OD 1. SEPTEMBRA VRTIĆI ĆE BITI PUNI: Ako se utvrdi da je neko zaražen, odmah se POKREĆE KOVID PROTOKOL!
Kako je obelodanjeno, slučajeva korona virusa u vrtićima je bilo tokom leta, kako među mališanima, tako i među zaposlenima, Foto: Nebojša Mandić

najava

OD 1. SEPTEMBRA VRTIĆI ĆE BITI PUNI: Ako se utvrdi da je neko zaražen, odmah se POKREĆE KOVID PROTOKOL!

U vrtićima postoji jasan protokol koji se primenjuje kada se pojavi sumnjiv kovid slučaj

Objavljeno:

Svi pričaju o opasnosti da se korona virus proširi sa početkom nove školske godine, odnosno sa povratkom akademaca u studentske domove, ali retko ko spominje vrtiće.

Predškolske ustanove u Beogradu, ali i širom Srbije, normalno su funkcionisale i tokom letnjih meseci, istina sa prilično malo dece, tek 15-18 odsto upisanih mališana.

Kako je istakao Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, od 1. septembra se očekuje veći broj dece, ali sigurno ne kao prethodnih godina. Sigurno ni blizu 78.000 mališana koliko ih zvanično ima u državnim i privatnim vrtićima u Beogradu.

Vrtići su i tokom leta radili u posebnom režimu: u objekte su mogla da uđu samo deca, jedan roditelj i zaposleni, svima se na ulazu meri temperatura i dezinfikuju ruke, a “sumnjivi” se ne puštaju u kolektiv. Tokom jela i spavanja nadležni se trude da se održava distanca među decom.

Kako je obelodanjeno, slučajeva korona virusa u vrtićima je bilo tokom leta, kako među mališanima, tako i među zaposlenima, ali nijedan objekat zbog toga nije bio zatvaran.

Obezbedili smo sve vrste zaštite za zaposlene, a u slučaju da se zarazi neko od njih dobijaće punu platu dok je na bolovanju i zbog toga je potpisan aneks kolektivnog ugovora – rekao je za “Politiku” Slavko Gak.

U vrtićima postoji jasan protokol koji se primenjuje kada se pojavi sumnjiv kovid slučaj. Kada se kod nekog od mališana pojavi bilo kakav simptom respiratorne ili neke druge bolesti, dete se smešta u sobu za izolaciju. Tu ostaje dok roditelji ne dođu po njega, a za to vreme čuvaju ga medicinske sestre, piše Politika.

Ako Gradski zavod za javno zdravlje potvrdi da je neko zaražen, o tome se obaveštavaju roditelji, deca i svi nadležni u vrtiću, dakle svi koji su bili u kontaktu sa zaraženim.

Ukoliko neko dete duže od pet dana ne dođe u obdanište, mame i tate moraju da donesu potvrdu od lekara da je zdravo da bi se vratilo u kolektiv.

(Espreso.co.rs/Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.