SVI SE DRŽE ZA GLAVE, NE ZNAJU KAKO S DECOM NA JESEN! Oko prvaka najveća briga zbog kovida: Da li će u klupe
Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT, Ilustracija

au

SVI SE DRŽE ZA GLAVE, NE ZNAJU KAKO S DECOM NA JESEN! Oko prvaka najveća briga zbog kovida: Da li će u klupe

Izvesna Nataša, čija deca nisu školskog uzrasta, kaže da je mnogo teže raditi sa decom po online principu, iako je sigurno bezbednije da budu kod kuće, "izolovani" od koronavirusa

Objavljeno:

Jedna anketa među Beograđanima pokazala je da se i oni "lome" da li bi prenost dali zaštiti zdravlja ili neposrednom kontaktu sa nastavnicima, ali i vršnjacima, dok se čeka odluka o tome kako će se izvoditi nastava od septembra. Mišljenja su, naravno, podeljena, ali čini se da većina smatra da bi barem prvaci trebalo da "startuju" obrazovanje u školama, sa učiteljima i vršnjacima.

Građani takođe smatraju da bi u donošenju ovakve odluke, kao i u svemu drugom, najpre trebalo poslušati mišljenje struke.

Izvesna Nataša, čija deca nisu školskog uzrasta, kaže da je mnogo teže raditi sa decom po online principu, iako je sigurno bezbednije da budu kod kuće, "izolovani" od koronavirusa.

"Mislim da je bolje da deca krenu u škole, ali uz poštovanje svih mera, kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje", rekla je Tanjugu Nataša, dok njen suprug Darko navodi da su njihovi prijatelji, roditelji školske dece, zabrinuti, a naročito oni čija deca sada treba da pođu u prvi razred.

"Njima je najkomplikovanije, jer tek treba da počnu da se navikavaju na obaveze. Naši prijatelji koji imaju malo stariju decu od naše komentašu da mora mnogo više da se radi sa njima kod kuće, a takođe je problem i to što deca još nemaju osećaj odgovornosti i teško im je objasnitin da to što ne idu fizički u školu ne znači da nemaju obaveze", ispričao je Darko.

Jedan Dejan smatra da bi stručnjacima trebalo prepustiti da odrede kako bi bilo najbolje raditi sa decom od jeseni.

"Škola ne podrazumeva samo učenje, već i kontakt sa društvom, i vršnjacima i važno je da se nađe neki kompromis, srednje rešenje, da li možda da časovi budu skraćeni, ili da se odmori produže... ali mislim da nije dobro da deca ovoliko dugo ne idu u škole, to je jako dug period", ističe Dejan.

Filip, pak, misli da bi decu ipak trebalo zaštiti od virusa, te da ne bi bilo dobro da budu u kolektivima i da uz dobru organizaciju mogu da uče i kod kuće.

Jedan bračni par iz Beograda, kaže da iako imaju unučiće mlađeg uzrasta misle da bi ipak bilo bolje da školarci od septembra budu u klupama, zbog kontakata sa nastavnicima ali i vršnjacima, a da se, ako se stanje pogorša sa virusom, kasnje ponovo vrate na učenje od kuće, kako bi bili zaštićeni.

Mišljenja su da bi trebalo poslušati stručnjake i rukovoditi se sa onim što oni predlože.

Dimitrije iz Beograda, sa druge strane, takođe misli da je najteže deci koja tek treba da krenu u prvi razred, mada je, kaže, neizbežno da se zbog pandemije navikavamo i na rad i učenje od kuće.

"Mislim da bi budući prvaci od septembra trebalo da budu u školama, roditelji su jako zabrnuti, a stariji školarci bi mogli da nastave da uče online", kaže on.

Baka deteta školskog urasta kaže da bi deca trebalo da se vrate u klupe od septembra i da online nastava ne može da zameni neposredan rad i učenje u školama.

"Roditeljima je naporno, a osim toga, praktično od kuće oni umesto dece rade domaće zadatke", kaže ova Beogađanka.

Jedna sugrađanka kaže da je važno da deca idu u školu od jeseni, ali da nose maske, i da se poštuju sve druge higijenske i epidemiološke mere, kako bi se suzbila svaka mogućnost širenja infekcije.

Bogdanka, baka dečaka koji treba da krene u šesti razred i koja je danas sa njim pošla da kupe knjige za narednu školsku godinu, smatra da deca od jeseni treba da nastave da uče online, i da se ne izlažu rizicima da obole od koronavirusa.

"Zdravlje je na prvom mestu, svima nam fali više kontakata i aktivnosti, ali situacija je takva kakva je i moramo da se prilagodimo", ističe sagovornica.

Rene, pak, kaže da smo svi socajlana bića i da je važno da deca imaju konktakt s drugima, te da bi od jeseni trebalo da se vrate u škole. Olgica je takođe uverena da nastava online putem ne može da nadoknadi direktan rad sa decom.

"Mislim da nije isto kao kada učiteljii nastavnici rade direktno sa decom, i da se kroz online nastavu dosta propušta, a i za đake je važno da budu u kontaktu sa svojim društvom", kaže ona.

Bonus video

Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.