ZNA SE DO DETALJA KAKO ĆE IZGLEDATI ODLAZAK U BIOSKOP ILI POZORIŠTE: U toku poslednje pripreme pre PODIZANJA ZAVESA
Pozorište, Foto: Profimedia

biće ovako

ZNA SE DO DETALJA KAKO ĆE IZGLEDATI ODLAZAK U BIOSKOP ILI POZORIŠTE: U toku poslednje pripreme pre PODIZANJA ZAVESA

Podići će se zavese u pozorištima širom Srbije nakon šestomesečne pauze.

Objavljeno:

Pozorišta podižu zavesu, bioskopi puštaju film za publiku s maskama

Posle višemesečne pauze, zbog pandemije koronavirusa, pozorišta i bioskopi u Srbiji se spremaju da ponovo prime publiku. Danas počinje dezinfekcija prostora i priprema za bezbedno prikazivanje predstava.

Podići će se zavese u pozorištima širom Srbije nakon šestomesečne pauze. Glumci se na scenu vraćaju prvog septembra, kada počinju probe, a publici će vrata otvoriti sredinom meseca.

"Velika euforija, veliko zadovoljstvo, iščekivanje. Bukvalno se osećamo kao mala deca jer, konačno ćemo ponovo biti tu gde se najsigurnije i najlepše osećamo, a to je baš ovde na ovoj sceni", raduje se Marko Petričević, glumac u vranjskom pozorištu "Bora Stanković"glumac

Vranjsko i vršačko pozorište publiku dočekuju u rekonstruisanim salama, a premijerama počinju sezonu.

Od sutra će se objekti čistiti i dezinfikovati. Propisane zaštitne mere i distanca među posetiocima obavezne su u svim pozorištima.

"Jednostavno ne možete da uđete u pozorište ako ne nosite masku, osim glumaca na sceni koji po logici stvari igraju bez maske, osima ako reditelji ili koncept predstave ne zahteva da se igra sa maskom, a verujem da će vrlo brzo da se pojave predstave gde će i glumci imati maske", objašnjava", Spasoje Ž.Milovanović, upravnik Narodnog pozorišta u Nišu.

"Naš sistem ventilacije i klimatizacije zadovoljava sve standarde i vazduh će apsolutno biti bezbedan, pošto je moguće da se izvlači ustajali vazduh iz sale, a da svež dolazi od spolja", kaže Bojan Jovanović, umetnički direktor u pozorištu "Bora Stanković" u Vranju.

U Novom Pazaru okrečene su prostorije Kulturnog centra i bioskopska sala, u šabačkom pozorištu ima nedoumica.

"Ali zaista ne znam kako ćemo zaštititi scenu, kako ćemo zaštititi glumce i sve ostale ljude iza scene koji su najvažniji faktor da bi se predstava održala i odigrala," upozorava Jelena Ivetić, organizatorka u pozorištu u Šapcu

"Da će sve biti bezbedno s obzirom da je prostor u kome će se gledati filmovi kod nas negde u normalnim uslovima oko 500 mesta, mi ćemo pustiti 250 mesta, poštovaćemo tu distancu", ističe Husein Memić, direktor Kulturnog centra u Novom Pazaru.

Igraće se samo predstave sa manjim brojem glumaca. Ukoliko epidemijska situacija bude stabilna, pozorišni festivali u Srbiji će se održati u planiranim terminima na sceni ili onlajn

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.