NEKE SRPSKE OPŠTINE POLAKO POPUŠTAJU MERE! Vrtići otvorili vrata, ugostiteljski objekti će raditi SAT DUŽE
Pojedine opštine Zlatiborskog okruga počele sa popuštanjem mera, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ JAMES GOURLEY

POPUŠTANJE MERA

NEKE SRPSKE OPŠTINE POLAKO POPUŠTAJU MERE! Vrtići otvorili vrata, ugostiteljski objekti će raditi SAT DUŽE

Štab za vanredne situacije u Priboju je dao dozvolu za rad bazenima na otvorenom

Objavljeno:

Epidemiloška situacija u Zlatiborskom okrugu, mada mnogo povoljnija nego pre nekoliko nedelja, i da je nestabilna, ali su pojedine opštine sa ovog područja gde se beleži pad novoobolelih od koronavirusa procenile da je vreme za početak popuštanja ranije uvedenih mera.

Čajetina i Priboj su prve koje su ublažile mere.

Objekti Predškolske ustanove “Radost” iz Čajetine, koji su zatvoreni Naredbom o hitnim preventivnim merama donetom 6. jula, danas su ponovo otvorili vrata za mališane sa teritorije lokalne samouprave sa Zlatibora.

“Preporučuje se Predškolskoj ustanovi ‘Radost’ Čajetina da od ponedeljka 10. avgusta 2020. godine normalizuje proces rada tako što će dozvoliti da postepeno sva upisana deca imaju mogućnost da pohađaju svoje vaspitne grupe, uz poštovanje svih epidemiloških i zdravstvenih mera i preporuka i uz potvrdu nadležnog lekara o zdravstvenom stanju deteta”, saopšteno je iz Opštine Čajetina, jedine lokalne samouprave iz Zlatiborskog okruga koja nije uvodila vanrednu situaciju zbog koronavirusa.

Mada se radi o lokalnoj samoupravi koja živi od turizma, još uvek je rano za produžetak rada ugostiteljskim objektima, tako da će radno vreme kafića i restorana do daljnjeg biti ograničeno do 23 sata.

Sat rada duže dobili su pribojski ugostitelji čiji objekti će moći da budu otvoreni do ponoći. Takođe, Štab za vanredne situacije u Priboju je dao dozvolu za rad bazenima na otvorenom.

“Kako se smanjuje broj pregleda u Kovid ambulanti, tako se i smanjuje i broj hospitalizovanih pacijenata u izolacionim blokovima Opšte bolnice Priboj gde poslednjih dana ima u proseku oko 20 pacijenata, i to sa lakšom slikom”, navodi se u obrazloženju na osnovu koga su u Priboju ublažene mere.

Bajina Bašta bi uskoro mogla da “popusti” ugostiteljima i trgovcima i produži im radno vreme za sat. Prema rečima predsednika ove opštine Radomira Filipovića u narednih nekoliko dana ugostiteljskim kao i prodajnim objektima biće dozvoljeno da rade do 23 sata.

U kafanama i restoranima u Prijepolju, mada su njihovi vlasnici tražili da im se rad produži do ponoći, fajront će do daljnjeg biti u 22 sata. Zbog nestabilne epidemiloške situacije Štab za vanredne situacije Opštine Prijepolje procenio je da još nije vreme za ublažavanje bilo kakvih mera.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković kaže za Blic da je epidemiloška situacija u ovom gradu nešto stabilnija, ali da je još uvek rano za relaksaciju mera. Sličnog mišljenja je Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

“Svaki dan planiram da sazovem Štab radi popuštanja mera, ali stanje ne dozvoljava. S obzirom da je Zlatar pun turista, imamo pritiske ugostitelja da im se produži radno vreme do 23 sata, ali još nije vreme”, kaže Vasiljević.

Ublažvanje mera ne planira za sada ni Požega. Kako je saopšteno u Sportsko – kulturnom centru na preporuku Štaba za vanredne situacije odlučeno je da zbog bezbednosi građana bazen u Požegi da daljneg ostane zatvoren.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.