INSITUT BANJICA VIŠE NIJE KOVID BOLNICA: Počinju da primaju pacijente, ONI SU PRIORITET
Foto: Printscreen

Virus

INSITUT BANJICA VIŠE NIJE KOVID BOLNICA: Počinju da primaju pacijente, ONI SU PRIORITET

Ostalim putnicima granična policija uručuje upozorenja gde su naznačene karakteristike i simptomi kovida 19 sa istaknutim brojevima telefona instituta za javno zdravlje

Objavljeno:

Trenutna epidemiološka situacija više se ne može definisati kao vanredna, ali je prerano reći da rizika nema, upozoravaju epidemiolozi.

Na svim graničnim prelazima pojačana je sanitarna kontrola zbog povratka turista sa letovanja iz zemalja sa povećanim brojem obolelih.

Vlada je uvela mere za putnike iz zemalja sa nepovoljnom epidemijskom situacijom, a to su Severna Makedonija, Bugarska, Rumunija i Hrvatska.

Građani ovih zemalja koji ulaze u Srbiju moraju imati negativan pi-si-ar test ne stariji od 48 sati od datuma izdavanja.

Ostalim putnicima granična policija uručuje upozorenja gde su naznačene karakteristike i simptomi kovida 19 sa istaknutim brojevima telefona instituta za javno zdravlje.

Institut "Banjica" više nije kovid bolnica

Prve pacijente Institut "Banjica" prima danas. Profesor Zoran Baščarević je rekao da Institut izlazi iz kovida i prelazi na lečenje ortopedskih pacijenata.

Prema njegovim rečima, nastavlja se lečenje onih čije je lečenje prekinuto, pre svega to su pacijenti sa malignitetom, sa infekcijama i sa svežim traumama.

U kovid su ušli 7. jula i sada su pripremili operaciu apriliu 400 a sada 640 i bili su mnogo bolesniji, oko 5 tonakiseonika dnevno a ranije u periodu od tri godineoni blok, istakao je Baščarević.

Prvo operišemo pre svega onkološke pacijente. Od ponedeljaka ćemo imati 20 pacijenata za bolnicu i hitnim slučajevima i nešto lakše pacijente, oko 30 ili 40 operacija će biti - rekao je Baščarević, piše RTS.

Profesor je rekao da je u aprilu bilo 400 a sada 640 pacijenata koji su bili mnogo bolesniji. Izneo je podatak da se oko 5 tona kiseonika dnevno trošilo a ranije je to bilo dovoljno ѕa period od tri godine.

Jedinica intenzibnog lečenja je bila puna, ukazao je Baščarević i dodao da su za 36 sati 7. i 8. jula primili 300 pacijenata u osam ambulanti.

Pojedine lokalne samouprave su ukinule vanredu situaciju, ali na snazi ostaju mere koje važe za čitavu zemlju.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je koronavirusom zaraženo 106 osoba, a preminule su još četiri. Novi podaci očekuju se danas u 15 časova.

U Srbiji je od početka epidemije registrovano ukupno 30.820 potvrđenih slučajeva kovida 19.

Testirano je ukupno 885.575 osoba, a broj preminulih od početka epidemije je 705

Kliničko-bolnički centar Zemun izlazi iz kovid sistema, a preostali pacijenti iz te bolnice nastavaju lečenje u privremenoj bolnici "Arena", kao i u KBC "Bežanijska kosa" i "Dr Dragiša Mišović".

Ortopedska bolnica "Banjica" od danas počinje da prima pacijente sa malignitetima.

Kovid ambulante se ne zatvaraju da se pacijenti koji su sumnjivi ne bi mešali sa ostalim pacijentima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.