DEPONIJA U VINČI ĆE DO KRAJA GODINE NESTATI! Konačno dobre vesti, evo u šta se pretvara!
Deponija, Foto: Filip Plavčić

SRBIJA

DEPONIJA U VINČI ĆE DO KRAJA GODINE NESTATI! Konačno dobre vesti, evo u šta se pretvara!

Realizacija projekta javno-privatnog partnerstva će omogućiti zatvaranje i sanaciju postojeće deponije u Vinči

Objavljeno:

Preduzeće s posebnom namenom "Beo čista energija", koje po projektu javno-privatnog partnerstva sa Gradom Beogradom gradi postrojenje za tretman i odlaganje komunalnog otpada, saopštilo je danas da će radovi biti završeni do kraja godine, kada će biti moguće zatvaranje gradske deponije smeća u Vinči.

"Realizacija projekta javno-privatnog partnerstva će omogućiti zatvaranje i sanaciju postojeće deponije u Vinči, koja predstavlja jednu od 50 najvećih neuredjenih deponija na svetu", navodi se u saopštenju.

"Beo čista energija" - u vlasništvu francusko-japanskog konzorcijuma "Suez i Itochu" i korporacije "Marguerite", navodi da će do kraja godine biti završeni izgradnja nove sanitarne deponije, postrojenja za recikliranje gradjevinskog otpada i "postrojenja za tretman procednih voda", što će omogućiti zatvaranje postojeće gradske deponije."Komercijalne aktivnosti su planirane da u potpunosti budu započete 2020. godine, a u izgradnji su nova postrojenja koja obuhvataju 103 MW postrojenje za energetsko iskorišćenje otpada u kojem će se komunalni otpad preradjivati za proizvodnju elektro i toplotne energije", navodi se u saopštenju.

Na novoj deponiji će se preradjivati biogas i "tretirati kontaminirane procedne vode", dok će se u drugom postrojenju gradjevinski otpad reciklirati za ponovnu upotrebu za izgradnju saobraćajnica i drugog.

Kako se navodi, "ulaganja u jedan od najkompleksnijih projekata u regionu" iznose 370 miliona evra, a 290 miliona evra je obezbedjeno iz kreditnih linija Medjunarodne finansijske korporacije (IFC), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Austrije (OeEB).

Gradilište sanitarne deponiji u Vinči danas je posetila premijerka Srbije Ana Brnabić i rekla da je to "najveći projekat javno-privatnog partnerstva u Srbiji" i "model saradnje koji bi trebalo da više koristimo".

Predstavnici opozicionog Saveza za Srbiju (SzS) su 12. juna zvanično zatražili od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i njenog predsednika Sume Čakrabartija da se EBRD povuče iz projekta spalionice u Vinči koju finansira kreditom od 128 miliona evra.

Jedan od lidera SzS, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Djilas, rekao je tada da je to "najveća pljačka Beograda koja će budžet i Beogradjane koštati preko milijardu evra".

"Obavestili smo ga da ćemo podneti krivične prijave protiv svih koji su potpisali taj ugovor", rekao je Djilas novinarima kod sedišta EBRD u Beogradu.

On je rekao da je prvobitno spalionica ;onog otpada koji ne može da se razgradi, trebalo da košta 179 miliona evra, ali je sadašnja vlast poništila taj projekat, našla strane kompanije koje su formirale konzorcijum i izašle sa svojom cenom spalionice od 290 miliona evra i onda se obratila EBRD-u da dobije kredit.

Grad Beograd će tom konzorcijumu sledećih 30 godina plaćati 38 miliona evra godišnje ili ukupno milijardu i 148 miliona evra, a struja koja se proizvede spaljivanjem smeća ;pripadaće konzorcijumu, te će grad Beograd sledećih 12 godina da je kupuje po specijalnim cenama višim od tržišnih, rekao je Djilas.

"To znači da će Beograd u sledećih 30 godina platiti milijardu evra više nego što bi bila cena da smo sami to radili", rekao je predednik SSP.

Najavljeno je da će dopis o tome, pored EBRD, biti poslat i Razvojnoj banci Austrije, koja je sufinansijer i AFC-u odnosno Svetskoj banci.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/BETA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.