DOKTOR AŠANIN IMA  OHRABRUJUĆE VESTI: Kovid bolnice počinju da se gase!
Dr Milika Ašanin izjavio da kovid bolnice počinju da se gase, Foto: Printskrin

LEPE VESTI!

DOKTOR AŠANIN IMA OHRABRUJUĆE VESTI: Kovid bolnice počinju da se gase!

Naglasio je da su u ovom talasu pomoć uglavnom tražili mlađi ljudi

Objavljeno:

Direktor Kliničkog centra Srbije, dr Milika Ašanin, rekao je da je situacija u bolnicama sve bolja, pa je tako prethodnih dana više otpusta nego prijema, a i manje je pacijenata kojima treba trijaža, navodi direktor KCS za Pink. Ipak, predviđene mere se moraju poštovati kako cifre ne bi prevagnule na drugu stranu.

“Broj obolelih od koronavirusa u Beogradu i Srbiji je u opadanju, a stanje u Kliničkom centru Srbije je bolje”, izjavio je za TV Pink dr Ašanin.

“U maju smo zabeležili značajan pad broja obolelih i hospitalizovanih i gotovo su sve bolnice izašle iz kovid sistema. U drugoj polovini juna počeli smo da registrujemo povećan broj obolelih, i tokom celog jula bilo je jako puno novootkrivenih slučajeva i pregleda u trijažnim centrima. U KCS imali smo u proseku između 250 i 350 pregleda u toku dana, a ako se na to dodaju i pregledi u još tri trijažna centra, bilo ih je oko 500-600 na dan. Od toga je skoro trećina zahtevala hospitalizaciju, a od toga je oko 10 odsto zahtevalo i prijem u intenzivne nege”, navodi dr Ašanin.

Dodaje da su u ovom talasu pomoć uglavnom tražili mlađi ljudi.

“Imali smo po 150-170 slučajeva koji su morali biti hospitalizovani, a s druge strane, teže kliničke slike zahtevale su veću primenu kiseonika i bolesnici su ležali po nekoliko nedelja u bolnicama. Dakle, imali smo veliki broj prijema i manji broj otpusta zbog dužeg zadržavanja u bolnicama, te smo morali da otvaramo nove kapacitete”, navodi direktor KCS.

Od pre nedelju dana brojevi su, kako kaže, znatno bolji. Daleko je manje prijema, pa je tako na Infektivnoj klinici u Beogradu u subotu registrovano 77 pregleda, u nedelju 107. U prethodnim danima je, kako dodaje, dva do tri puta manje pregleda u trijažnim ambulantama nego tokom celog jula.

“Sav broj briseva koji nam dođu, bivaju i urađeni, a rezultati stižu tokom dana”, kaže dr Ašanin.

Polako gasimo kovid bolnice

S obzirom na to da je broj otpusta veći od broja prijema pacijenta, kovid bolnice počinju da se gase, kaže dr Ašanin.

“Za potrebe prijema kovid obolelih bili smo otvorili Kliniku za dermatovenerologiju u KCS i imali su i po 70 pacijenata, a na današnji dan imaju 16 pacijenata. Računam da će u toku naredne dve nedelje i ovi pacijenti biti otpušteni, te da će se Klinika vratiti u normalno funkcionisanje”, kaže dr Ašanin. S obzirom na tok situacije, kako kaže, očekuje da se isto desi sa Klinikom za reumatologiju i Ortopediju na Banjici.

“Polako se vraćamo ka normalizaciji, ali se plašim da svaka optimistična reč može da navede ljude da se previše opuste “, kaže dr Ašanin.

Virus iznenadio i lekare

Kaže da je ponašanje koronavirusa iznenađenje i za lekare, te da niko nije mogao da pretpostavi da ćemo se sa njim boriti i u letnjim mesecima. “Ko je mogao da u martu i aprilu pretpostavi da ćemo imati veliki broj obolelih u julu ili avgustu? Očekivali smo da virus nestane”, kaže Ašanin.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.