Huawei: Potpisivanje zajedničke izjave imaće negativan uticaj na tehnološki razvoj zemljama
Huawei, jedan od svetskih lidera u 5G tehnologiji, Foto: Printscreen Youtube

NEGATIVAN UTICAJ NA TEHNOLOŠKI RAZVOJ

Huawei: Potpisivanje zajedničke izjave imaće negativan uticaj na tehnološki razvoj zemljama

Zajednička izjava ne navodi Huawei ni Kinu kao izvor potencijalne pretnje, već govori samo o 5G, mobilnoj mreži nove generacije

Objavljeno:

[Ljubljana, 14. avgust 2020.] Huawei Technologies, ​​jedan od najvećih svetskih dobavljača informaciono-komunikacione tehnologije, uveren je da potpisivanje zajedničke izjave sa Sjedinjenim Američkim Državama ni na koji način neće doprineti sigurnijim telekomunikacionim mrežama, niti povećati sajber bezbednost zemalja. Suprotno tome, takva neosnovana ograničenja imaće negativan uticaj na proces daljeg 5G razvoja u Sloveniji.

„Verujemo da će potpisivanje zajedničke izjave Slovenije i Sjedinjenih Američkih Država imati veoma negativan uticaj na dalji tehnološki razvoj zemlje. Ovakve izjave, u suprotnosti su sa pristupom Evropske unije po pitanju sajber bezbednosti, i ni na koji način ne povećavaju sajber bezbednost zemlje niti sprečavaju bilo kakav oblik potencijalnog sajber kriminala, čak po našem mišljenju, usporavaju proces implementacije 5G mreže i čine ga skupljim za korisnike,“ navodi Radoslaw Kedzia, potpredsednik kompanije Huawei Technologies u centralnoj i istočnoj evropsko-nordijskoj regiji.

Zajednička izjava ne navodi Huawei ni Kinu kao izvor potencijalne pretnje, već govori samo o 5G, mobilnoj mreži nove generacije.

Kompanija Huawei razume pritisak od strane SAD sa kojim se suočavaju Slovenačka i druge vlade širom Evrope u vezi sa 5G tehnologijom. „Podržavamo Evropsku uniju u nameri da usvoji zajednički pristup, zastupljen širom Evrope, zasnovan na tehnologiji, objektivnim procenama, činjenicama, evidencijama istorije bezbednosti, standardima i stalnim revizijama, ukoliko podjednako važi za sve dobavljače,“ istakao je Kedzia. "Zajedničko primenjivanje 5G sigurnosnih alata može efikasno obezbediti tehnološki razvoj Evropske unije, ukoliko se u celosti i efikasno bavi svim potencijalnim rizicima po sajber bezbednost," dodao je Kedzia.

Radoslaw Kedzia je rekao da izjava ne objašnjava zašto se fokusira samo na elemente procene dobavljača koji su navedeni. Takođe, ignoriše mnoge bezbednosne elemente ključne za obezbeđivanje 5G bezbednosti. Konkretno, kompanija Huawei zabrinuta je zbog toga što dokazana saglasnost sa zakonima sajber bezbednosti, standardima i drugim ugovornim obavezama nije posebno identifikovana u okviru potencijalnog okvira za procenu. Izjava ne samo da ne identifikuje evidenciju dobavljača o sajber bezbednosti kao posebnom elementu procene, već primetno ne priznaje važnost rigoroznih zahteva za bezbednosnim testiranjem koji su već podržale države članice Evropske unije kao i nezavisne potvrde stručnih organizacija.

Huawei je takođe zabrinut oko načina na koji će odabrani bezbednosni elementi biti procenjivani. Nije u potpunosti jasno na koji način će dobavljaći biti procenjivani u vezi sa “stranim uticajima”. Pored toga, uslovi za “transparentno vlasništvo, partnerstva i strukture korporativnog upravljanja” veoma su loše definisani.To ostavlja previse prostora za subjektivne interpretacije.

Kako se ovi zahtevi ne mogu objektivno izmeriti i proceniti, postoji visok rizik da će oni biti primenjivani subjektivno i bez pravednog procesa. Ovo bi rezultiralo nepotrenom i nepravednom diskriminacijom dobavljača, zasnovanom isključivo na njihovoj zemlji porekla. Ovakav pristup podtiče pristrasnost prema 5G dobavljačima iz određenih zemalja i u suprtonosi je sa zakonima Evropske unije i propistima Svetske trgovinske organizacije (WTO).

Kao globalna kompanija sa globalinim lancem snabdevanja, Huawei poštuje sve zakone i regulative zemalja i regiona u kojima posluje, pružajući proizvode i usluge u skladu sa lokalnim bezbednostnim zahtevima. Huawei se zalaže za uspostavljanje visokih standard sajber bezbednosti koji su objektivni i ne diskriminišući. Sigurnost funkcionalnih modula svih dobavljača trebalo bi da se verifikuje na osnovu dproverenih komunikacioih standarda sajber bezbednosti kako bi se obezbedili još sigurniji proiuvodi i mreže. Huawei nije pretnja za sajber bezbednost, več deo rešenja. Kompanija Huawei i ranije je nudila slovenačkoj Vladi da potpišu sporazum o nešpijunaži i predlagala sastanke u vezi sa sigurnošću i transparentnošču 5G mreže. Na žalost do današnjeg dana nije stigao odgovor po ovom pitanju.

“Otvoreni smo za upoznavanje sa predstavnicima Vlade Slovenije i sa svim zaisteresovanim stranama kako bismo im predstavili svoj položaj, poglede i iskustva koja smo stekli kao jedan od svetskih lidera u 5G tehnologiji. Zajedničke izjave nemaju nikakav ili imaju negativan uticaj na sajber bezbednost zemalja i proces 5G implemetacije” – ističe Radoslaw Kedzia.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.