LJUDI, NEMOJTE DA PALITE KLIME, umesto toga uradite OVO: Pulmolog Milićević otkrio kako da se zaštitimo od korone
Saša Milićević upozorova da se klime na pale, Foto: Printscreen/Youtube

NIKAKO NE PALITE KLIME

LJUDI, NEMOJTE DA PALITE KLIME, umesto toga uradite OVO: Pulmolog Milićević otkrio kako da se zaštitimo od korone

Kako kaže, kada se klima uređaj koristi u stanu to nije isto, jer su tu svi imunološki poznati

Objavljeno:
  • 738

Pulmolog Saša Milićević govoreći o epidemiji koronavirusa i opasnosti koja vreba od klima uređaja kaže da je bolje luftirati prostorije kada postoji ta mogućnost, nego paliti klimu.

“Klima uređaji izbacuju vazduh i onda može da se desi da različiti virusi, pogotovo kovid virus koji ima malo veću specifičnu težinu, koji krene da se spušta dole, da im pomogne da ne ostanu na zemlji. U tom smislu klima uređaji mogu da budu smetnja”, kazao je Milićević u emisiji “Novo jutro” na TV Pink.

Milićević je naveo primer italijanskog istraživanja u kojem su petorica ljudi, od kojih je jedan bio zaražen koronom, sedela u restoranu za jednim stolom, klima uređaj je bio iza njih.

“Kako je taj čovek pričao, kašljao, te Fligeove kapi su verovatno uz pomoć izduvavanja klima uređaja prešle čak na susedni sto”, naveo je Milićević i dodao da i te istraživačke radove čovek treba da posmatra kritički.

Kako kaže, kada se klima uređaj koristi u stanu to nije isto, jer su tu svi imunološki poznati.

“Ali, ako se nađu četvorica ljudi u kolima, onda može da bude problem”, upozorio je Milićević.

Milićević se osvrnuo i na rusku vakcinu rekavši da je ona počela da se primenjuje, a da će kod dece početi krajem godine ili početkom sledeće.

“Prema dosadašnjim istraživanjima, ko primi vakcinu biće zaštićen oko dve godine, tako da će verovatno biti potrebna revakcina. Kažu da se trenutno 35 vakcina ispituje, od toga čak 23 na ljudima”, kazao je Milićević.

Govoreći o vakcinisanju dece, Milićević kaže da se smatra da će deca koja imaju hronične bolesti biti ugroženija.

“Srećom, ovaj virus još uvek decu donekle štedi. Naravno, ne treba to shvatiti bukvalno, deca mogu da obole, budu na respiratoru i imaju teške oblike, ali u odnosu na ovo kako odrasli mogu da obole, deca ne mogu… Zbog toga je ta vakcina planirana za decu koja imaju hronična bubrežna, srčana, plućna oboljenja jer ona moraju biti zaštićena”, pojasnio je Milićević i dodao da doza vakcine zavisi od uzrasta deteta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media