PROFESOR PETAR JE SVE FINO IZRAČUNAO: Evo kada u Srbiji počinje TREĆI TALAS KORONE I ŠTA NAS ČEKA U DECEMBRU
Profesor Petar Kočović o trećem talasu korona virusa u Srbiji, Foto: Printscreen/Happy Tv

ŠTA NAS ČEKA U DECEMBRU

PROFESOR PETAR JE SVE FINO IZRAČUNAO: Evo kada u Srbiji počinje TREĆI TALAS KORONE I ŠTA NAS ČEKA U DECEMBRU

Međutim, treći talas bi trebalo da bude manje snažan od drugog

Objavljeno:

Profesor Petar Kočović i ranije je pravio matematičke modele po kojima je računao kako će se epidemija u Srbiji kretati.

Treći udar koronavirusa počeće najverovatnije 12. septembra i, iako će biti blaži od drugog talasa, očekivano je da ćemo do sredine decembra imati u Srbiji još oko 15.000 novozaraženih, tvrdi za Kurir prof. dr Petar Kočović, redovni profesor na Univerzitetu „Union - Nikola Tesla“.

Lična odgovornost

Profesor Kočović je zajedno sa svojim timom napravio svojevrstan model praćenja pandemije koronavirusa ne samo u našoj zemlji već i u celom svetu. Naime, on je sa svojim saradnicima napravio programe koji na dnevnom nivou prikupljaju podatke o broju osoba koje su se zarazile, umrle i ozdravile i na osnovu kojih, primenjujući metode mašinskog učenja i prediktivne analitike, u čijem je sastavu i Gausova kriva, prave prognoze o daljem kretanju zaraze. - U Srbiji se, prema ovom modelu, drugi talas završava oko 11. septembra. Već je sada vidljivo da će u narednim danima broj novozarženih konstantno padati i očekujemo da će ih oko 11. septembra biti oko 20. Međutim, od tog datuma očekuje se da broj zaraženih opet krene nagore - zaključuje Kočović i dodaje da će broj zaraženih na dnevnom nivou u periodu od 30. avgusta do 2. oktobra biti manji, svakako ispod 50, ali da će već između 10. i 16. oktobra biti oko 250 zaraženih dnevno.

Međutim, treći talas bi trebalo da bude manje snažan od drugog, u kojem ćemo, prema ovom modelu, do kraja imati skoro 20.000 zaraženih, odnosno oko 70 odsto više obolelih i umrlih nego u prvom talasu, koji se završio 26. maja. U drugom talasu smo imali po 400 zaraženih dnevno u nekoliko navrata, a očekujem da će u trećem talasu, u najvećem piku, biti manje. Naravno, ovo sve zavisi od toga da li će građani poštovati mere zaštite - nošenje maski i održavanje distance. Međutim, da se razumemo, model može i dramatično da pogreši. Što je dalje od današnjeg dana, to su mogućnosti greške veće. Dovoljno je da bude neko masovno okupljanje - demonstracije ili da se dozvoli publika na stadionima i brojke će se promeniti - kaže prof. Kočović.

Nepredvidivo

S druge strane, epidemiolog dr Radmilo Petrović kaže da biologija nije matematika, te da „u epidemiologiji dva i dva nekada mogu biti tri, a nekada pet“.

Ova epidemija se ne ponaša u skladu sa dosadašnjim saznanjima i vrlo je teško reći kako će se situacija razvijati. Koronavirus je nepredvidiv u svom ponašanju. Kada će se završiti drugi talas i kada će početi treći, veoma je teško reći. Bojim se da, čim budu nepovoljne vremenske prilike i ljudi zaborave na zaštitne mere, može doći do povećanja broja zaraženih.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.