ŠTA SE KRIJE IZA OPTUŽBI NA RAČUN RGZ? Ko su "prodavci magle" i da li se na snimcima ne vidi ništa kako neki tvrde?
Beograd se vidi, Foto: RGZ

SLIKA GOVORI VIŠE OD REČI

ŠTA SE KRIJE IZA OPTUŽBI NA RAČUN RGZ? Ko su "prodavci magle" i da li se na snimcima ne vidi ništa kako neki tvrde?

- Svaka digitalno pismena osoba može da poseti sajt, da pregleda satelitske snimke i vidi koje su tvrdnje tačne i da li su objekti i predeli na satelitskim snimcima jasno vidljivi ili su pod maglom - kaže direktor RGZ Borko Drašković

Objavljeno: 10:35h

Da li je na satelitiskim snimcima Republičkog Geodetskog zavoda stvarno magla, kako se moglo čuti od pojedinih prethodnih dana, ili je ta opaska samo namerni pokušaj da se diskredituje ovo državno preduzeće?

Najbolji odgovor dao je lično direktor RGZ Borko Drašković i objasnio je zašto je na ugovore sa firmom koja je radila satelitske snimke stajala oznaka "strogo poverljivo", što mu je javno spočitavano. Razlog je, kako kaže, vrlo jednostavan i u skladu sa zakonskim obavezama.

- Istina je da svi ugovori koji se sklapaju kroz projekte sa Svetskom bankom u sebi imaju klauzulu o poverljivosti i ne mogu se javno objavljivati bez pristanka druge strane. Iz teksta koji se pojavio stiče se utisak da je kompanija Vekom Geo ta koja izvodi radove u nabavci satelitskog snimka, a u stvari posao obavlja američka kompanija Maksar čiji je jedini distributer za ovaj deo Evrope kompanija Vekom Geo - pojašnjava Drašković.

Ovu informaciju bi takođe dobili oni koji su pisali, da su se obratili ovoj instituciji za pojašnjenje bilo koje nedoumice u vezi sa nabavkom.

foto: RGZ

- Tvrdi se i da se na satelitskim snimcima koje je nabavio Republički geodetski zavod za milion evra ne vidi ništa jer je iznad Srbije magla. Ta tvrdnja nije istinita! Naime, Republički geodetski zavod je za epohu 2015/2016 nabavio satelitske snimke u vrednosti od milion evra i ti satelitski snimci su dostupni javnosti na digitalnoj platformi GeoSrbija. Svaka digitalno pismena osoba može da poseti ovaj sajt i pregleda satelitske snimke i vidi da je tvrdnja autora nije tačna i da su objekti i predeli na satelitskim snimcima jasno vidljivi - kaže Drašković. Inače, milion i po građana je, zahvaljujući satelitskim snimcima, po prvi put ostvarilo pravo da ima svoju tačnu adresu, a 300.000 objekata je prvi put obeleženo kućnim brojem.

foto: RGZ

- Srbija je, na osnovu rada stručnjaka RGZ-a za rad sa satelitskim snimcima, dobila čak 67.000 novih ulica, tako da građani danas, čak i u magli ako treba, bez problema mogu da nađu svoju kuću, ali mnogo važnije od toga, do njihovih kuća, sada, u najkraćem roku, mogu da stignu sve hitne službe, od medicinske pomoći do vatrogasnih ekipa, a to nije bio slučaj dok su njihove adrese bile označavane bez ulice i broja - zaključuje naš sagovornik.

Nije na odmet naglasiti i činjenicu da se u napadima na RGZ uporno govori o magli, a za početak bi, kako itiče, treba znati jedan podatak.

- Magla se ne nalazi iznad zemlje već na njenoj površini. Istina je da se u dozvoljenom procentu na satelitskim snimcima nalaze oblaci, ali uglavnom u područjima bez objekata. Na snimcima je vidljivo 99,999% svih objekata u Srbiji - rekao je Drašković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.