KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO JAVNOSTI: Danas je od korone umrlo petoro, ali jedna brojka UPOZORAVA NA OPASNOST
Krizni štab, Foto: Printscreen, Profimedia

NOVA KONFERENCIJA ZA MEDIJE

KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO JAVNOSTI: Danas je od korone umrlo petoro, ali jedna brojka UPOZORAVA NA OPASNOST

Krizni štab saopštava najnoviji korona bilans

Objavljeno: 16:01h

U poslednja 24 sata u Srbiji su na korona virus testirane 9.922 osobe, njih 276 je pozitivno, a preminulo je pet osoba. Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom zemlje nalazi se 118 pacijenata.

Konferencija za novinare Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 posle jednodnevne pauze održao se danas u 15.00 časova u Palati Srbije.

Na konferenciji su govorili pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije dr Darija Kisić Tepavčević i direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS dr Goran Stevanović.

foto: Printscreen

Doktor Gojković je najpre ponovio poslednje podatke o epidemiološkoj situaciji sa koronom u Srbiji.

"Na respiratorima je ukupno 118 pacijenata. Do danas je testirano 733.059 osoba. U poslednja 24 sata preminulo je 5 pacijenata i time je ukupan broj preminulih 626 osoba, rekao je dr Zoran Gojković.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević je istakla da su danas imali sastanak za pravljenje najoptimalnijeg modela za pohađanje školske nastave za decu osnovnih i srednjih škola.

foto: Printscreen

"Uzimamo rezultate svih istraživanja do sada kada je u pitanju ova infekija, kao i rezultate svih iskustava svih zemalja u toku prethodne školske godine. Imamo jasne smernice i rukovođeni smo principima medicine zasnovanih na dokazima", rekla je dr Kisić.

Kako kaže, tek sledeće nedelje znaćemo kako će da izgleda školska godina.

foto: Printscreen

Stevanović je rekao da se na Infektivnoj klinici trenutno nalazi 61 pacijent na bolničkom lečenju.

"Što se tiče demografskih karakteristika pacijenata, u julskom delu pre bile su osobe srednjeg i mlađeg doba, a sada su uglavnom starije životne dobi, ali je broj tih pacijenata manji" rekao je dr Stevanović dodavši da je klinička slika slična.

Dr Zoran Gojković je rekao da sliku sa Infektvine klinike u Beogradu preslikati na sliku na KC Vojvodine.

"Trenutno se tamo leči 240 pacijenata, i to je jedan deo koji nije otpušten. Što se tiče broja pacijenata i dalje su Beograd i Novi Sad dva grada sa najvećim brojem i aktivno i novootkrivenih", rekao je dr Gojković dodajući da se povećava broj i u Leskovcu u Kruševcu.

foto: Printscreen

Komentarišući ukrštanje korone i virusa gripa, dr Kisić Tepavčević je rekla da je sudar dve respiratorne infekcije vrlo izvesna i to u zimskom periodu.

"Vidimo da infekcija korone ne jenjava ni za vreme letnjih meseci, ali ako gledamo prethodne godine, grip očekujemo od kraja oktobra pa sve do marta što je dosta dug period", rekla je dr Kisić.

Dodaje da smo najveće brojeve obolelih od gripa imalu u februaru, nekada čak i do marta.

"Najveći pikovi obolevanja od grupa su od decembra do februara, tako da je jako bitno da znamo, jeste da opšte mere prevencije koje primenjujemo sada, su isto mere prevencije i za virus gripa. S tim da kada je grip u pitanju, postoji i vakcinacija koja nam značajno pomaže u borbi sa ovim virusom", rekla je dr Kisić.

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević je rekla da je istraživanje kontakata jedna od osnovnim protivepidemijskih mera kada je u pitanju bilo koja zarazna bolest.

"Postoji veliki broj asimptomatskih nosilaca, pa tako svi treba da se ponašamo kao potencijalni prenosioci bolesti. Svi tako treba da se ponašamo, i svi trebamo da poštujemo mere. Iz tog razloga i mi ovde nosimo maske", rekla je dr Kisić.

Ona je dodala da se istraživanje prvo fokusira na porodične kontakte, gde se sprovode odgovarajuće mere.

"Takođe, svaki kontakt se razmatra, pre svega da li je bio rizičan ili ne. Ukoliko jeste, u skladu sa tim se i donose odluke, gde je krajnja dinstanca rešenje sanitarne inspekcije i stavljanje u kućnu izolaciju", rekla je dr Kisić Tepavčević i dodala da je najbolje da se svi ponašamo kao da smo potencijalni prenosioci i da se najstrožije pridržavamo svih mera zaštite.

foto: Printscreen

Dr Gojković je, komentarišući vakcinaciju, rekao da o tome mora mnogo da se govori i priča, ali i nešto na čemu će se insistirati u narednom periodu, i da svaki građanin treba da zna sve informacije.

"Vakcinacija će omogućiti da se deo problema koji imamo smanji i stavi pod kontrolu. U sledećem vremenskom periodu, biće na stotine različitih tumačenja i razmišljanja, i nama jedino preostaje da slušamo struku i ono što ljudi koji se razumeju u to i koji stoje iza svega toga svojim znanjem i titulama", rekao je dr Gojković.

Dr Kisić Tepavčević saopštava da je kolektivni imunitet naš štit protiv svih zaraza, pa i korona virusa.

"Imaćemo veći stepen kolektivnog imuniteta na jesen, kada je sezona respiratornih virusa, baš zbog toga što smo imali pik u toku letnje sezone", rekla je dr Kisić.

Dr Gojković navodi da ima puno stvari o kojim imamo da razgovaramo i kojima mora da se donese odluka i da to zavisi od mnogo faktora.

"Šest meseci se radi u strahovitim uslovima, moramo da odmorimo naš zdravstveni sistem. Ključna stvar koja nema alternativu jeste da sačuvamo naše zdravstvene radnike i naše građanje", izjavljuje dr Gojković.

Dr Gojković navodi da trebamo jasno da definišemo brojke i da precizno i tačno govorimo, i da je 276 osoba novoobolelo.

"Obavešteni smo o svemu što se dešava u svetu, svaka vakcinacija mora da prođe komisiju, i da se Republika Srbija sa time neće igrati. Naši građani će dobiti samo ono što je najbolje na tržištu" kaže dr Zoran Gojković o vakcini protiv korona virusa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.