GDE SVE SRBI MOGU NA LETOVANJE, OSIM U ALBANIJU, EGIPAT I U NEUM? Ne treba vam čak ni PCR test (VIDEO)
Letovanje u Turskoj, Foto: Profimedia

SVAČIJI FAVORIT

GDE SVE SRBI MOGU NA LETOVANJE, OSIM U ALBANIJU, EGIPAT I U NEUM? Ne treba vam čak ni PCR test (VIDEO)

Anadolija, azijski deo države, zauzima oko 97% površine Turske

Objavljeno:
Ana Petrović

Građani Srbije mogu bezuslovno da letuju u Turskoj, budući da za ulazak u ovu zemlju nije potreban test, a granice su uveliko otvorene. Ova zemlja na dva kontinenta bila je i prethodnih godina popularna destinacija za srpske turiste, tako da je mnoge obradovala vest da nam nisu spustili rampu.

Ipak turizam bilo gde, pa i u Turskoj, daleko je od onoga na šta smo navikli svih prethodnih godina.

Geografski položaj i klima

Turska se geografski proteže na dva kontinenta. Anadolija, azijski deo države, zauzima oko 97% površine Turske. Evropski deo koji se nalazi u istočnoj Trakiji zauzima oko 3% površine države.

Obale Turske zapljuskuju 4 mora: Crno more, Mramorno more, Egejsko more i Sredozemno more.

Jugozapadni deo Turske, u priobalnom pojasu ima umerenu mediteransku klimu sa vrućim i suvim letom i blagom i vlažnom zimom.

Planinski venci koji se protežu duž obale sprečavaju prodor sredozemne klime u unutrašnjost što Anadoliji i centralnim delovima daje kontinentalnu klimu sa jasno izraženim godišnjim dobima.

Istočni deo Turske je pretežno planinski sa vrlo oštrom hladnom planinskom klimom uz dosta snega.

Vremenska zona:

UTC +2 i UTC +3

Novac u Turskoj

Valuta koja se koristi u Turskoj je turska lira.

1 E = 8.70 TRY

Kako do Turske?

Većina organizovanih letovanja u Turskoj podrazumeva avio prevoz, međutim za određena se organizuje i autobuski put, ali se ljudi neretko odlučuju i za to da putuju sopstvenim prevozom.

Tranzit za državljane Republike Srbije u trajanju od 24 sata kroz Bugarsku je od 1. avgusta dozvoljen bez negativnog PCR testa.

Prilikom ulaska u Tursku, cela procedura je merenje temperature, što traje nekoliko sekundi po osobi.

Kada je reč o avionskom prevozu, putnici tokom leta popunjavaju formulare u kojima navode da li imaju zdravstvene tegobe ili su možda bili nedavno u zemljama koje su na takozvanoj ,,crvenoj listi" zbog korone. Po sletanju u Tursku, sa tim papirom odlaze na pasošku kontrolu, do koje dolaze kroz koridor sa termo kamerama. Dalje ih dočekuju vodiči sa maskama, koje su svuda obavezne, a na ulasku u većinu objekata preventivno se meri temperatura

Potrebna vam je putna isprava - pasoš sa rokom važenja još najmanje 6 meseci od dana ulaska u Republiku Tursku.

Da li je tamo bezbedno?

Što se tiče lečenja korone, vlasti u Turskoj donele su odluku da ubuduće ne snose troškove lečenja državljana Srbije obolelih od korona virusa, kazao je nedavno ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković.

Stanje u Turskoj se ne razlikuje mnogo od drugih zemalja. I tamo dolazi do porasta potvrđenih novih slučajeva obolevanja, kao posledica masovnih okupljanja tokom minulih kurban-bajramskih praznika.

Letovališta

Egejska regija

Obalu Egejskog mora karakteriše rascepkanost, sa mnoštvom, manjih i većih uvala, idealnih za kupanje i sunčanje. Pred obalom leže brojna ostrva, koja većim delom pripadaju Grčkoj. Krajolik ocrtavaju brežuljci, sa malim, usamljenim selima i imanjima.

Marmaris

Marmaris je lučki grad i turistički centar na Mediteranskoj obali. Marmaris je u oblasti Mugla, na jugoistoku Turske. Smatraju ga granicom između Egejskog i Sredozemnog mora, čije poluostrvo predstavlja obodne linije ova dva mora. Zato je poluostrvo oduvek bilo bitan deo mediteranske civilizacije, a svojim geografskim položajem i predivnom prirodom imalo je bogatu istorijsku prošlost. Osnovna privredna delatnost Marmarisa je turizam. Malo je ostalo od nekadašnjeg malog uspavanog ribarskog naselja, što je Marmaris ustvari bio pre nekoliko decenija. Marmaris je naglo je počeo da se razvija 1980. godine. Marmaris ima zanimljiv položaj, jer se nalazi na samoj obali, a okružen je planinskim vencima sa dve strane.

