Za decu sa smetnjama u razvoju 450 ličnih pratilaca!
Deca sa Daunovim sindromom, Foto: Printscreen

POZITIVNE VESTI

Za decu sa smetnjama u razvoju 450 ličnih pratilaca!

Stanisavljević je precizirala da se zahtev za uslugu ličnog pratioca podnosi u nadležnom centru za socijalni rad, prema mestu prebivališta

Objavljeno:

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević izjavila je danas da je Grad Beograd za narednu školsku godinu obezbedio 450 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju.

Kako je najavljeno, ova usluga će biti besplatna za sve korisnike školske i predškolske dece.

- Uslugu finansira Grad Beograd. Roditelji dece sa smetnjama u razvoju, koja su uključena u vaspitno obrazovni sistem Srbije nemaju nikakve dodatne troškove - rekla je Stanisavljević za TV Pink, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Stanisavljević je precizirala da se zahtev za uslugu ličnog pratioca podnosi u nadležnom centru za socijalni rad, prema mestu prebivališta.

Podsetila je da je Grad Beograd ovu uslugu uveo 2014. godine, kada je bilo 44 lična pratioca.

- Danas ih imamo 450 i taj broj će do kraja godine biti uvećan za 30, a tokom naredne za dodatnih 20 ličnih pratilaca - navela je Stanisavljević.

Ukazala je da tokom trajanja pandemije korona virusa nije bilo smanjenja socijalnih davanja iz budžeta Grada Beograda i da usluga ličnih pratilaca nije obustavljena.

- Prilagodili smo se novonastastaloj situaciju uz uputstva i preporuke Gradskog zavoda za javno zdavlje. Obezbeđena je zaštitna oprema i primenjuju se preporuke svih nadležnih organa - podvukla je Stanisavljević.

Kada je reč o prihvatilištima za decu, odrasla i stara lica, Stanisavljević je dodala je situacija u tim ustanovama zadovoljavajuća, s obzirom da nije bilo registrovnih slučaja zaraze virusom Kovid-19 i istakla da je to ostvareno uz veliko požrtvovanje zaposlenih socijalnih radnika u tim ustanovama.

- Od prvog dana je obezbeđena zaštitna oprema za sve korisnike i primenjuju sve sve neophodne mere kako bi se sprečila pojava virusa u ustanovama socijalne zaštite, dok Prihvatilište za decu ima i dezinfekcioni tunel ispred ulaza. Rađena je edukacija sa zaposlenima i sada sa decom koja kreću u školu - navela je Stanisavljević.

Dodala je da je za korisnike socijalnih usluga do kraja godine obezbeđeno 35.000 zaštitnih maski i više od 12.000 litara dezinfekcionih sredstava.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.