ZAŠTIĆENOJ VRSTI PTICE IŠČUPANA GLAVA U BRESTOVCU: Labudovi su se ovde združili s ljudima, a sad se desilo ovo
Labud, ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen

JAKO MLADA ŽVOTINJA

ZAŠTIĆENOJ VRSTI PTICE IŠČUPANA GLAVA U BRESTOVCU: Labudovi su se ovde združili s ljudima, a sad se desilo ovo

Prema poslednjim informacijama, telo će biti poslato na obdukciju

Objavljeno:

Udruženje "Zeleni most" objavilo je stravične scene strogo zaštićene vrste ptice u Srbiji.

U pitanju je labud kome je iščupana glava na plaži u PP ,,Ponjavica” u Banatskom Brestovcu. Iako se prvobitno mislilo da je u pitanju Siva čaplja, ispostavilo se da se radi o labudu, odnosono o mladoj jedinki labuda (Cygnus) inače strogo zaštićenoj vrsti ptice.

- 25.08.2020. je uočeno telo nastradale ptice, po svemu sudeći iščupane glave, na plaži u PP ,,Ponjavica” u Banatskom Brestovcu. Prvo smo pomislili da je upitanju Siva čaplja, ali smo preko saradnika ornitologa došli do saznanja da je u pitanju mlada jedinka labuda (Cygnus) koja je inače strogo zaštićena vrsta ptice. Možemo samo naslućivati kako je nastradala, ali to će najbolje pokazati obdukcija, koju se nadamo da će sprovesti Upravljač, navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, ovo je prema pretpostavkama naverovatnije delo psa, ili šakala, retko neke ptice grabljivice.

- Za ovoliko veliku jedinku, jer je labud koji je već podosta porastao, to bi jedino mogao biti orao ili velika sova. O tome šta se desilo, rećiće obdukcija, jer je ona obavezna kod strogo zaštićenih vrsta. Bilo bi idealno da je u pitanju lanac ishrane, to je priroda, ali bilo bi loše ako su psi, jer i na plaži uvek ima posetilaca sa ljubimcima bez povodca, a onda je to otvoreno za insinuacije. I još jedna pretpostavka je da se upetljao u iste mreže i onda postao lagan plen grabljivicama, što bi rekli negativni antopološki uslovii su ga doveli do prerane smrti, jer još nije potpuno odrastao, čak ni boju perja nije promenio, dodali su iz udruženja.

Inače, u parku Prirode ,,Ponjavica” na samoj obali, labudovi su se relativno oslobodili sa ljudima. Često ih i hrane. Scena labuda koji na grudima ima veliku rupu prečnika oko 3cm i bez glave šokirao je prolaznike.

Prema poslednjim informacijama, telo je preuzelo JKP ,,Higijena” i biće poslato na obdukciju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.