NAJGORI SU TRENUCI KADA VAM SMRT UZIMA PACIJENTE: Borba vranjskih anesteziologa protiv korone je HEROJSKA
Uloga anesteziologa u borbi protiv korona virusa, Foto: Novosti / Foto J. S.

BITKA NA DVA FRONTA!

NAJGORI SU TRENUCI KADA VAM SMRT UZIMA PACIJENTE: Borba vranjskih anesteziologa protiv korone je HEROJSKA

Anesteziolog je lekar sa širokim znanjem iz interne medicine i intenzivne terapije i poseduje veštine koje su drugim specijalistima potpuno strane

Objavljeno:

Od početka pandemije vranjski anesteziolozi biju bitku na dva fronta. Mnogi od njih su proveli dane u kovid-centrima u Nišu, a zatim se vraćali i radili na svom radnom mestu, u Vranju.

Uloga anesteziologa u borbi protiv korone je izuzetno velika, naročito kad su u pitanju najteži pacijenti, međutim, vranjski lekari nijednog trenutka nisu odbili da obuku skafander i rade u korona-centrima, jer za mnoge od njih je to bio izazov.

Naši anesteziolozi su radili u Nišu u respiratornim centrima intenzivne nege, kao ispomoć, od samog početka pandemije. Smenjivali smo se po dogovoru i uvek nas je bilo najmanje po dvoje, a vrlo često i troje i četvoro samo u Nišu, a u Vranju po dvoje u kovid-bolnicama. Znanje koje smo mi, mlađe generacije anesteziologa, stekli u Nišu kod prof. dr Radmila Jankovića i prof. dr Biljane Stošić omogućilo je da se bez straha suočimo sa izazovima koji su nas čekali u intenzivnim negama - kaže dr Marija Stojanović, načelnica Službe anesteziologije sa reanimatologijom i intenzivnom terapijom u Vranju.

Kada govore o sopstvenim iskustvima, ali i iskustvima kolega, ističu da je veliki problem bila teška i neprijatna zaštitna oprema koja je nekima ostavljala tragove po licu, ali ono na šta nije nijedan lekar nije ravnodušan je gubitak života.

Psihički momenat nemoći koji smo osećali prilikom izgubljenih bitaka za živote nekada vrlo mladih ljudi je bio najteži. Nije lako u tim momentima, i nema te zaštitne opreme koja može da sakrije tu emociju kada vam smrt otima pacijenta - kaže ova mlada doktorka.

U ovoj službi u Vranju radi 13 lekara i dvoje specijalizanata, 18 sestara i sedmoro tehničara koji rade na intenzivnoj nezi. Uprkos tome što je obustavljen hladni operativni blok, rađene su operacije na ortopediji, hirurgiji, kao i porođaji. Lekari su imali pune ruke posla i u Vranju i u Nišu, a kako kažu, zanimljivo je da je pandemija ukazala na značaj njihove grane u medicini.

Malo je poznata i nedovoljno cenjena uloga anesteziologa kao lekara koji isključivo daje anesteziju, što je u suštini nama najjednostavniji deo posla. Anesteziolog je lekar sa širokim znanjem iz interne medicine i intenzivne terapije i poseduje veštine koje su drugim specijalistima potpuno strane. Između ostalog, anesteziolozi intubiraju pacijente i bave se različitim tehnikama invazivne i neinvazivne mehaničke ventilacije - pojašnjava dr Stojanović.

Pokazalo se da su upravo situacije koje doktorka pojašnjava ključni momenat u spasavanju života, naročito u toku aktuelne pandemije. Vranjski lekari, većina njih niški specijalizanti, još su na raspolaganju kolegama u Nišu kad god zatreba, ali svi žele da veruju da će pacijentima što manje biti potrebna njihova pomoć.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.