se kao zdravo dete sa ocenom 9. Tokom prvog meseca života izgledala je kao i sve zdrave bebe, ali već u drugom mesecu Sofija potpuno prestaje da pomera ruke. Pedijatar je tada uputio na neurološki pregled.

Zahvaljujući izuzetnoj stručnosti lekara, sa dva i po meseca je utvrđeno da je u pitanju retka, ali izuzetno progresivna i smrtonosna neuromišićna bolest - Spinalna mišićna atrofija tip I.

Lek za ovu bolest postoji, i uzima se samo jedna doza. Uslov je da to bude pre navršene druge godine života deteta.

Spinalna mišićna atrofija, tip 1, koji ima i Sofija, veoma je opaka i smrtonosna bolest za bebe. One nikada ne mogu čak ni da dođu do stadijuma kada samostalno sede. Njima je u kasnijoj fazi potrebna i sonda za hranjenje, aparati za disanje, pa i aparat za kašljanje.

Na kraju, nastupa totalna paraliza, a beba više ne može ni da se osmehne. Uz pomoć mehaničke ventilacije deca sa ovom bolešću mogu da žive i duže od dve godine, ali zahtevaju stalnu i intenzivnu negu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media