Bodrum

Bodrum je najbučnije letovalište i centar noćnog života Turske. U brojnim uvalama obližnjeg poluostrva su manja ribarska sela i hoteli a sam grad je u njegovom centru.Omiljeno je mesto odmora turskih boema, umetnika i biznismena. Najbliži aerodrom je udaljen 24 km što iziskuje oko 45 minuta vožnje. Grad je smešten na ostacima drevnog Halikarnasa u kom je u 4. veku p.n.e. izgradjen čuveni Mauzolej, jedno od sedam svetskih čuda antičkog sveta. Nažalost, stradao je u zemljotresu u srednjem veku a njegovi ostaci se danas mogu jedino videti u Britanskom muzeju u Londonu. Bodrum se sastoji iz dva dela: u istočnom je dugačka ali uska peščana plaža sa svim vrstama barova, restorana i klubova i zapadnom koji okružuje marinu i jaht klub. Najpopularnija plaža poluostrva je u letovalištu Bitez, udaljenom 7 km od centra. Prektivena je peskom, ulaz u vodu je postepen i stoga se preporučuje porodicama sa decom a uz samu obalu rastu borovi i mandarine. Većina hotela je u uvalama van grada i do njih se najbrže stiže linijskim taksijem po imenu „dolmuš“.

Kušadasi

Kušadasi je mali grad ali veliki turistički centar na obali Egejskog mora, udaljen oko 70 km južno od Izmira. Ime mu je nastalo od kombinacije reči „kuš“ i „ada“ – „ptičije ostrvo“. Mnogi vezuju naziv i sa susednim ostrvcetom povezanim nasipom sa kopnom, na koje su u prošlosti sletale ogromne količine ptica. Od 1413. godine, kada je pripao Osmanskom carstvu, postaje važna trgovačka luka. Od aerodroma u Bodrumu do Kušadasija transfer traje oko dva sata. Ono što najviše privlači turiste je prelepa priroda: razudjena obala sa brojnim živopisnim zalivima, brežuljci i stene koji se spuštaju sve do samog mora, bistra voda u svim nijansama plave, borove šume i prekrasni zalasci sunca. I naravno lepe, dugačke uglavnom peščane plaže. Najnovija je Pigal na samom ulasku u grad, vrlo popularna kod omladine zbog velikog izbora vodenih sportova i brojnih barova. Iz Kušadasija se brzo i lako može otići na izlete do Izmira, Efesa i Mileta kao i do obližnjeg grčkog ostrva Samos.

Sarimsakli

Sarimsakli je poznato Tursko letovalište na obali Egejskog mora, nasuprot Grčkog ostrva Lezbos. Od Izmira je udaljen oko 150 kilometara. Serimsakli je prepoznatljiv po svojoj plaži, koja predstavlja jednu od najlepših i najdužih plaža na Egejskom moru. Grad ima 7000 stanovnika.

Sarimsakli je poznat i kao vazdušna banja, i blagotvorno deluje na plućne bolesti i bolesti srca.

Ovo letolalište je propoznatljivo po velikom broju hotelskog i privatnog smeštaja, restorana sa nacionalnom i internacionalnom kuhinjom. Ukoliko se odlučite da posetite Sarimsakli, obavezno obiđite neke od istorijskih lokaliteta kao što su Troja (170 km), Pergamo(65 km), Efes (250 km).

Antalijska regija

Antalija

Sa više od milion poseta godišnje, Antalija važi za turističku prestonicu Turske.Grad sa preko 300 sunčanih dana u godini, bogatom istorijom, modernim zdanjima i predivnim plažama, Antalija je smeštena u istoimenom zalivu, u čijem se zaleđu uzdiže planina Taurus pokrivena borovom šumom. Grad čine dva dela: savremen, sa širokim bulevarima, tržnim centrima, bogatim noćnim životom; i stari deo, Kaleiči, koji je obnovljen i pretvoren u turistički centar grada. Stari grad je podignut oko stare luke, sa uskim popločanim ulicama, starim turskim kućama, džamijama, hanovima i hamamima koji svedoče o staroj arhitekturi i nekadašnjem načinu života. Lara-Kundu je nova oblast koja se nalazi najbliže aerodromu u Antaliji, čine je hoteli visoke kategorije izgrađeni na poznatoj Lara plaži koja je dugačka 8 km, sa kristalno čistim morem.

Belek

Belek je novo, moderno turističko naselje koje se nalazi 30 km istočno od Antalije. Ovo mesto prepoznatljivo je po luksuznim hotelima, dugim peščanim plažama, borovim šumama, eukaliptusima i divno uređenim baštama. Čuven je i po dobrim golf terenima i Nacionalnom golf parku, a ovde se održavaju mnogobrojna svetska takmičenja u golfu.

Belek predstavlja jedinstveno prirodno okuruženje za veliki broj ptica. Posebno mesto zauzima sova, koja je istovremeno i zaštitni znak grada. Pored antičkih gradova Perge i Aspendos, koji se nalaze u blizini Beleka, možete posetiti i vodopad Manavgat koji je zaista impresivan.

