ŠOLAK JE UBACIO MILIONE U ĐILASOVU KAMPANJU? Sporne TRANSAKCIJE ukazuju na TAJNE ISPLATE
Treba proveriti na koju vrednost je Poreska uprava procenila tu nekretninu i da li je poreska osnovica bila manja ili veća od cene iz ugovora, Foto: Fonet

razotkrivanje

ŠOLAK JE UBACIO MILIONE U ĐILASOVU KAMPANJU? Sporne TRANSAKCIJE ukazuju na TAJNE ISPLATE

Političko savezništvo je glavni razlog zbog čega Šolak i Đilas kriju poslovne kombinacije

Objavljeno:

Lider SSP prodao poslovnu zgradu Multikoma Junajted grupi 2017. godine za oko 4,5 miliona evra, iako joj je vrednost u bilansima preduzeća 2016. bila dva miliona evra. Ova više nego sporna transakcija jasno ukazuje da bi iza nerealne i prenaduvane razlike u ceni moglo da stoji Šolakovo finansiranje Đilasove kampanje na beogradskim izborima 2018.

Ovo je još jedan dokaz da je predsednik Junajted grupe Dragan Šolak u čvrstom političkom zagrljaju s liderom Stranke slobode i pravde Draganom Đilasom.

foto: Zorana Jevtić, Infografika

Sumnjiva kupovina zgrade Multikoma u Beogradu još jedan je dokaz da je predsednik Junajted grupe Dragan Šolak u čvrstom političkom zagrljaju s liderom Stranke slobode i pravde Draganom Đilasom. Kao i druge biznis-kombinacije između njih dvojice, i ova trgovina bila je maskirana različitim posrednicima iz ofšor zona, s jedinim ciljem da se sakrije da je Đilas prodao i svoju firmu i svoju poslovnu zgradu upravo Šolaku.

Misteriozni tokovi

Političko savezništvo je glavni razlog zbog čega Šolak i Đilas kriju poslovne kombinacije. Istražujući jednu od njih - kupoprodaju zgrade u Antifašističke borbe - Kurir je otkrio paradoks da je Đilas ovu poslovnu zgradu 2017. godine prodao za 4,5 miliona evra, iako je njegova firma Multikom, u čijem je vlasništvu zvanično bila, tu nekretninu, samo godinu dana ranije, u papirima cenila na dva miliona evra. Postavlja se pitanje da li je očigledna razlika u ceni otišla na neku drugu stranu - na primer, za finansiranje Đilasove predizborne kampanje na beogradskim izborima 2018. godine.

Iako je Šolak ovu kupovinu pokušao da sakrije u zamršenoj mreži ofšor kompanija, Kurir je u svojim istraživanjima pokazao da su Šolak i Đilas u nesumnjivom poslovnom, ali i političkom dilu. Na prvi pogled može biti nejasno, pa i nelogično to što je Šolak drastično, čak dva i po puta, preplatio Đilasovu zgradu. Međutim, upravo ovaj model najčešće se koristi kao tajni kanal finansiranja izbornih kampanja, pa se s razlogom postavlja pitanje da li je prodaja, odnosno kupovina ove zgrade od 1.735 kvadratnih metara bila svojevrsni paravan za upumpavanje novca u Đilasovu kampanju početkom 2018.

Osnivač Centra za vladavinu prava Ivan Ninić kaže da definisana cena može biti instrument i paravan za dilove koji se na prvi pogled kriju.

- Suštinski gledano ponuda i tražnja u praksi diktiraju vrednost poslovnih i stambenih objekata. Ipak, kod utvrđivanja poreske osnovice uvek je presudno ono što kaže Poreska uprava. Treba proveriti na koju vrednost je Poreska uprava procenila tu nekretninu i da li je poreska osnovica bila manja ili veća od cene iz ugovora. Kupci nekretnina uvek gledaju da prođu što jeftinije, a definisana cena može biti instrument i paravan za „dilove“ koji se na prvi pogled prikriju. Gde na kraju završi ta razlika u ceni - ostaje misterija. Tokovi novca uvek ostavljaju neizbrisiv trag, pa čak i kod finansiranja izbornih kampanja se bar mora stvoriti privid da su finansije transparentne - objašnjava on.

foto: Zorana Jevtić, Infografika

Ispod cene

U bilansima Multikom grupe zgrada u Antifašističke borbe u Beogradu vodila se 2016. kao investiciona nekretnina, odnosno nekretnina za iznajmljivanje, čija je vrednost dva miliona evra. Prema važećim propisima, privredno društvo je u obavezi da svake godine vrši procenu tržišne vrednosti investicionih nekretnina i da ovu vrednost usklađuje u svojim bilansima. Uprkos ovoj proceni, Đilas je zgradu prodao Šolaku, odnosno firmi Techill plaza sledeće godine za 4,5 miliona evra. Iako Šolak navodi da je rađena nova procena vrednosti prilikom kupovine zgrade, postavlja se pitanje kako je moguće da je nova procena toliko uvećala vrednost nekretnine za samo godinu dana. Ovakva razlika u vrednosti ne može se objasniti ni nekim poremećajem na tržištu nekretnina, jer ga, kako kažu stručnjaci, jednostavno nije bilo. Šolak je inače došao u posed zgrade u Antifašističke borbe u oktobru 2017, dakle godinu dana pre nego što je Junajted medija ozvaničila kupovinu Dajrekt medije. Kurir je o kupovini Dajrekt medije već pisao i raskrinkao čitavu šemu brojnih kompanija i povezanih lica, te pokazao da se iza svega toga krila prodaja Đilasove firme Šolaku, odnosno Junajted grupi, i to još 2014. Kurir je pitanja o sumnjivim transakcijama poslao Junajted grupi i Draganu Đilasu, ali nismo dobili odgovore.

Šema s paravan vlasnicima

Isti igrači za prljave poslove

Formalni kupac zgrade Multikom grupe u Antifašističke borbe na Novom Beogradu bila je firma Techhill plaza, čiji je vlasnik švajcarska kompanija Dansav Investments i u čijoj upravi je sedeo advokat iz Švajcarske Volfram Andreas Kuoni - isti Šolakov čovek koji je učestvovao u kupovini Dajrekt medije. Kuoni je i član Upravnog odbora United media networking AG iz Švajcarske. Techhill plaza je registrovana 2012. na istoj adresi na kojoj je registrovana i firma SBB, koja je deo Junajted grupe. Đilas je ranije negirao napise medija da je zgradu prodao Šolakovoj kompaniji.

(Espreso.co.rs/Kurir/Meidji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.