POLAZAK U ŠKOLU U VREME KORONE! Evo kako će izgledati prijem prvaka i petaka, a kako će u klupe ostali đaci
Škola, Foto: Pritnscreen

TO SVI ČEKAJU

POLAZAK U ŠKOLU U VREME KORONE! Evo kako će izgledati prijem prvaka i petaka, a kako će u klupe ostali đaci

Većina škola koje su novinari kontaktirali u Beogradu 31. avgusta organizovaće samo roditeljske sastanke, a ono pravo upoznavanje sa učiteljem odnosno razrednim starešinom i nastavnicima, prvaci odnosno petaci će imati sutradan

Objavljeno:

Tradicionalni prijem prvaka ovo godine će izostati zbog epidemije korona virusa, a umesto toga, za njih, ali i učenike petog razred, biće organizovano nešto drugačije upoznavanje sa učiteljima odnosno razrednim starešinama, u zavisnosti za koji se način škola opredelila

U nekim školama su još uvek u toku sastanci kako bi se utvrdili svi detalji oko samog prijema, dok su pojedine škole na svojim zvaničnim sajtovima već objavile obaveštenja i satnice po kojima će se prijem prvaka i petaka održati.

Većina škola koje su novinari kontaktirali u Beogradu 31. avgusta organizovaće samo roditeljske sastanke, a ono pravo upozvanje sa učiteljem odnosno razrednim starešinom i nastavnicima, prvaci odnosno petaci će imati sutradan.

Ipak, pronašli smo i nekoliko škola gde će ipak biti organizovaog prijema u školskim dvorištima i fiskulturnim salama na kojima će pored roditelja prisustvovati i prvaci i petaci.

Naravno, svi ovi skupovi biće održani uz poštovanje epidemioloških mera, te će tako biti obavezno nošenje maske i poštovanje distance.

Kako su nam objasnili u školama, njima će se najpre obratiti direktori, učitelji i nastavnici koji će im poželeti dobrodošlicu, a zatim će se prvaci upoznati i sa samom školom. Trebalo bi da sa svojim učiteljima obiđu školske prostorije i buduće učionice, kako bi već sutradan spremni seli u školske klupe.

To nije slučaj i model koji će se primenjivati samo u Beogradu, već su se i ostale škole širom Srbije opredelile za jednu od ove dve varijante.

Da li će 31. avgusta, dan pre početka školske godine, primiti isključivo samo roditelje ili samo decu, prepušteno je i školama u Subotici uz napomenu da "posebnu pažnju treba posvetiti organizaciji prvih susreta nastavnika i odeljenskih starešina sa učenicima i/ili roditeljima učenika, tako da se primene sve mere zaštite", navodi se između ostalog u dopisu školama.

Svi su već dobro upoznati i pripremljeni za novi način rada na koji će morati da se naviknu i učenici i nastavnici.

Dušica Tričković, direktorka škole "Radoje Domanović" u Nišu kaže za "Blic" da je sve spremno za 1. septembar, i u smislu organizacije oko primenjivanja mera zaštite, ali i što se tiče nastave.

Njima će biti super: Imaće nastavu u dvoršitu!

- Sve je spremno, prvaci i petaci nam dolaze 31. avgusta, jedni polaze u školu, drugi prelaze iz četvrtog razreda u peti, a mi smo se organizovali tako da nastavu držimo u dvorištu. Đaci će biti upoznati sa kućnim redom, sa svim što je sada neophodno kako bi se zaštitili od virusa, što će dan kasnije biti ponovljeno i onima koji kreću od 1. septembra. Imamo veliko školsko dvorište, pa će se nastava održavati i u dvorištu. Što se same škole tiče, mere će biti ispoštovane i što se nas tiče mi smo spremni da otpočnemo novu školsku godinu - kaže Tričković.

U zavisnosti od toga kakve mogućnosti imaju, takav će se prijem đaka i primeniti, a i nastava će biti organizovana tako da sve protiče bezbedno i za učenike i za nastavnike. Dakle, na školama je da odluče, a na đacima da poštuju sve odluke koje se donose.

Sanela Tarana, direktorka OŠ "Sveti Sava" u Nišu kaže da njihova škola ima dovoljno prostora i mogućnosti da, kako prijem, tako i nastava protiče u najboljem redu.

- Sve smo organizovali i što se mera tiče, ali i nastave, sve je spremno za početak školske godine. Imamo veliku školu, dvorište, nastavnici će biti sve vreme sa decom dok se ne priviknu na novi režim rada, kako bi držali distancu. Roditelje smo obavestili da deci pre polaska u školu obavezno mere temepraturu, da ne dolaze ako su bolesna. Nabavili smo maske, vizire, sredstva za dezinfekciju, beskontaktni toplomer. Sve je spremno, organizovano - kaže direktorka za "Blic".

Pre ova dva značajna datuma za naše đake, kako bi tačno znali kakva je satnica i organizacija u konkretnoj školi, roditelji ovih dana treba da prate internet sajtove tih ustanova, kao i obaveštanja na samoj školi, jer je svuda organizacija drugačija.

A da je sve spremno za početak školske godine potvrdio je danas i pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić.

Oni koji su putovali, da se jave svojim nastavnicima

- Uz poštovanje svih mera, 31. avgusta će dolaziti i roditelji i deca, važno je da se upoznaju sa učiteljima i nastavnicima. Takođe, roditelji čija su deca putovala treba da se jave razrednom starešini kako bi 10 proveli u karantinu - rekao je on gostujući na TV Prva.

Maske i distanca deo svakodnevnice

Kako bi održavanje nastave i boravak u školi prošao bezbedno potrebno je da svi, kako osoblje u školi, tako i đaci, poštuju epidemiološke mere.

Obavezno je nošenje maske i održavanje fizičke distance. Nema više grljenja, ljubljenja i tradicionalnog pozdravljanja, iako ruke ruke peremo i dezinfikujemo redovno.

Prilikom ulaska u školu, potrebno je sa obe noge proći kroz dezobarijeru, a ukoliko škola ima stepenište jedna strana treba da bud predodređena za penjanje, a druga za silazak. Tu važi pravilo, svako neka ide svojom desnom stranom i sudranja nema. I tu je potrebno održavati distancu koja je u ovom slučaju pet stepenika.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.