Je li ovo najpobožnije mesto u SRB? Meštani sami dograđuju crkvu, jer ne mogu da stanu u nju! (VIDEO)
Foto: Youtube printscreen

Srbija ovo ne pamti

Je li ovo najpobožnije mesto u SRB? Meštani sami dograđuju crkvu, jer ne mogu da stanu u nju! (VIDEO)

- Izvodimo rekonstrukciju starog hrama, ali je to bukvalno novi hram, kaže iguman Aleksej, navodeći da je to veliki izazov za graditelje.
Objavljeno: 16:29h

- U toku je rekonstrukcija i dogradnja crkve Svetog Luke, jer je hram bio mali, a naroda sve više, nedeljom dođe i do 200 duša, tako da polovina vernika zimi stoji napolju, izjavio je FoNetu arhimandrit Aleksej, iguman manastira posvećenog ovom apostolu i jevanđelisti i pozvao sve koji su u mogućnosti da pomognu radove.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- Nije baš lako, nemamo ktitora, zida se prilozima običnog naroda, a narod je osiromašio, objašnjava iguman Aleksej koji je zahvalio na pomoći vladinoj Kancelariji za vere i opštini Varvarin, na čijoj se teritoriji nalazi manastir, kod sela Bošnjane.

Uz nadu da će se nekako naći sredstva da se manastirska crkva bar ukrovi do jeseni, iguman Aleksej objašnjava da način izvođenja radova verovatno predstavlja jedinstven poduhvat u Srpskoj pravoslanoj crkvi.

- Izvodimo rekonstrukciju starog hrama, ali je to bukvalno novi hram, kaže iguman Aleksej, navodeći da je to veliki izazov za graditelje.

Iguman Aleksej ističe da se, posle službe, ostaje sa narodom, pa se liturgija nastavlja u druženje i razgovor.

foto: Youtube printscreen

Tako je ovo postalo mesto pokloništva, gde su i Rusi počeli da dolaze, jer manastir, prema rečima igumana Alekseja, čuva uspomenu na ruske dobrovoljce koji su pomogli Srbima 1810. godine u varvarinskoj bitki tokom Prvog srpskog ustanka.

Podsećajući na dugi istorijat manastira, iguman Aleksej navodi da ga je, kao svoju zadužbinu, podigao knez Lazar, ali je uništen posle pada obližnjeg Kruševca.

Kada je manastir ponovo nastao ne zna se, ali je 1810. ponovo uništen u vreme Varvarinske bitke, tako da su o njegovom postojanju svedočile samo nagorele grede koje su se videle sve do polovine tridesetih godina prošlog veka.

Ovde je zatim bila pustoš, na manastir je podsećao samo manastirski izvor vode, opisuje iguman Aleksej.

Međutim, posle nekih događaja i kada se meštanima "javio Sveti Luka" početkom devedesetih godina prošlog veka, selo je napisalo molbu tadašnjem vladiki šumadijskom Savi da se "manastir vaspostavi", ističe iguman Aleksej.

- Imamo tako jedinstven slučaj da selo ustane i zida manastir, kaže iguman Aleksej, koji objašnjava da je manastir, u novije vreme, prvo bio ženski, a da 2002. u njega dolazi bratstvo.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.