STRAVIČNE POSLEDICE NEVREMENA U SRBIJI! Za 20 minuta vetar isčupao 400 STABALA PUNIH JABUKA
Nevreme, Foto: printscreen RTS

UŽASNO

STRAVIČNE POSLEDICE NEVREMENA U SRBIJI! Za 20 minuta vetar isčupao 400 STABALA PUNIH JABUKA

Nevreme koje proteklih dana vidimo u Srbiji nekim ljudima uništilo je ono što su godinama stvarali

Objavljeno:

U proteklih deset dana nevreme je dva puta zahvatilo selo Veliko Trnjane kod Leskovca. Grad, a potom i jak vetar sa obilnom kišom, uništili su mnoge zasade voća koji se prostiru na stotinu hektara.

Za dvadesetak minuta uništen je Slađanov petnaestogodišnji rad i trud. Jak vetar iščupao je 400 stabala jabuka pune roda. Polomljeni su stubovi, žice, pokidani sistemi za navodnjavanje. Veliki gubitak pred berbu koja počinje za mesec dana.

"Nevreme ne pamtim ovakvo. Olujni vetar je bio katastrofa. Na ovoj parceli negde oko 10 tona jabuka ove godine rodilo. Od toga zavisimo, od toga živimo", kaže Slađan Nikolić.

S nevericom obilaze zasade i Stankovići koji jabuke gaje na jednom hektaru. Na ovoj parceli šteta je stopostotna. Savremenom voćarskom proizvodnjom bave se pola veka. Imaju i hladnjaču.

foto: printscreen RTS

"Naredna berba ovakva kao što bi sada bila posle 10 godina možemo da očekujemo. Znači devet godina ima da radimo badava", kaže Slobodan Stanković, voćar iz Velikog Trnjana.

Parcele su mi osigurane od grada, udara groma i požara, ali u to osuguranje ne ulazi i oluja.Tako da faktički ja sad ostajem kratkih rukava što se tiče ove štete", kaže Ivan Stanković, Slobodanov sin.

U Velikom Trnjanu štetu su pretrpeli i proizvođači šljiva. Obrao ih je vetar. Mnoga stabla su oborena. Bojan Stjčić je očekivao pet tona roda.

"Nešto što smo sagrađivali i negovali sedam godina skoro oboreno je za pola sata u potpunosti", kaže Bojan.

Posledice nevremena vidljive su i u centru sela koje ima 250 domova. Na sve strane polomljeno drveće i crepovi koje je vetar nosio.

Meštani Velikog Trnjana još nisu sanirali ovu štetu, a već strahuju od novih padavina i nevolja. Očekuju i pomoć nadležnih.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.