SRPSKI STRUČNJAČI IZDALI VELIKO UPOZORENJE O DRUGOM TALASU KORONE! Poznato je kada stiže i odakle tačno
novi talas korone dolazi, Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

užas, zar opet!

SRPSKI STRUČNJAČI IZDALI VELIKO UPOZORENJE O DRUGOM TALASU KORONE! Poznato je kada stiže i odakle tačno

Kada se 25.000 ljudi koji su sada na odmoru vrati u Srbiju, bićemo u velikoj opasnosti od naglog širenja zaraze. Dr Darija Kisić Tepavčević: Sve je realnija odluka o uvođenju karantina za sve koji se vrate iz inostranstva

Objavljeno:

Srbiju za desetak dana očekuje novi udar koronavirusa i naglo širenje zaraze, kada se oko 25.000 naših građana sa letovanja vrati u zemlju, upozoravaju epidemiolozi!

Zbog toga je Krizni štab na korak od donošenja odluke o uvođenju karantina od 14 dana uz obavezni PCR test za sve naše povratnike iz inostranstva.

To se, pre svega, odnosi na naše ljude koji trenutno letuju u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, gde se epidemija opasnog virusa otela kontroli.

Najveće žarište

Hrvatska već nekoliko dana zaredom obara rekorde u broju novozaraženih. Trenutno beleže više od 300 novoobolelih dnevno, što je dva puta više nego u našoj zemlji. Koliko je situacija ozbiljna i opasna, svedoči i činjenica da su Nemačka, Austrija, Slovenija i Velika Britanija već uvele obavezan karantin za svoje državljane koji se vraćaju iz Hrvatske, a koju smatraju najvećim žarištem u Evropi. Ozbiljna situacija je i u Crnoj Gori, a samo iz naše zemlje je prošle nedelje u tu državu pohrlilo čak 15.000 ljudi. Nimalo naivno stanje nije ni u BiH, gde je takođe veliki broj Srba otišao na odmor.

Zamenica direktora "Batuta" i članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević kaže da je stanje u zemljama regiona znatno gore nego u Srbiji, zbog čega postoji opravdan rizik da "povratnici sa mora" šire virus po povratku u zemlju i da se poveća broj obolelih.

Parametri Subota Nedelja Vikend

Broj testiranih 8.670 6.939 15.609 Broj obolelih 170 109 279 Broj preminulih 3 3 6 Broj osoba na respiratoru 46 46 46 Udeo zaraženih 1,96 1,57 1,79

- Mi ne znamo kako se vrše testiranja u drugim zemljama. U bilo koju zemlju u regionu trenutno da odete, epidemiološka situacija je lošija nego u našoj zemlji. U ovom momentu nas zabrinjava povratak naših građana iz zemalja regiona. Očekivano je da poraste broj obolelih, plašimo se sekundarnog prenošenja u našoj populaciji od osoba koje su išle na turističke destinacije - istakla je Kisić Tepavčević.

Ona tvrdi da je sve realnija odluka o uvođenju obaveznog PCR testa ili stavljanja u karantin ili samoizolaciju po povratku iz inostranstva.

- Na nedeljnom nivou se prave evaluacije koje su zemlje potencijalna žarišta za unos, gde imamo najviše građana, gde treba uvesti eventualni PCR ili karantin nakon dolaska u zemlju. Razmišljamo o tome, mnoge države su uvele ovakve mere za povratak iz ovih zemalja. Takva odluka još nije doneta, ali naravno da o njoj razmišljamo i da se o tome priča svakodnevno - kaže Kisić Tepavčević.

Ne nose se maske

I profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, ističe da uz sve gorenavedeno postoji i opasnost da se za 10 do 15 dana poveća broj obolelih, zahvaljujući onima koji se vraćaju sa jezera, planina i banja u Srbiji, gde nisu poštovane epidemiološke mere.

Zdravstveno upozorenje

Epidemiolog Predrag Kon upozorava da će povratak građana sa odmora iz inostranstva biti veliki izazov i da će zbog toga svako ko se bude vraćao dobiti zdravstveno upozorenje kojeg će morati da se pridržava.

- Povratak roditelja sa decom iz inostranstva, koja će posle ići u škole, jedan je od rizika sa kojim se moramo nositi. Svakome ko bude dolazio sa tih područja uručivaće se zdravstveno upozorenje sa merama koje se moraju poštovati - kaže Kon.

Neke od mera jesu i da povratnici, kad se vrate u zemlju, 14 dana smanje kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima. Ako osete simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah da stave masku preko usta i nosa, pojačaju higijenu ruku i pozovu telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome borave.

- Imamo opasnost da zbog naših ljudi, kojih nije malo, a koji će se vraćati iz banja, sa planina, jezera, gde su velike gužve i gde se ne pridržavaju mnogo mera, imamo jednu reakciju. To znači da bismo u prvoj polovini septembra mogli imati povećanje broja obolelih. Zbog toga ponovo skrećem pažnju svima da budu vrlo oprezni i da se tako i ponašaju. Nemojte biti mnogo optimistični - upozorio je Tiodorović. SZO: Kraj korone za dve godine

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus saopštio je da će koronavirus najverovatnije trajati oko dve godine, isto kao i španska groznica 1918. Uprkos ovim procenama, Gebrejesus je rekao da se SZO nada da bi, ukoliko svet bude jedinstven i ukoliko se pronađe vakcina, pandemija mogla da traje i kraće od prognoziranog.

- Španska groznica, koja se pojavila 1918. posle Prvog svetskog rata i odnela milione života, trajala je dve godine. Naša situacija sada je takva da imamo više tehnologije, ali uz veću povezanost virus ima veće šanse da se proširi i može se kretati brzo. Tako da praktično: prednost su nam bolja tehnologija i znanje, a mana globalizacija, bliskost i povezanost. Ipak se nadamo da ćemo ovu pandemiju završiti za manje od dve godine. Za to su nam neophodni nacionalno jedinstvo i globalna solidarnost. To je zaista ključno, uz maksimalnu upotrebu dostupnih sredstava i nadu da ćemo što pre imati vakcinu - rekao je prvi čovek SZO.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.