U NEDELJU U 12 SATI SVI DA ODAMO POČAST: Sećanje na nešto NAJJEZIVIJE što postoji
Evropski parlament, Foto: EPA/www.auschwitz.org

zahtevaju

U NEDELJU U 12 SATI SVI DA ODAMO POČAST: Sećanje na nešto NAJJEZIVIJE što postoji

Evropski parlament je 15. aprila 2015. godine usvojio rezoluciju kojom je 2. avgust proglašen kao Dan sećanja na romske žrtve genocida u Drugom svetskom ratu

Objavljeno:

Povodom 2.avgusta, evropskog Dana sećanja romske žrtve holokausta u Drugom svetskom ratu, Udruženje mladih Roma Srbije (UMRS) naglašava da je poznavanje istorije i sećanje na likvidaciju više od 500.000 Roma i Sinta u tom ratu ključno za razumevanje njihovog položaja u savremenom svetu.

Evropski parlament je 15. aprila 2015. godine usvojio rezoluciju kojom je 2. avgust proglašen kao Dan sećanja na romske žrtve genocida u Drugom svetskom ratu, a UMRS poziva Vladu Srbije da se pridruži toj inicijativi i zvanično ustanovi taj datum.

Udruženje u saopštenju poziva donosioce odluka u Srbiji da omoguće učenje i promociju romske istorije, pre svega, u oblasti zajedničke istorije stradanja, kako bi se osiguralo da pripadnici romske manjine mogu da žive kao jednaki članovi društva.

UMRS podseća da su u noći između 2. i 3. avgusta 1944. godine u koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau nemački nacisti likvidirali tzv. "ciganski porodični kamp" u kojem je, prema najnovijim podacima, 4.300 žena, dece, starih i bolesnih Roma i Sinta prvo ugušeno u gasnim komorama, a potom spaljeno u krematorijumu.

Udruženje napominje da do danas nije utvrđen tačan broj stradalih Roma i Sinta, a da posle Drugog svetskog rata Romi i Sinti dugo nisu postojali kao žrtve tog perioda i da su bili odvojeni od javnog poimanja i shvatanja Aušvica i nacističke politike rasnog progona i istrebljenja koju taj logor predstavlja.

Dodaje se da je početkom 80-tih godina prošlog veka zahvaljujući akcijama građanskog pokreta Roma i Sinta u medijima i političkim krugovima pokrenuta debata o njihovom stradanju tokom Drugog svetskog rata.

Udruženje poziva Rome iz Srbije da u nedelju u 12 časova, minutom ćutanja odaju poštu svim sunarodnicima koji su stradali u Drugom svetskom ratu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.