Kemer

Kemer, jedno od najluksuznijih letovališta na turskoj obali, nalazi se na udaljenosti od 42 km od Antalije, na putu Antalija-Fenike. Do 60-ih godina se do Kemera moglo stići samo brodom, bio je tiho ruralno ribarsko selo a danas je renomirano letovalište. U Kemeru se nalazi prekrasna plaža koja sa ponosom nosi „ Plavu zastavu “. Poznat je po svojim dugim šljunkovitim plažama, izutno pogodnoj klimi, luksuznim hotelima holiday tipa, obiljem borove šume i ostalog mediteranskog rastinja. Jedna od znamenitosti ovog kraja jeste stari grad Phaselis, udaljen oko 15 km od Kemera, čiji je jedan deo urušen i nalazi se ispod mora.

Side

Side je jedan od najpoznatijih antičkih gradova u Turskoj, smešten je na malom poluostrvu u Sredozemnom moru na oko 75 km od Antalije. Istorijsko nasleđe datira hiljadama godina unazad jer je Side na ovom prostoru od VII veka pre nove ere. Gradić se odlikuje uskim ulicama gde se nalaze suvenirnice koje nude turske rukotvorine. U neposrednoj blizini se nalazi hram Apolona, rimsko kupatilo (danas muzej), fontane, pozorište i grobnice; Aspendos, mali gradić sa rimskim teatrom u kome se svake godine tokom leta tradicionalno organizuje međunarodni festival opere i baleta. Danas je Side slikoviti centar sa antičkim ostacima, dve peskovite plaže, brojnim radnjama i hotelima, kafićima i restoranima koji gledaju na more.

Alanja

Alanja se nalazi na 130 km od aerodroma u Antaliji. Grad je osnovan još u IV veku pre n.e.Simbol grada je svakako veličanstvena osmougaona Crvena kula ( Kizi Kule ) koja dominira gradom, čije zidine su duge oko 7 km i služile su kao odbrana od okrutnih gusara koji su harali Sredozemljem. Za ljubitelje peščanih plaža Alanja je pravi izbor. Dve najpoznatije su Kleopatrina plaža i Kejkubat, odnosno Alanjina plaža, a brojna okolna mesta Mahmutlar, Konakli, Avsalar imaju svoje pretežno peščane plaže. Prema legendi, Marko Antonije je ovaj deo sredozemne obale poklonio Kleopatri. Bulevar Ataturk je najlepša ulica u Alanji sa palmama, eukaliptusima, fikusima, a u poprečnim ulicam hladovinu prave drvoredi narandže i nara. Grad je prepun prodavnica, kafea, restorana, a bogati noćni provod je ono što privlači mnoge turiste mlađe populacije.

Crno more

Na sajtovima srpskih turističkih agencija nema ponuda za Crno more. U turskom delu Crnog mora može da se odmara i leti i zimi jer su baš tu smešteni najstariji gradovi, nacionalni parkovi sa stenama, šumama i vodopadima, poznati istorijski spomenici i na kraju večno mlad i gostoljubiv Istanbul.

Ipak, vredi spomenuti i gradove poput Ordua, Samsuna, Sinopa i Trabzona.

Cene smeštaja

Apartman u Kušadasiju može da se nađe za 20 do 30 evra, a cena all-inclusive sedmodnevnog letovanja u Antalijskoj, ali i u Egejskoj regiji, kreće od 500 evra, pa do 3.000 evra u luksuznijim hotelima.

Takođe, pretragom last minute ponuda možete naći smeštaj u hotelu s pet zvedica u turskom rizortu Side za 630 evra.

Cene hrane

Kada su cene brze hrane u Kušadasiju u pitanju, kebab u svim varijacijama možete pronaći u cenovnom rangu koji oscilira između 1 i 4€, sve zavisi da li je u pitanju neki skromniji restiran ili fast food. Brzu hranu sa pićem koje je uključeno možete potražiti i za oko 2,5-3€. Supe koje su izuzetno popularne širom Turske obično koštaju oko 1-1,5€, a vruća predjela možete pronaći po cenama od 4 do 8€.

Konkretnija jela, često sa piletinom, kreću se u cenovnom rangu koji počinje sa 8-9€, dok morske plodove, po kome je Kušadasi poznat, možete poručiti za oko 3-4 €.

Najveća prednost ovakvog načina ishrane tokom odmora jeste fleksibilnost izbora, najveće mane što ćete nešto možda preplatiti ili biti razočarani svojim izborom.

Cene pića

Ukoliko ste rešili da izlazite noću treba znati da cene po većim i ekskluzivnijim letovalištima znaju da budu i te kako nabildovane, tako da vas očekuju cene koktela od 10 evra naviše, piva su oko 5 evra, alkoholna pića od 7 do 10 evra, sokovi su u rangu piva.

Na dnevnom nivou, u letovalištima koja nisu velika cene kafe i sokova su otprilike kao i kod nas, tek nešto više.

Jeste li posetili Tursku ove godine? Primećujete li razlike u odnosu na protekle sezone?

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.